Social Value is Serious Value! Toch?

0
116

Geschreven door Fiene van Loock, Social Powerhouse

De glimlach op het gezicht als ze de voordeur opendoet voor haar maatje. Want ze gaan weer een middag samen werken aan dat grote schilderij voor op de slaapkamer!

De werkplaats waar hij leert klussen aan een motor in een veilige en fijne omgeving. Want hij heeft al onveiligheid genoeg meegemaakt en ook wel veroorzaakt. Maar hier stellen ze weer vertrouwen in hem.

De cateraar waar je als je een verstandelijke beperking hebt een gaaf vak leert!

Een paar kleine voorbeelden van sociaal vernieuwers en ondernemers die in Nederland actief zijn. Deze sociaal , vernieuwers, leveren sociale waarde door slimme en nieuwe oplossingen te vinden om bijvoorbeeld eenzaamheid of armoede te bestrijden.. Of om mensen die niet vanzelf meekomen in de samenleving of op de arbeidsmarkt nieuwe kansen te geven.

Zij zorgen voor het sociale weefsel van de samenleving. Het sociale weefsel dat zo ontzettend belangrijk is. Zonder dit weefsel is er minder cohesie, zijn er minder kansen voor mensen. Wordt de kloof tussen mensen die wel en niet meedoen aan de maatschappij groter. Vallen er ‘gewoon’ meer mensen buiten de boot.

Sociaal vernieuwers zien dit als kansen en bedenken daar nieuwe oplossingen voor. In de vorm van methodieken, diensten of producten . Zij doen dit met veel passie en overtuiging en vaak met gebrekkige middelen. Want het blijkt heel lastig om voor dit soort waardecreaties geld te vinden.

Het huidige systeem dwingt deze ondernemers bezig te zijn met het financieel rond komen/gezond houden van hun organisaties. Ze moeten werken aan een business- en verdienmodel. Echter het huidige systeem voorziet hier niet in. Sociale waarde wordt (vooralsnog) niet gezien als een gezond te financieren waarde. En dat dwingt deze ondernemers hun initiatieven om te zetten naar een business- en verdienmodel zodat het wel past in het huidige systeem. Veel initiatiefnemers bedenken nieuwe (commerciële) projecten om de basis van hun eigenlijke werk gefinancierd te krijgen.

Het sociale weefsel van de samenleving waar deze pioniers in werkzaam zijn, is van vitaal belang voor de burgers in de samenleving. En toch krijg je daar niet zomaar je hypotheek van betaald…

In de onderstroom van het huidige systeem zijn allerlei initiatieven en experimenten gaande waarin de kanteling naar een nieuw en meer inclusief systeem gemaakt wordt, waarin mensen meetelen en  mee kunnen doen!

Delen en ruilen zijn hot. Er lijkt een begin gemaakt met een nieuw systeem waarin de sociale pioniers van nu een andere en meer gewaardeerde positie krijgen. Kortom: een transitie naar een inclusief systeem… Waarin ook sociale waarde en positieve impact en plek kunnen krijgen. Dit is niet altijd direct uit te drukken in geld, maar wel in andere waarden, zoals toegenomen zelfvertrouwen of meer sociale contacten in buurten of wijken.

Bekende voorbeelden zijn Thuisafgehaald en Peerby. Beiden een megahit in Nederland! En beiden hebben (nog) geen verdienmodel. Gelukkig zijn er investeerders die er wel in geloven en willen investeren in verdere ontwikkeling.

Over deze kanteling naar een nieuwe en inclusief systeem met meervoudige waardecreaties organiseren we een event op 4 februari 2015, waarin je op verschillende manieren wordt geprikkeld om na te denken over de sociale waarde die jíj bijdraagt aan de samenleving en waarin je vanuit  jouw waarden je verbindt, inzet, ruilt en co creëert.   met andere mensen..

Een event waarop we op een eigentijdse ‘3.0’ wijze met elkaar tot nieuwe inzichten komen… met inspiratie van sociaal vernieuwers … met dialoogtafels voor inhoudelijke diepgang… metworkshops over wat er al allemaal kan en is. En met een learning lab waarin we met elkaar gaan co-creëren naar iets nieuws….

Nieuwsgierig geworden? Save the date en schrijf je vast in, want vol = vol!

Meer info op:http://events.seats2meet.com/event/34962/Serious_Social_Value

Auteur: Fiene van Loock