Werken op basis van Serendipity, 5 stappen die je kunnen helpen

0
237

Bij Seats2meet Amersfoort CS faciliteren we graag relevante onverwachte waardevolle ontmoetingen. Niets maakt ons blijer, dan als je de deur uit gaat met een big smile op je gezicht, omdat je iemand ontmoet hebt waarmee jij iets waardevols hebt uitgewisseld. Dat waardevolle kan een stukje kennis zijn, een gevoel of zelfs een concrete lead of opdracht. Dit geldt voor alle mensen die bij ons komen ontmoeten, vergaderen of werken.

Serendipity

Hoe faciliteren wij serendipity? Dat doen we door iedereen op dezelfde plek koffie te laten halen, zich te laten aanmelden in de Serendipity Machine, gezamenlijk te lunchen, bijeenkomsten te organiseren en vooral door veel met iedereen te kletsen.

Voor mij is serendipity zo’n belangrijk onderdeel geworden van de wijze waarop ik werk, dat ik het continu tegenkom. Altijd, waar dan ook, ervaar ik spontane waardevolle ontmoetingen. En dan bedoel ik ook letterlijk overal. Van in de rij bij een toilet, tot op een netwerkbijeenkomst tot een moment dat ik bij een yogales me in de hitte zit te verbazen over de drilmanier van yoga geven. Wat het me brengt? Op z’n minst een lach op mijn gezicht, maar nog vaker waardevolle informatie, een prachtige connectie, of een stap verder in de richting waar ik heen wil. Dit heeft ertoe geleid dat ik samen met Tianne van Woudenberg mag ondernemen binnen Seats2meet Amersfoort CS, dat een nieuw concept voor een reisboekje het levenslicht ziet, dat ik samen met Michael Pilarczyk Invictus Publishing heb opgericht, een boek van 35 kilo heb mogen maken voor Marcel Wanders (Rijks, Masters of the Golden Age) en dat mijn initiatief Boekcoach.nl er in korte tijd stond.

Maar ja, leuk allemaal om te lezen maar hoe doe je dat nu in de praktijk?

  1. Sta open

Het begint met open staan. Sta open voor de ander. Op het moment dat je in een hoekje hard op je toetsenbord zit te rammen, gebeurt er natuurlijk helemaal niets. Kijk eens om je heen. Kijk eens iemand in de ogen. Haal een kopje koffie voor een ander. Begin een gesprekje bij het koffieapparaat. Mijn grootste les is dat werkelijk in iedereen een interessant verhaal zit. En dat, als je de ander met open interesse benadert, die ander snel ontdooit.

  1. Wees gul met je overvloed

Als Seats2meet Amersfoort CS werken wij vanuit onze overvloed. Daarom kunnen onze open lounge ‘delen’ als ruimte voor flexwerkers. Zo werkt het ook met je kennis. Je hebt altijd verhalen en kennis te delen, die de ander kunnen helpen en die jou niets kosten. Wees daarnaast niet bang om kennis weg te geven. Het grappige en mooie aan serendipity is, dat het altijd weer naar je terugvloeit. Niet altijd op een logische manier, maar het komt terug.

  1. Durf te ontvangen

Een veel geziene angst is de angst voor de “needy” zzp-er.  Degene die alleen maar op zoek is naar een opdracht en je leegzuigt om je kennis. Mijn ervaring is dat een enkeling misschien zo is, maar dat er meer mensen zijn die helemaal niets durven te vragen. Als je waardevolle kennis met ze deelt, hebben ze moeite om deze te ontvangen. Sta dus open om kennis en waardevolle inzichten te ontvangen, ook al zitten deze in hoek waarvan je niet van bewust was of bewust naar op zoek bent. Zo leerde ik laatst op een yogales in het buitenland hoe het openbaar vervoer werkte in die stad. Niet direct de informatie die je daar verwacht, als je zwetend je oefeningen zit uit te voeren.

  1. Verbind

Door mensen die je leert kennen weer aan mensen te verbinden die je al kent, breid je je netwerk uit. Ook krijg je toegang tot hun netwerk. Als je dit vaak en lang genoeg op een oprechte manier doet, kom je op een gegeven moment relatief veel onbekende mensen tegen die jou kennen of over jou hebben gehoord. Waarom? Omdat de mensen die jij weer hebt verbonden positieve verhalen gaan vertellen over jou. Hierdoor krijg je makkelijker waardevolle contacten. Het mooie is, dat als je je aanmeldt op de Serendipity Machine, de algoritmes in de software dit verbinden al deels voor je doen.

  1. Vertrouw op je gevoel

Volg je gevoel. Het is soms helemaal niet logisch om met iemand door te praten over een onderwerp dat niets met je directe werk te maken heeft. Toch hebben juist dit soort gesprekken en het volgen van mijn gevoel (ga dit gesprek aan) mij juist de mooiste inzichten en ontmoetingen gegeven. Deze waren altijd op de een of andere manier weer waardevol voor mijn werk. Hier zijn ook de beste samenwerkingen en initiatieven uit ontstaan. Van het oprichten van het Broodfonds Goedbelegd in Amersfoort, tot het vinden van een vaste vormgever voor een serie boekjes tot het oprichten van een uitgeverij en ook de samenwerking met mijn compagnon Tianne van Woudenberg en de daar uit voortvloeiende Seats2meet locaties.

Tot slot

Wat ik mooi vind om te zien is als mensen echt in vol vertrouwen op basis van serendipity beginnen te werken en leven, hoe verwonderd ze kunnen zijn van al het moois wat op hun pad komt. Ik hoor daarom graag jouw ervaringen met serendipity en de onverwachte relevante ontmoetingen die je hebt gehad.