Zelfstandigen moeten makkelijker een huis kunnen kopen

0
248
Een hypotheek voor zp'ers moet beter kunnen

Kan ik een huis kopen als ik als zelfstandige werk? Zijn er banken die hieraan mee willen werken? Hoe kom ik daar allemaal achter? Het zijn vragen die ik steeds vaker hoor. Voor mij is dit een clou dat er veel onduidelijkheid is onder zp’ers (zelfstandige professionals) over hun opties op het kopen van een huis. Dit is belachelijk, want er werken bijna 1,2 miljoen mensen als zelfstandige in Nederland! Vandaar de stelling: een hypotheek als zelfstandige ondernemer moet beter kunnen.

Steeds meer zp’ers

Ik werk zelf als adviseur bij Ikbenfrits, een online hypotheekadviseur. De laatste tijd krijg ik steeds meer klanten die zelfstandig ondernemer zijn. Niet verwonderlijk, want er zijn er dus meer dan een miljoen. In mijn rol als adviseur ben ik een tussenpersoon tussen de ondernemer die een huis wilt kopen en de bank die het geld moet uitlenen hiervoor. Nou vind ik dit woord niet echt de lading dekken, omdat ik veel meer aan de zijde van de klant sta. Ik ga namelijk met de klant alle opties langs. Ook heb ik dezelfde ergernissen als de zelfstandige: vooral over hoe ingewikkeld er vaak gedaan wordt over de winst als inkomen bij de hypotheekaanvraag.

Banken doen vaak onnodig ingewikkeld over de winst als inkomen

Meteen duidelijkheid

Als ik iets moet kiezen dat ik het vaakst van zp’ers meekrijg dan is het de wens om duidelijkheid. Eigenlijk vooral als een hypotheek er op het moment niet inzit. Dan wil je er niet teveel tijd aan kwijt zijn geweest. Ik kan als adviseur banken niet dwingen om je als klant te accepteren. Wel kan ik het proces duidelijk en transparant maken. Dan weet je gauw waar je aan toe bent. Daarnaast probeer ik banken ertoe te bewegen om zich flexibeler op te stellen. Door onderzoek te doen naar de grote verschillen in wat zelfstandigen kunnen lenen bijvoorbeeld. Dit onderzoek werd opgepakt door am:web en BNR. De banken die onderin zo’n lijstje komen vinden dat natuurlijk niet leuk, maar ik zie het als een prikkel voor ze om de voorwaarden gunstiger te maken.

Snel duidelijkheid, juist als een hypotheek niet kan

Grote verschillen

De verschillen in hoe hoog je hypotheek als ondernemer kan zijn per bank zijn aanzienlijk. Het loont daarom altijd de moeite om alle opties op een rij te zetten voor je kiest. Er zijn in Nederland meer dan 30 aanbieders van hypotheken. Vergelijk het met het kopen van een vliegticket. De meeste mensen wilden hier 15 jaar geleden nog voor naar een reisbureau. Nu zoeken ze online op een paar vergelijkingssites zelf de goedkoopste vlucht uit. Zo is het ook met hypotheken. Je moet gewoon zorgen voor de gunstigste voorwaarden en de hoogste leencapaciteit. Waar dat is maakt niet uit. Sterker nog: je hypotheekaanvraag wordt niet comfortabeler als je meer betaalt.

Het vinden van de juiste hypotheek lijkt op het vinden van de goedkoopste vlucht

Talloze scenario’s tegelijk

Maar hoe kom je in hemelsnaam achter de voorwaarden van alle banken en hoe vergelijk je ze? Vaak is het moeilijk voor ondernemers om erachter te komen wat de voorwaarden zijn van een bank. Bij Ikbenfrits zijn we gek op kleine lettertjes. Die pluizen we uit en dan maken we er een tool van die de voorwaarden kan vergelijken voor je. Je vult gewoon je winsten van de afgelopen jaren in en binnen 5 minuten zie je wat voor opties je hebt om een hypotheek geaccepteerd te krijgen.

Waarom ik me inzet voor zp’ers

Daar kan ik kort over zijn: als medeoprichter van Ikbenfrits ben ik zelf ondernemer. Het uitzoeken van hypotheekmogelijkheden is dus deels eigenbelang. Vanuit zakelijk oogpunt zijn zp’ers natuurlijk een grote groep waarbij het voor iedere hypotheekadviseur goed zou zijn als banken makkelijker waren in verstrekken van hypotheken aan hen.

Iedereen is erbij gebaat als het makkelijker wordt voor zp’ers om een huis te kopen

Hoe ik het doe

De werkwijze van Ikbenfrits is eenvoudig: we helpen mensen met slimme tools en informatie in gewone mensentaal. Adviesgesprekken gaan telefonisch, dan hoef je er niet helemaal voor naar kantoor te komen. Je volgt de status van je hypotheekaanvraag in een persoonlijk Dashboard, zo heb je altijd een overzicht.

Wat vind jij?

Wat vind jij van je kansen op een hypotheek als zelfstandige? Heb je al wel eens gekeken naar je mogelijkheden? Ik hoor graag hoe jij erover denkt, laat een berichtje achter in de comments!