Nu open bij Seats2meet.com Utrecht CS: het Permanent Future Lab

0
706
Opening PFLab 15 oktober 2014

De proeftuin en kweekvijver voor de techniek van de toekomst!

– In gesprek met initiatiefnemer Jurjen de Vries (deel 2) – Vervolg deel 1

Onze samenleving verandert razendsnel. Dagelijks lezen we over nieuwe producten, spannende start-ups of crowdfundprojecten. Er gebeurt ook veel met hardware gekoppeld aan internet, zoals de laptop of smartphone. Veel andere apparaten zijn inmiddels ook verbonden met het internet, vaak via wifi. The Internet of Things wordt het ook wel genoemd.

Een lamp via je smartphone bedienen? Altijd al een 3D-printer aan het werk willen zien? Of gewoon stoeien met de nieuwste mini computers als de Raspberry PI of de Spark? Kom dan naar het Permanent Future Lab (PFLab) midden op het grootste station van Nederland!

Primeur

Woensdag 15 november was de feestelijke opening waar ruim honderd mensen aan de slag gingen met al deze nieuwe technieken. Ze lieten zich verrassen door de 3D-printer of maakten foto’s met een Google Glass. De meeste mensen waren nog onbekend met deze producten.

Tijdens de opening van het lab had Marielle Sijgers (mede-oprichter S2M) ook nog een primeur: de opening van een nieuwe Seats2meet.com (S2M) op Hoog Catharijne, de PopUp-locatie! Hier wordt ook aandacht gegeven aan het PFLab. Zo zijn er in de PopUp lampen te vinden die aangestuurd worden via wifi, deursloten die je met je smartphone kunt openen en elke week is er een ander stukje hardware dat de potentie heeft om de wereld te veranderen!

Opening PFLab 15 oktober 2014

– Jurjen de Vries en Marielle Sijgers bij de opening

Laat het vuur maar branden!

Initiatiefnemer Jurjen de Vries ontdekte anderhalf jaar geleden hoe mooi het is om iets nieuws op te zetten. Hij wilde de technische kwaliteit van de video’s die hij als Top Contributor voor Google maakt, verbeteren. Dus waarom geen kleine videostudio maken? Een collega was ook enthousiast en voor S2M was dit een zinvolle toepassing. Nog geen week later was er een professionele Google Hangout Studio. Het kan snel gaan als je samenwerkt! ”Hier ervoer ik de kracht van concreet samen denken en doen! Zo begon de vlam van vernieuwing, die nu het vuur van het PFLab is.”

Twee vliegen in één klap

Ik hoef maar weinig te vragen om een enthousiast en uitgebreid verhaal van Jurjen te krijgen. “Laatst bedachten we een systeem om met je smartphone een kantoor te openen. Je opent een app waar je op inlogt, en de deur gaat open. Nadat de deur geopend is, ben je automatisch ingecheckt op de Serendipity Machine, twee vliegen in een klap. Zo gaat iedereen nu naar binnen bij S2M International. Echt geweldig hoe het werkt. Als je zo’n systeem binnen het PFLab bedenkt, zou je als zp’er soortgelijke toepassingen kunnen maken voor bedrijven. Misschien wel een gat in de markt.”

Daags na ons gesprek blijkt dat MyWheels interesse heeft, in een soortgelijke toepassing voor de deuren van hun deelauto’s.

Doel & opbrengst

Het PFLab heeft een aantal doelen op het gebied van technische vernieuwing, kennisdeling en ontwikkeling van werkgelegenheid. Onverwachte relevante ontdekkingen spelen een grote rol in het ontwikkelingsproces. In het laboratorium wordt open hardware door ontwikkelt, die geïntegreerd kan worden met andere (nieuwe) toepassingen. Deze ontdekkingen zijn open en als iemand met een idee de markt op wil, moet hij of zij afspraken maken met betrokkenen over de winstdeling. Patent claimen komt niet voor in het woordenboek van het PFLab. Geïnspireerd, in goed overleg en transparant samenwerken des te vaker. Over dit onbeperkt delen van kennis licht Jurjen toe: “Ik wil vanuit het PFLab workshops gaan geven aan mensen en organisaties. Die workshops worden betaald met sociaal of economisch kapitaal, net wat het meest passend is.”

In het PFLab wordt nieuwe techniek ontwikkeld of geïntegreerd met bestaande techniek. Dit wordt toegankelijk gemaakt voor alle kennis niveaus en kan zijn toepassing binnen alle sectoren vinden. Neem het voorbeeld van de ‘smartphone-sleutel’: een nieuwe toepassing die gecombineerd wordt met een bestaande community website. Deze proeftuin en kweekvijver is er voor ondernemers, studenten, experts en overige geïnteresseerden. Kom je snel kijken?

David Verwer

Co-worker PFLab & freelance fotograaf