Ontmoeting aan de ondernemerstafel laat je groeien

0
214

Voel(de) jij je soms ook alleen als startende ZZP’er in Haarlem? Gelukkig kan je nu op veel inspirerende plekken in Haarlem flexwerken. Eén daarvan is de ondernemerstafel van Seats2meet Zijlpoort bij de gemeente. En dat is niet zomaar alleen een werkplek. Wij koppelen je aan ervaren ondernemers of ambtenaren. En bieden kansen daar waar we zien liggen.

Van brugpieper naar koppelaar

Toen ik naar Haarlem verhuisde, voelde ik me weer een brugpieper. Hoe kon ik als ZZP’er in deze nieuwe stad (ondernemende) vrienden ontmoeten? Hoe vind ik een team van collega-ondernemers die ook willen samenwerken aan een bruisend, succesvol en groen Haarlem? Daarom ging ik op zoek naar inspirerende werkplekken om er ondernemers samen te brengen.

Het koppelen is me met de paplepel ingegoten. Mijn ouders ‒ beide ondernemers ‒ nodigden vroeger vaak vrienden uit die elkaar niet kenden. Aan de eettafel ontstonden nieuwe vriendschappen. En toen ik trouwde, zette ik mijn vrienden aan tafel met de vrienden van mijn man. Het feest daarna werd daardoor een enorm succes!

Ondernemerstafel in Haarlem

Ondertussen koppel ik startende ZZP’ers aan ervaren ondernemers en ambtenaren op de prachtige centraal gelegen werkplek van Gemeente Haarlem. Ze betalen voor hun werkplek met hun sociaal kapitaal. Dat betekent dat je jouw kennis, tijd of netwerk inzet. Bijvoorbeeld door open te staan voor ontmoetingen met andere ondernemers of ambtenaren en dat je vanuit jouw expertise meedenkt over hun uitdagingen.

Naast deze werkplek zetten Yvonne Haneman van Ground8 en ik ‘RBij’ op. Een zwerm van ondernemers uit Haarlem en omgeving. Met als doel een groene stad waar verbinden en samenwerken centraal staat. Samen met hen organiseerden en faciliteerden we bijeenkomsten rondom de uitdagingen van ambtenaren en legden deze vast in plannen en verhalen. Op gave plekken in de stad zoals Belcanto, MAAK en het Kweekcafé.

Da Vinci als Motor van Meerwijk

Zo faciliteerde de startende zelfstandige Eva Versteeg van Groene Veters een creatieve brainstorm die uiteindelijk leidde tot een concreet plan voor het Da Vinci gebouw in Meerwijk. Het lukte haar om de aanwezige ondernemers, bewoners en ambtenaren te laten denken in oplossingen (‘ja, en…’) in plaats van in onmogelijkheden (‘ja, maar…’).

Michel de Graaf van Gemeente Haarlem had zo een mooi concept in handen! Zodra de gemeente een hoofdhuurder gevonden heeft voor het da Vinci gebouw, wordt er zoveel mogelijk geprobeerd de ideeën uit het plan ‒ waar iedereen blij van wordt ‒ meegenomen, namelijk: de combinatie van ontmoeting, advies en ondernemen, wat moet zorgen voor banen en bedrijfsgroei.

Fruitbomen verbinden mensen

Een mooi voorbeeld van wat koppelen kan opbrengen: Rogier Tan van Appel van Opa en Janpeter Eilander van Fruit Your World heb ik tijdens het werken aan ‘Meer groen met buren in Haarlem Oost’ – ook weer samen met ondernemers, bewoners en ambtenaren ‒ in contact gebracht met Ton van Schie van Gemeente Haarlem. De kiem voor een samenwerking om fruitbomen te planten en te verzorgen samen met bewoners van Schalkwijk is hier gelegd.

Ontmoet ondernemers en ambtenaren

Zoek je nog een fijne werkplek waar je ondernemers en ambtenaren ontmoet? Boek dan je werkplek bij Seats2meet Zijlpoort aan de Gedempte Oude Gracht 2 in Haarlem. Elke dinsdag en donderdag open van 9-17 uur. Zodra we voldoende hosts hebben, gaan we vijf dagen per week open voor ondernemers.

Boek je werkplek

Meld je aan als host

Volg ons op Facebook