Het is voor onderwijsprofessionals lastig om in te spelen op ‘Digital Natives’

0
137

Interview met Ilona Jens, organisator van themadag Apps, Games & Educatie tijdens Appril festival 2015.

Gedurende de maand april vinden door het hele land evenementen plaats in het kader van mobile en apps. Team Utrecht heeft gekozen om in Seats2meet Utrecht op 22 april een themadag te wijden aan educatie en apps in de klas. Waarom hebben jullie voor dit thema gekozen?

“Leren is leuk, maar wel op een manier die aansluit bij de doelgroep: kids van 4-18 jaar. Zij zijn geboren met de iPad in hun hand dus logisch dat we daar op aan moeten sluiten. Tegelijkertijd merken we dat het voor veel onderwijsprofessionals lastig is om de juiste manier te vinden om dit te doen. Daarom willen wij hen inspireren en informeren met deze dag. Het gaat trouwens niet alleen over apps maar over alles wat technologie is en kan bijdragen aan het onderwijs. Apps zijn niet meer dan een handig middel.”

Op de sprekerslijst staan sprekers die afkomstig zijn uit zowel tech-startups als de uitgeverij- en onderzoekswereld. Waarom heb je gekozen voor zo’n brede opzet?

“Het gaat erom dat iedereen die educatief lesmateriaal gebruikt en/of ontwikkelt wat interessants kan vinden op deze dag. Ook vind ik het belangrijk dat mensen vanuit verschillende disciplines elkaar ontmoeten en hun vragen en wensen kunnen delen met elkaar. Dat levert veel kennis op en hopelijk ook nieuwe samenwerkingen.”

Kun je daarvan een voorbeeld geven?

“Een traditionele educatieve uitgever kan veel hebben aan een innovatieve appontwikkelaar en vice versa.  Bovendien kun je je eigen mening goed vormen als een thema wordt belicht vanuit diverse invalshoeken. Denk aan de wetenschap (wat maakt een app educatief), data-analyse, inhoud, privacy van leerlingen online en innovatie (kan virtual reality echt bijdragen aan onderwijs?). Maar ook kun je zelf ervaren hoe krachtig het is om de ‘echte wereld’ en de digitale wereld met elkaar te verbinden. De Makers Education groeit dus er is duidelijk behoefte aan!”

Op welke doelgroep richten jullie je? Is die ook zo breed? 

“Klopt, we richten ons op iedereen met een hart voor educatie en de doelgroep van 4 tot 18 jaar. Denk aan game- en appontwikkelaars, leerkrachten, media-coaches, redacteuren /uitgevers bij educatieve uitgeverijen, communicatie-adviseurs enzovoort. We kunnen echt heel veel leren van elkaar. Dat doe ik nu ook al iedere dag door contact te hebben met mijn gasten.” 

“Trouwens: de doelgroep van de apps – kinderen tussen de 4 en 18 jaar – zullen tijdens de Themadag zelf ook vertegenwoordigd zijn. Zij zullen hun mening niet onder stoelen of banken steken. Zo gaan een aantal appontwikkelaars pitchen voor ons Appril KidsTest Panel. Spannend voor ze maar ook goed om dat al in een redelijk vroeg stadium te doen!”

Waarom mag je deze themadag van Appril niet missen?

“Je krijgt de kans om experts en de doelgroep zelf te ontmoeten maar ook om zelf actief bij te dragen vanuit jouw expertise. Aan het einde van de dag weet je veel meer over hoe jij de doelgroep met digitale middelen kunt bereiken om leren leuker te maken!”