Het best bewaarde Japanse geheim voor elke ondernemer

0
128
Hedwyg van Groenendaal

Dit is een artikel van Hedwyg van Groenendaal. Zij deelt haar kennis over Ikigai ook tijdens het S2M Festival Connecting Stories op 29 maart 2019

Een van mijn favoriete boekhandels is Gianotten Mutsaers in de binnenstad van Tilburg. Natuurlijk verkopen ze daar boeken (waartussen je overigens heerlijk kunt verdwalen), maar ze verkopen ook allerlei cadeautjes en er is een tof lunchcafé waar je heel goede koffie kunt drinken met iets zoets of een tosti.

Ik had een nieuwe dummy (blanco boek waarin ik mijn gedachten, ideeën en plannen opschrijf en teken) nodig en bedacht dat ze die daar wel eens zouden kunnen verkopen. En los daarvan had ik ook wel zin in een cappuccino. Bij het afrekenen zag ik een boek liggen waarvan ik meteen dacht: “Hebben!”.

De titel: Ikigai, het Japanse geheim voor een lang gelukkig leven. Nu is lang en gelukkig leven heel fijn, maar wat mij het meest tot de verbeelding sprak, was de afbeelding op de achterzijde van het boek. Deze bestond uit vier cirkels met ‘waar je van houdt’, ‘waar je goed in bent’, ‘wat de wereld nodig heeft’ en ‘waarvoor je betaald kunt worden’. Bij steeds twee overlappende cirkels staan de woorden passiemissieroeping en beroep en waar alle vier de cirkels elkaar overlappen het woord ikigai. Dus hetgene waar je én goed in bent, waar je echt van houdt, wat de wereld nodig heeft én waar je voor betaald kunt worden, dat is je ikigai. Dat is hetgene waar jij je bed voor uitkomt ’s morgens.

Het woord ‘beroep’ spreekt mij persoonlijk als ondernemer niet zo aan, daarom gebruik ik daar liever het woord ‘werk’. En bij de tekst ‘waarvoor je betaald kunt worden’ voeg ik graag het woord ‘wilt’ toe.

Mijn ikigai figuur ziet er als volgt uit:

Eyeopener

Wat mij het meest intrigeerde aan die figuur en wat voor mij ook dé reden is dat ik deze blog schrijf, is dat er een cirkel inzit die gaat over geld. Yes! Ik heb al veel voorbij zien komen over je why, je purpose, je passie, je verlangen, enzovoort. Maar meestal gaat het daarbij niet over geld, terwijl ik dat juist zo’n belangrijk onderdeel vind omdat je als ondernemer ook geld mag (moet!) verdienen.

Want wat is er mooier dan dat je iets doet wat je heel leuk vindt, dat je er ook nog goed in bent (dat maakt het vaak ook leuk), dat het iets is wat de wereld (of jouw omgeving) nodig heeft en dat je er geld mee kunt verdienen. Ik vind dat in één woord: GEWELDIG!

Daarom ben ik zo enthousiast over ikigai en wil ik je er meer over vertellen.

Okinawa

In het boek dat ik die dag kocht, kun je lezen over een Japans eiland, Okinawa genaamd, waar mensen een buitengewoon hoge ouderdom bereiken. Men denkt dat naast de voeding, het ongecompliceerde leven in de openlucht, groene thee en het subtropische klimaat, ikigai een van de sleutels is die hun leven bepaalt. De auteurs van het boek gaan ter plekke op onderzoek uit. Het doel van het boek is je kennis te laten maken met de geheimen van de Japanse honderdjarigen voor een gezond en gelukkig leven en je de instrumenten aan te reiken om je persoonlijke ikigai te ontdekken.

Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai, in het Engels ‘a reason for being’ en in het Frans ‘raison d’être’. In het Nederlands hebben we niet echt een goede vertaling maar het vertaalt het beste als ‘de reden waarom je ’s morgens opstaat’.

Zout van het leven

Het woord ikigai (生き甲斐) bestaat uit twee delen: iki (生き) en gai (甲斐). Iki betekent leven en gai betekent waarde of de moeite waard. Als je ikigai in Japanse karakters door Google Translate laat vertalen krijg je ‘zout van het leven’. Hierin staat zout symbool voor trouw en duurzaamheid. Misschien ken je wel de uitdrukking ‘vriendschap is het zout van het leven’. Je kunt hiermee ikigai vertalen naar iets waar je trouw aan bent en dat je hele leven kan blijven bestaan, net als echte vriendschap dus.

De 10 geheimen

Het boek eindigt met een overzicht van de 10 belangrijkste ikigai inzichten.

  1. Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen.

Wie stopt met de dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt. Als ondernemer hoef je natuurlijk nooit met pensioen te gaan. In het Japans kennen ze niet eens een woord dat ‘met pensioen gaan’ betekent. In Japan blijven de mensen gewoon actief.

  1. Doe rustig aan.

Haast en stress is funest voor een gezond leven.

  1. Eet je niet helemaal vol.

Om langer gezond te blijven moet je je volgens de Japanners niet volproppen, maar stoppen als je maag voor 80% gevuld is.

  1. Omring je met goede vrienden.

Een goed gesprek, plezier maken, vertellen, luisteren, samen leuke dingen doen, heeft iedereen nodig.

  1. Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag.

Je zult je lichaam moeten blijven onderhouden. Beweging is essentieel. Een bijkomend voordeel is dat door die lichaamsbeweging gelukshormonen worden aangemaakt.

  1. Lach.

Met een vriendelijke uitstraling maak je vrienden en word je zelf ontspannen.

  1. Zoek de natuur op.

In de natuur kun je makkelijker je geest opladen dan in de hectiek van de stad.

  1. Bedank.

Bedank je voorouders, de natuur, je levensgezellen, alles waardoor jij je gelukkig voelt omdat je leeft. Wijd een moment van de dag aan bedanken.

  1. Leef in het nu.

Treur niet langer over het verleden en wees niet bang voor de toekomst. Alles wat je hebt is de dag van vandaag. Gebruik hem zo goed mogelijk, zodat hij memorabel wordt.

  1. Volg je ikigai.

In jou zit een passie, een uniek talent dat zin geeft aan je bestaan, de stuwende kracht om het beste van jezelf te geven, tot het einde van je dagen. Als je je ikigai nog niet gevonden hebt, is dat je volgende missie.

Mijn ikigai

Misschien ben je ook nieuwsgierig naar wat mijn ikigai is?

Waar ik goed in ben is van iets complex iets eenvoudigs maken, dit wordt ook wel versimpelen genoemd. Het proces om ergens helemaal in te duiken, dingen uit te zoeken en dat alles vervolgens te vertalen naar iets concreets en eenvoudigs doe ik ontzettend graag. Die vertaling naar iets concreets kan een boek zijn, een methode, een stappenplan of een uitgewerkte training bijvoorbeeld.

Mensen maken dingen vaak onnodig moeilijk, dus dit is zeker iets wat de wereld nodig heeft. Ik vind het geweldig als ik hier mensen mee kan helpen en als ondernemer is het fantastisch dat ik daar mijn geld mee kan verdienen. Ik doe dit vanuit HEDWYG.NL waarbij mijn doelgroep ambitieuze ondernemers zijn die geld willen verdienen met de kennis die ze NU al hebben. Ik help deze ondernemers grote stappen te maken en ze in te laten zien dat alles veel eenvoudiger moet én kan.

Dat is mijn bijdrage aan deze wereld.

WAT IS JOUW BIJDRAGE?

WAT IS JOUW IKIGAI?