Dagkamp: een educatieve, actieve én ontzettend leuke week voor kinderen

0
3
Vinea dagkamp muziek

Zomervakantie: voor kinderen een feest, voor ouders soms best een beetje lastig. De meeste ouders hebben immers zelf geen zes weken vrij. En dan is er nog de vraag: hoe hou je je kinderen bezig met zoveel vrije tijd? Hoe zorg je dat ze geen dagen op de bank hangen, tv kijkend of scrollend door social media? Liever zie je dat ze actief bezig zijn, echt plezier hebben en leuke dingen meemaken.

Even niks moeten
De lange zomervakantie is ooit bedacht om zowel kinderen als leraren de tijd te geven om tot rust te komen. Echter, veel docenten merken dat het best aanpoten is na de vakantie, omdat kinderen lesstof zijn vergeten en weer moeten wennen aan de routine. Zijn zomerscholen dan een goede oplossing hiervoor? Nee, niet per se, vinden onderzoekers. Het is belangrijk dat kinderen in de vakantie tijd krijgen om te spelen, zich bezig te houden met dingen die zij zelf leuk vinden en even niks ‘moeten’.

Spelenderwijs leren tijdens dagkampen
Zomerkampen en dagkampen vormen een geschikte tussenweg: het geeft ouders de ruimte om te werken, terwijl de kinderen worden vermaakt en spelenderwijs ook nog wat nieuws leren. Bij Seats2Meet vinden deze zomer ook diverse dagkampen plaats, georganiseerd door Vinea Vakanties. Tijdens deze dagkampen doen kinderen samen met leeftijdsgenoten leuke activiteiten passend bij hun interesse, begeleid door professionele instructeurs en leiding. De dagkampen duren vijf dagen en zijn zonder overnachting. Ideaal voor kinderen die liever niet echt ‘op kamp’ willen en het liefst lekker thuis slapen.

Wat je níét leert op school
Het voordeel van zo’n dagkamp, ten opzichte van bijvoorbeeld een week bij de BSO, is dat er keuze is uit verschillende thema’s. Zo krijgen kinderen de kans om een hobby te ontwikkelen die ze leuk vinden, bijvoorbeeld muziek of programmeren. Vaak komen er onderwerpen aan bod waar op school geen of weinig aandacht aan wordt besteed. Zo is het Muziek dagkamp niet gericht op liedjes zingen, maar op het zelf produceren en mixen van muziek en geluid. Dát leer je niet tijdens muziekles op de meeste scholen. Wat de kampen nog leuker maakt is dat je er leeftijdsgenoten tegenkomt met dezelfde interesses: een goed uitgangspunt voor nieuwe vriendschappen!

Buiten bewegen
De dagkampen van Vinea zijn bovendien zo vormgegeven dat een deel van de dag wordt ingevuld met educatieve workshops, en de rest van de dag buiten sport- en spelactiviteiten worden gedaan. Zo worden de kinderen ook gemotiveerd om lekker te bewegen in de frisse buitenlucht, iets wat als ouder nogal eens pittig is om voor elkaar te krijgen met al die verleiding van telefoons, games en andere schermen.

In juli en augustus organiseert Vinea Vakanties dagkampen bij Seats2Meet in Amersfoort en Utrecht. In Amersfoort is er keus uit de dagkampen Science en Creatief voor de leeftijd van 6-12 jaar, en de dagkampen Robotica en VR World voor 10-15 jaar. In Utrecht zijn er drie opties voor de leeftijdsgroep 10-15 jaar: VR World, Robotica en Muziek. Meer info is te vinden op de website van Vinea.