Nieuw: een hackerroom in de nieuwe bibliotheek!

0
175
Hackerroom de nieuwe bibliotheek
Foto: Martijn Zegwaard Fotografie

Misschien verwacht je niet zo snel een escape room in een bibliotheek. Maar wat nu als die escape room inspeelt op (digitale) vaardigheden die nodig zijn om je in deze tijd te redden? En waarom noemen wij de escaproom dan een hackerroom?

Als je ‘de nieuwe bibliotheek’ heet, heb je een naam hoog te houden; vernieuwend zijn én blijven. Oog hebben voor wat er speelt in de maatschappij én in de digitale wereld, want vooral die laatste versnelt ingrijpend. Met trots bedachten, bouwden en openden wij als eerste van Nederland een hackerroom in de bibliotheek. De hackerroom is fun én leerzaam voor educatieve doeleinden, maar ook een spannend tijdverdrijf voor de bezoekers van de nieuwe bibliotheek.

De hackerroom en 21e-eeuwse vaardigheden

Digitalisering wordt steeds groter in onze maatschappij en het grootste deel van de communicatie vindt plaats via de digitale snelweg. Dat vraagt om nieuwe informatie- en digitale vaardigheden. Om bij te blijven in deze informatie- en kennismaatschappij is het nodig om meer van technologie en programmeren te weten. Behalve taal- en leesvaardigheid is het net zo belangrijk om over ’21ste eeuw vaardigheden’ te beschikken, om je succesvol voor te bewegen in de maatschappij. En dan vooral het vermogen om ‘computational thinking’ toe te passen.

Computational thinking

Computational thinking is een manier van creatief denken en het toepassen van technologie, waarbij programmeermethoden de basis vormen voor het bedenken van oplossingen. Met andere woorden: denk als een computer en gebruik je creativiteit om alledaagse problemen op te lossen. Dat doe je eigenlijk al vaker dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je Excel gebruikt om alledaagse berekeningen te maken. Door cellen door te linken en formules toe te passen, maak je eigenlijk je eigen programmatuur waarmee je op een creatieve manier complexe rekenvraagstukken oplost.

Puzzels oplossen!

In de hackerroom kun je deze 21ste eeuw vaardigheden testen en toetsen. De enige manier waarop je kunt ontsnappen uit onze escaperoom, is door succesvol computational thinking toe te passen. En dat lukt alleen als je foutloos de binaire puzzels hebt opgelost en alle routers en switches op de juiste manier hebt gekoppeld. Wij noemen het juist om die reden dan ook geen escaperoom, maar een hackerroom!

Nieuwsgierig geworden? Uiteraard ben je van harte welkom om de hackerroom te bezoeken en te testen of jouw 21ste eeuw vaardigheden up-to-date zijn. Reserveren kan hier >>> www.hackerroom.nl