Hooggevoeligheid als talent voor de toekomst

0
149

Dit artikel is geschreven door Jolanda Hoogkamer (With joy – coaching & training– Intuïtief coach en trainer voor hooggevoelige mannen en vrouwen

1 op de 5 mensen is hooggevoelig. En toch weten heel veel mensen niet eens wat hooggevoeligheid is of dat ze zelf hooggevoelig zijn. Vaak wordt het gezien of ervaren als een zwakte. Alsof je door je gevoeligheid eerder van slag bent of niet zo veel kunt hebben. En al helemaal geen leidinggevende of toonaangevende functie kunt hebben of een succesvol bedrijf. Het tegendeel is echter waar. Hooggevoeligheid geeft je kwaliteiten die ervoor zorgen dat je van grote betekenis bent voor de ontwikkeling en de collectieve groei op aarde en ze zorgen tevens voor jouw persoonlijke geluk en succes.

Wat is hooggevoeligheid?

Als je hooggevoelig bent, neem je meer informatie op uit je omgeving en je verwerkt al die informatie op een dieper niveau. Naast al die informatie van buiten ervaar je gedachten en gevoelens ook intenser.
Dit betekent dat je veel kunt waarnemen en dit ook veel dieper kunt verwerken. Je voelt je directe en indirecte omgeving heel goed aan. En het intenser ervaren van je gedachten en gevoelens zorgt vaak voor een sterke persoonlijke ontwikkeling.

Hooggevoeligheid is alleen lastig als je niet weet hoe je ermee om moet gaan

Als je nooit hebt geleerd hoe je al die informatie die bij je binnen komt verwerkt, dan kun je hier last van krijgen. Je raakt overprikkelt. Je krijgt meer prikkels binnen dan je kunt verwerken. Die overprikkeling ontstaat ook door je eigen gedachten en emoties. Vaak leer je (op school en op je werk) allerlei rationele dingen, niet hoe je om kunt gaan met alle informatie die er bij je binnen komt.

Ook niet hoe je om kunt gaan met emoties die zo intens kunnen voelen. Of hoe je met die 60.000 gedachten die je per dag hebt, om kunt gaan, waardoor je enorm ‘in je hoofd zit’ en blijft piekeren over allerlei zaken.

Klachten door overprikkeling

Overprikkeling zorgt voor meer stress, spanning, maar ook voor allerlei fysieke klachten. Kortdurende overprikkeling maak je nog wel goed met een dag rustig aan doen, jezelf terugtrekken of een lange wandeling in het bos. Langdurige overprikkeling kan voor flinke klachten zorgen. Eerst kun je meer vatbaar worden voor allerlei (griep)virussen. Overprikkeling heeft namelijk een groot effect op je weerstand en auto-immuunsysteem.  
Je kunt ook klachten krijgen als depressies, burn-out, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten, migraine, gewrichtsklachten, hoge bloeddruk en ga zo maar door. Het kan ook anders!

Hoe maak je van je hooggevoeligheid jouw talent?

Je kunt leren hoe je omgaat met al die informatie die bij je binnen komt. En je kunt zelf invloed uitoefenen op wat er allemaal bij je binnen komt. Ook kun je leren hoe je invloed kunt hebben op je emoties en gedachten, zodat je zelf bepaald wat jij denkt en hoe jij je voelt. Zodra je hier bewust van wordt en mee gaat oefenen, wordt je hier langzaam steeds sterker in. Ook krijg je meer grip op alle energie en stemmingen die bij je binnen komen. Dit doe je allemaal door je gevoeligheid verder te ontwikkelen en je intuïtie te gebruiken. Je gevoeligheid en intuïtie zijn grote talenten!

De kwaliteiten van hooggevoeligheid

Ieder mens is uniek, zo geldt dat ook voor HSP’s (highly sensative person). Toch is er een aantal gemeenschappelijke kenmerken te benoemen. Zoals een groot inlevingsvermogen, het aanvoelen van wat anderen nodig hebben, intuïtief sterk ontwikkeld zijn, je verbonden voelen met onze aarde en alles wat leeft, snel inzicht, kansen en risico’s zien en dienstbaar en servicegericht zijn. Hooggevoelige mensen denken eerder in ‘wij’, ze zijn relatiegericht en niet positiegericht. Deze kenmerken en kwaliteiten worden ook nog sterker naarmate je je gevoeligheid ontwikkelt en weet hoe je met al die prikkels op kan gaan.

Onze wereld verandert, door al die talenten van HSP’s

Als je globaal over de eeuwen heen kijkt, zie je een bepaalde ontwikkeling. Van overleven, naar verbeteren, van industrie en techniek naar technologie en persoonlijke ontwikkeling. Er komt steeds meer besef over ons milieu, over dieren, over verbinding van mensen, over vrede en verdraagzaamheid. Ons collectieve en persoonlijke bewustzijn verandert. Waar je 30 of 40 jaar geleden nogal vaag was als je yoga deed en mediteerde is het tegenwoordig bijna doodnormaal als je dit doet. Het is zelfs noodzaak om je staande te houden in de steeds sneller draaiende economie en bijbehorende groei van communicatiemiddelen. De gemeenschappelijke behoefte aan zingeving, verbinding en diepgang wordt steeds groter.

Workshop Hooggevoeligheid als talent voor de toekomst op Seats2Meet-festival

Ik geloof erin dat alle hooggevoelige mensen een rol hebben in deze transitie. Ben je nieuwsgierig of wil je meer weten over hooggevoeligheid, je intuïtie en meditatie? Dan ben je van harte welkom om mijn workshop ‘Hooggevoeligheid als talent van de toekomst’ te volgen op 29 maart. De workshop is onderdeel van S2M Festival Connecting stories ter ere van de feestelijke opening van de vernieuwde Meeting Plaza.

Wil jij voor de workshop al een test doen om te weten of jij hooggevoelig bent en in welke mate? Op mijn website vind je verschillende HSP-testen, die je helemaal gratis kunt doen.