De kracht van verbinding – door Mariëlle Sijgers

0
9

Elke dag opnieuw maken ze het verschil: de sterke, liefdevolle en rijke verbindingen die we aangaan met de mensen om ons heen. Ze geven richting, veiligheid én bieden toegang tot kennis. Dat laatste is niet overal vanzelfsprekend, en dat is waarom ik met liefde ambassadeur van Buzz Woman ben: een organisatie die vrouwen wereldwijd met elkaar verbindt en versterkt.

Seats & Serendipity
Toen Ronald en ik, ruim 15 jaar geleden, met Seats2meet startten voelden we sterk de behoefte om een nieuw speelveld in te richten. Eén waarin ieder mens zich vrij kon bewegen, zichzelf kon zijn en zich daardoor in vrij- en veiligheid kon ontwikkelen. En om dat dan te doen in verbinding met anderen in het netwerk -of daarbuiten-. Daar zijn we bij Seats sterk in geworden: elke dag weer die onverwachte, relevante ontmoetingen mogelijk maken. We noemen dat ‘serendipity’, en de impact ervan is magisch mooi.

BuzzWoman: een droom op wielen
Ruim 5 jaar geleden had ik ook zo’n bijzondere, onverwachte ontmoeting. Ik liep Dave Jongeneelen tegen het lijf die een jaar of 5 daarvoor het prachtige initiatief Buzz Women startte. Zijn droom was om vrouwen wereldwijd te bereiken en in hun kracht te zetten, juist op plekken waar de verbindingen met de rest van de wereld vaak zo lastig zijn. Door letterlijk met een bus (‘buzz’) naar dorpen te gaan in landen als India en Gambia biedt Buzz Women deze vrouwen kennis die ze helpt zichzelf aan het stuur te zetten van hun eigen toekomst en groei. Hierdoor zijn ze in staat om complexe vraagstukken in hun eigen omgeving beter op te lossen.

Een twinkeling in Gambia
In aanpak en visie zijn er ontzettend veel raakvlakken met S2M. Dus toen Dave me vroeg of ik ambassadeur van Buzz Women wilde worden voelde ik meteen: yes, dat wil ik! Afgelopen mei reisde ik dan ook met mijn mede-ambassadeurs naar Gambia. Op de tweede dag mochten we bij een training zijn. Ik zag -en voelde- hoe belangrijk de kracht was van de verbindingen tussen de 60 aanwezige vrouwen, hoe het hen versterkte. De meesten van hen kwamen net terug van het land, waar ze vaak een eigen landbouwbedrijf runnen als zelfstandig ondernemer.

Direct voor me zat een vrouw met een rode hoofddoek, haar baby in een draagtas op haar rug en haar krachtige arm leunend op de rugsteun van de klapstoel. Zo af en toe keek ze achterom, zocht mijn blik. En het mooie was: gedurende de training zag ik een twinkeling in haar ogen verschijnen. Een twinkeling die ik ook bij de andere vrouwen zag ontstaan. Los van de kennis die aangereikt werd door de Buzz Women trainer, maakte alleen al de verbondenheid in deze groep het grote verschil.

Kippenvel
Wanneer ik erover nadenk krijg ik elke keer weer kippenvel, want zou het nou echt zo simpel zijn? Voor mij is het antwoord hierop volmondig ‘ja’. Breng de juiste mensen bij elkaar, creëer een veilige omgeving en ontdek dat mensen prima in staat zijn om samen vooruit te komen. Ondertussen hebben ruim 400.000 vrouwen de training doorlopen. Heeft elke groep een ‘anchor woman’ en functioneert zelfstandig. Dat is toch waanzinnig? En het houdt hier niet op: het doel is om over 10 jaar 10 miljoen vrouwen wereldwijd te hebben bereikt.

Verschil door verbinding
Zoals je begrijpt delen we aankomend jaar met liefde meer over Buzz Women, want zoals het daar in Gambia, India (en inmiddels ook in Georgië) werkt, werkt het natuurlijk ook in Nederland en in de rest van de wereld. Sterke verbindingen zorgen voor stevige, autonome mensen die de verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en de wereld om hen heen. En laat dat nou precies de droom zijn waar ik 15 jaar geleden van wakker werd, waaruit Seats2meet geboren is. Dank dus dat je met ons verbonden bent. Wat ik weet zeker dat we alle uitdagingen waar we nu voorstaan aankunnen: samen. Dat is pas krachtig!

Met verbonden groet,

Mariëlle Sijgers
Co-founder Seats2meet en trotse ambassadeur van Buzz Woman