Nice2Meet: Anneke Rotenburg, Duurzaamste Hovenier

0
89

Even voorstellen: ik ben Anneke Rodenburg en sinds afgelopen jaar Duurzaamste hovenier 2018. Ik ben ruim 15 jaar lid van Wilde Weelde, een Vereniging van enthousiaste bedrijven, door heel Nederland, die milieubewust werken aan een natuurrijke omgeving, vanuit een ecologische visie. Wij zijn een netwerk van hoveniers, kwekers, ontwerpers, boomverzorgers, adviseurs en leveranciers van verantwoorde tuinmaterialen.

Vandaag reisde ik per trein voor een overleg met collega’s van Deventer naar Utrecht en belandde daar heel toepasselijk in de kas van Seats2meet bij Hoog Catharijne. Een kas, dat klinkt groen, maar behalve de kas om onze vergadertafel, was er alleen wat kunstgroen aanwezig in de vorm van een nepvaren en een nepklimop, die zich meer als klimaf gedroeg. Ja, het uitzicht was groen, een prachtige plataan met een enorm eksternest! 

Met mijn collega’s probeerde ik vandaag te bedenken hoe we als Wilde Weelde beter bij gemeentelijke en provinciale projecten betrokken kunnen worden. Wilde Weelde is al zo’n 20 jaar duurzaam bezig met klimaatadaptatie, bevordering van biodiversiteit, ecologisch groenbeheer, bloemweiden, inheemse beplanting en recycling. We hebben veel kennis in huis. Regelmatig zien we gemiste kansen; zijn we te klein, te bescheiden, te goedkoop of weten we te weinig wat er speelt?

Tijdens de laatste Floriade hebben we ons wel goed op de kaart gezet en in De Tuinen van Appeltern ligt een prachtig groot en duurzaam ingericht voorbeeldterrein. Beiden zijn projecten waarbij we onze krachten gebundeld hebben en als kleine organisatie iets groots hebben neergezet! Bijzondere samenwerkingsprocessen met enthousiaste betrokken mensen dat is de kracht van Wilde Weelde!

Nog even afrekenen bij Seats2meet, wordt ineens een eyeopener…. ook hier liggen kansen. Er is een prachtig digitaal ecosysteem, waar samenwerkingsverbanden uit kunnen voortkomen, uitwisseling van sociaal kapitaal plaatsvindt en interessevelden gedeeld kunnen worden. Vanuit het digitale ecosysteem van Seats2meet, zaaien wij graag mee aan het verbeteren van het enige echte ecosysteem en het versterken van de biodiversiteit, zetten we graag onze expertise in voor klimaatadaptatie.

Vanuit het digitale ecosysteem van Seats2meet kunnen we ook voor klimaatverandering zorgen binnen en buiten de kas. Mensen voelen zich beter en blijven langer zitten wanneer het uitzicht groen is, vogels zingen en vlinders en bijen van bloem tot bloem vliegen. Vergaderen wordt prettiger met biologische planten, een prachtige houten boomstamvergadertafel en een geurend boeket wilde bloemen, natuurlijk en onbespoten. Wij zaaien echter het liefste buiten verder aan klimaatbestendige steden, buurtgroen, parken, openbaar groen en bermen, groene speelplekken, pluktuinen, bedrijfstuinen, en tuinen van zorginstellingen. En wel samen met opdrachtgevers, gebruikers, bewoners, kinderen en betrokken collega’s, want zo wordt 1 en 1 vaak 3, 4, 5 of 10! Van ons mag Seats2meet nog vernieuwender, groener én de kas uit, naar buiten!