Bij bierbrouwerij De Prael is iedereen die is uitgekakt door de maatschappij wél welkom

0
60

Originally posted in MaatschapWij Magazine.

Ingredient 1 voor serendipiteit (een onverwachte maar relevante ontmoeting) is diversiteit.
Hiervoor verbinden we verschillende netwerken aan elkaar om jou diverse content aan te bieden! Dit doen we door samenwerkingen aan te gaan met verschillende partijen en direct verhalen met elkaar te delen. Hier onze samenwerking met MaatschapWij, een inspiratieplatform voor een socialer en duurzamer Nederland. MaatschapWij zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Om heel Nederland te laten zien dat je nooit te klein bent om impact te maken. Dat het wél kan. En dat het al gebeurt. Dat er genoeg positieve verhalen te vertellen zijn, die een heel ander licht werpen op onze maatschappij. Samen maken we Nederland elke dag een stukje duurzamer, socialer en rechtvaardiger. MaatschapWij heeft geen politiek of winstoogmerk en wordt gefinancierd vanuit De Publieke Zaak.

Lang voordat de term sociaal ondernemerschap überhaupt bestond startte Arno Kooy brouwerij De Prael: een bedrijf dat ambachtelijk bier brouwt met mensen die om allerlei redenen buiten de samenleving zijn komen te staan. Na dertien jaar lang vallen en opstaan loopt het bedrijf inmiddels zo goed dat Arno grootste plannen heeft: “Eigenlijk gunnen we elke stad in Nederland wel een Prael. Dus dat gaan we regelen.”

Als psychiatrisch verpleegkundige komt Arno erachter dat het voor mensen met psychische problemen verdomd lastig is om een plekje te vinden op de arbeidsmarkt. “Als ik een stage- of een werkplek voor mensen had gevonden, dan stonden ze meestal na een week of twee alweer bij m’n bureau. Ze hadden het gevoel niet begrepen te worden, of werden zelfs uitgelachen. En dan waren we weer terug bij af.”

“Als maatschappij laten we een hele groep mensen links liggen. Dat is niet alleen een heel pijnlijk, maar ook een heel kostbaar verhaal.”

Tijdens zijn werk wordt Arno keer op keer geconfronteerd met een gigantisch probleem. Op de Nederlandse arbeidsmarkt is er namelijk geen plek voor iedereen. “Er wordt vaak gezegd dat sommige mensen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Maar dat klopt niet. Een arbeidsmarkt hoort voor iedereen toegankelijk te zijn. En als dat niet het geval is, dan heeft de arbeidsmarkt een afstand tot sommige mensen, niet andersom.”

Een eyeopener

In zijn zoektocht naar hoe het anders kan bezoekt Arno een bierbrouwerij in Duitsland, die volledig wordt gerund door mensen met het Downsyndroom. “Daar zag ik dat je een commercieel succesvol bedrijf kunt runnen met mensen die normaalgesproken op voorhand al afgeschreven worden. Toen wist ik: dat ga ik ook doen.”

Een bierbrouwerij met een missie

Om mensen die door de samenleving aan de kant zijn gezet betaald werk en een opleiding te geven start Arno samen met Fer Kok brouwerij De Prael. Van mensen met een psychische uitdaging tot tienermoeders en dak- en thuislozen: de medewerkers van de brouwerij zijn heel divers. Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen, en dat is dat ze een gigantische drempel tot de reguliere arbeidsmarkt ervaren. Arno: “Als mensen bij ons binnenkomen voelen ze zich vaak eenzaam en mislukt. Dat is ontzettend triest, want ieder mens heeft mogelijkheden om vooruit te komen.”

Een ware transformatie

Iemand die dat bewijst is brouwmeester Bart. Toen Bart als twintiger met schizofrenie bij De Prael binnenkwam was hij achterdochtig en timide, en hing hij in zijn trainingspak bij de brouwerij rond. Hij geloofde niet dat het ooit nog iets met hem kon worden. Tegenwoordig brouwt hij vrijwel al het Prael-bier, en wordt hij door andere brouwerijen als een soort goeroe gezien. Arno: “Inmiddels is het een volwassen kerel, en is hij helemaal in zijn element. Al zijn bier staat bij de Albert Heijn. Hij is voor mij hét toonbeeld van De Prael.”

Grootse plannen

Op dit moment is De Prael druk bezig met een franchise-model, en opent de onderneming binnenkort twee nieuwe brouwerijen in Groningen en Den Haag. Waarom Arno er zo op gebrand is om op steeds meer plekken bier te brouwen met mensen die al veel te lang aan de zijlijn staan? “Als ik de jongens en meisjes zwetend door de horeca zie ploegen om het bier bij de tafels te krijgen, dan geeft dat zo’n enorme voldoening. Want ik weet van hoever ze komen. Ja, bij ons is iedere dag écht een feestje.”

Benieuwd waarom Arno zich 24/7 inzet voor De Prael? Bekijk zijn videoportret.

Social Enterprise NL jaagt de beweging van sociale ondernemingen zoals De Prael aan. Meer weten over de netwerkorganisatie? Bekijk het videoportret van medeoprichter van Social Enterprise NL Willemijn Verloop.

Video door: Jeppe van Pruissen
Tekst door: Nadine Maarhuis