Maak 2022 het jaar van Modern Werkenden!

0
100
Werkvereniging-Jouw-Stem

De vraag die vandaag nodig gesteld moet worden is wat werkenden, die niet tot hun pensioen hetzelfde werk blijven doen, nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren op een arbeidsmarkt in beweging.

De arbeidsmarkt en de sociale zekerheid zijn ingericht op hoe het er rond 1900 aan toe ging. Sindsdien is er veel veranderd, maar omdat de belangen van werkenden nog steeds vertegenwoordigd worden langs traditionele lijnen, zijn de bestaande voorzieningen vooral gericht op traditionele werkgevers, werknemers en (zelfstandig) ondernemers. En al groeit de zorg dat ons huidige model niet meer voldoet, toch lijken de polderpartijen niet in staat om tot de hoogstnoodzakelijke hervormingen te komen.

Vreemd is dat niet. Aan welke kant van ‘het touwtje’ de verschillende belangenpartijen ook trekken, de knoop lijkt alleen maar strakker te worden. Wat dan ook nog eens breed wordt uitgemeten in de media. Hierdoor is er nauwelijks aandacht en ruimte voor de gedeelde belangen op het gebied van werk en sociale risico’s zoals ziekte, arbeidsongeschiktheid, kennisveroudering en ouderdom. Het wordt dan ook tijd om aandacht te besteden aan de behoeften van Modern Werkenden.

Modern Werkenden

De snelst groeiende groep mensen werkt tegenwoordig afwisselend als werknemer, zelfstandig ondernemer, opdrachtgever, hybride werkende of via uitzend-, detacherings- en payroll-constructies. Daarmee groeit de behoefte aan structuren, verzekeringen en voorzieningen die meebewegen met alle werkenden, ongeacht de manier waarop zij zich formeel tot de arbeidsmarkt verhouden.

Er is onderzocht waar werkgevers, werknemers en (zelfstandig) ondernemers behoefte aan hebben, ieder voor zich. Alleen wat Modern Werkenden nodig hebben die deze werkvormen combineren en/of afwisselen, weten we niet. Dat terwijl een op de vier personen op dit moment al werkt op basis van een arbeidscontract dat afwijkt van de vroegere norm (een vaste arbeidsrelatie met een vastgesteld aantal werkuren; zie CPB 2016) en het aantal flexibel werkenden rap toeneemt. Daar wil de Werkvereniging graag verandering in brengen.

Jouw Stem en de Vraag van vandaag

Door middel van Jouw Stem en de Vraag van vandaag willen wij in kaart brengen wat werkenden tegenwoordig nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren op een arbeidsmarkt in beweging. Jouw Stem bestaat uit korte online vragenlijsten waarmee we de behoeften van een groep Modern Werkenden in kaart brengen. De Vraag van Vandaag bestaat uit één vraag die we op zoveel mogelijk plekken verspreiden om de stemming van werkenden te peilen. De uitkomst van Jouw Stem en de Vraag van Vandaag brengen we onder de aandacht bij media, arbeidsmarktpartijen en politiek maar ook bij opleidingsfondsen, verzekeringsmaatschappijen, hypotheekverstrekkers en pensioenfondsen.

Maak 2022 het jaar van de Modern Werkenden!

Help jij ons de arbeidsmarkt te hervormen door de Vraag van Vandaag te beantwoorden en/of te delen op jouw website of nieuwsbrief? Laat jij weten waar jij als Modern Werkenden behoefte aan hebt op een arbeidsmarkt in beweging door je op te geven voor Jouw Stem? Dan zetten wij ons met passie in om 2018 het jaar van de Modern Werkenden te maken.

Met jouw hulp verleggen wij de aandacht van deelbelangen naar gedeelde belangen en van voordelen voor bepaalde werkenden naar winst voor alle werkenden!