Energie besparen als sport

0
189

Op donderdagavond 18 juni kwamen in Amersfoort bij de Seats2meet-locatie Peer! mensen vanuit marketing, banken, techniek, gemeente, logistiek bijeen met een gezamenlijke interesse in energie. Bas van der Peet van Enshared en Johan Visser van OverDuurzaam, namen ons mee in de wereld van energie. Hierbij lag de focus op energie besparen, opwekken en delen.

Beter isoleren dan investeren
Er ging een wereld voor mij open! Zo kun je bijvoorbeeld beter je huis isoleren dan investeren in zonnepanelen, omdat je daarmee zoveel bespaart. Bas noemde het voorbeeld van de lekkende kraan, daar doen we direct wat aan. Dat kan natuurlijk ook  komen van de ergernis van het geluid ;), het is ook zichtbaarder. Maar wist je dat je je stookkosten al drastisch verlaagt door enkel en alleen je CV-ketel het water dat door de radiatoren gaat, te laten opwarmen tot 60 graden in plaats van 85 graden?

Tweerichtingsverkeer
Er werd een hele lijst van tips gegeven, maar wat mij het meest is bijgebleven is het beeld dat ons is geschetst van hoe de energiewereld er voor de particulier straks uit gaat zien aan de hand van een filmpje van Alliander (dat ik helaas niet kan embedden omdat het nog niet online staat). Onze huishoudens zullen naar verwachting meer energie gaan vragen, door de toename van electronica in ons huis, denk maar aan de opkomst van de Internet of Things, waarbij alles met elkaar verbonden wordt. Tegelijkertijd zullen de huishoudens ook zelf meer energie op gaan wekken, dat kan met zonnecollectoren, windenergie of warmwaterpompen. Dat betekent dat het energienet een net wordt van tweerichtingsverkeer.

De wasmachine heeft de regiegroep3
Als er in de ene wijk een overschot aan energie is, kan dit geleverd worden aan een naastgelegen wijk waar net even wat minder is. Het slimme energienet bepaalt zelf waar de energie op dat moment het goedkoopst is. Zelfs de wasmachine gaat zelf bepalen wanneer hij draait: als de energie het goedkoopst is. Hmmm ik denk dat het nog wel even gaat duren voor ik de regie aan mijn wasmachine geef, soms moet hij gewoon flink doordraaien met die bulten was die ons gezin soms heeft, haha. Tenzij er ook een robotje is die de was verzamelt en in de wasmachine stopt, natuurlijk. 

Het was een leuke avond met een gevarieerd gezelschap die elk op hun eigen manier in de energie onderneemt of particulieren die proberen zo energiezuinig mogelijk te leven: het is gewoon een sport geworden.

Lees de Storify van onze social notulist, Wilma de Jong, voor een kleurrijk verslag! (volg haar ook op Twitter: @socialnotulist, voor real-time verslagen van onze events).

Kantelcafé landelijk
Het kantelcafé wordt 22 september 2015 landelijk uitgerold! De afgelopen maanden is Peer! begonnen met dit Kantelcafé, omdat we de dialoog willen faciliteren over de transitie waar we ons als samenleving in bevinden. De auteurs van het boek Kantelingsalfabet wilden graag een vervolg geven aan het boek en het gedachtegoed levend houden. Zo gaan zij elk in hun woonplaats ook Kantelcafés organiseren. Plaatsen waar een Kantelcafé gaat plaatsvinden zijn Edam, Haarlem, Arnhem, Utrecht en waarschijnlijk ook Tilburg. Ben je enthousiast en is jouw regio er nog niet bij? Dan ben je welkom om in je eigen woonplaats ook een Kantelcafé te organiseren. Wil je hier meer over weten? Stuur dan een e-mail naar kantelcafe@outlook.com of volg @Kantelcafé op Twitter.