De essentie van ware liefde

0
3

‘Jij moet eerst leren van jezelf te houden, alleen dan zal er een man komen die ook 100% voor jou zal gaan.’ Ik zat op het terras met een goede vriend die me graag af en toe wat advies gaf over hoe te leven. Ik was het niet met hem eens, ik vond dat ik meer dan genoeg van mezelf hield. Ik had net een van de moedigste beslissingen van mijn leven genomen, mijn huis verkocht, mijn baan opgezegd en klaar om op reis te gaan en te ontdekken wat ik nu echt wilde. Ik had het idee dat ik altijd keuzes had gemaakt die bij mij pasten.

Niet gelukkig

Toch was ik niet echt gelukkig. Ik was 30 en tot dan toe had ik wat kleine successen gehad als ondernemer, maar ik was er tegelijkertijd keihard aan onderdoor gegaan. De zakelijke relatie met mijn broertje was ontploft, ik had een burn-out gehad en mijn poging om carrière te gaan maken in loondienst was mislukt. Stiekem wist ik wel wat ik wilde, maar ik geloofde niet dat dat voor mij was weggelegd. Ik wilde het leven leiden van Elizabeth Gilbert, die net een jaar daarvoor haar succesvolle boek ‘Eten, bidden en beminnen’ uit had gebracht. Ik wilde reizen en schrijven, zoveel was me wel duidelijk. Maar ik koos er niet echt voor.

Mislukt

Dat mijn goede vriend gelijk had, ontdekte ik 5 jaar later, toen al mijn pogingen om echt gelukkig te zijn opnieuw mislukt waren. De liefde die als echte liefde voelde, maakte ik kapot. De relatie die daarvoor in de plaats kwam was leuk, maar niet wat ik echt verlangde. En ook in mijn werk deed ik niet wat ik echt wilde. Ik wist dat het anders moest, maar had geen idee hoe. Ergens voelde ik dat er een antwoord zou zitten in yoga en dus vertrok ik naar India om me daarin te verdiepen.

Geweldloosheid

Tijdens die reis ontdekte ik de kracht van geweldloosheid. En hoe meer ik op dat thema inzoomde, hoe meer ik ontdekte over de haat die ik elke dag over mezelf uitstrooide. Dagelijks vertelde ik mezelf dingen die ik nooit zou uitspreken naar een vriendin of een geliefde. De woorden waren hard en elke dag in mijn leven aanwezig. Al snel na die les in geweldloosheid leerde ik dat alles wat je aandacht geeft groeit. En ja, zolang ik negatief over mezelf bleef praten, zolang zou dat naar me toe komen. Maar als je nooit geleerd hebt van jezelf te houden, is het moeilijk liefdevol naar jezelf te zijn.

Een bron van liefde

In mijn jeugd en tienerjaren leerde ik dat ik groot en sterk moest zijn, dat ik slim en snel moet zijn en als ik dat niet was, dan was ik mislukt. Ik heb niet geleerd dat ik goed ben zoals ik ben. Dat ik eigenlijk niets anders ben dan liefde. Ware, pure liefde, als een ongeboren kind. Dat leerde ik pas toen ik bijna 40 was en in een meditatie te horen kreeg dat dit mijn diepste essentie is.

Essentie van ware liefde

En dat is niet alleen mijn ware essentie, het is ook jouw ware essentie. We zijn allemaal pure liefde. Onze ware essentie is liefde. Alleen raakt die in de loop der jaren bedekt onder allerlei lagen van afwijzing en negativiteit. Wat als we iedereen zien als een bron van pure liefde, wat zou dat betekenen voor het leven van iedereen op aarde? Hoe zouden we dan met elkaar om gaan, wat zullen we dan in elkaar zien?

Monday Meetup

Op maandag 6 februari 2023, tijdens de Monday Meetup, ga ik uitgebreider in op het idee van de essentie van ware liefde, het thema van mijn laatst verschenen boek ‘ik ben Sara’.

Zie ik je dan?

Irene van Gent