Flexibel werken leidt tot meer business?

0
153

Flexibel werken leidt tot meer business?

Toen ik in 2011 begon met mijn eigen scriptiebegeleidingsbureau Topscriptie, sprak ik vrijwel altijd op een vaste locatie met mijn klanten af. Het begeleiden van studenten bij hun scriptie is natuurlijk een serieuze zaak en ik dacht dat studenten het daarom geen probleem zouden vinden om naar onze locatie (Rotterdam) toe te komen. Echter merkte ik al snel de voordelen van online werken: het is vaak net zo effectief en scheelt een hoop reistijd en reiskosten. Zo begon ik al snel met veel klanten de begeleiding op locatie te combineren met Skypen en online in het document. Mijn klanten zijn studenten en dus veelal van de jongere generatie, zij doen al veel digitaal natuurlijk. Ook groeide ik -mede dankzij veel marketinginspanningen- gestaag en heb ik de keuze gemaakt om samen te gaan werken met andere scriptiebegeleiders die dezelfde werkwijze hanteren.

Langzamerhand kreeg ik meer inzicht in de markt; het werd mij duidelijk dat veel studenten een voorkeur hebben voor een combinatie van begeleiding op locatie en online. Maar natuurlijk was Topscriptie ook groeiende en merkte ik dat er studenten uit heel het land belde. Ik merkte tijdens de gesprekken met de (potentiele) klanten een duidelijke voorkeur voor een begeleider in de buurt, dan een halve dag te moeten reizen.

Om de hele markt te blijven bedienen en in te spelen op de wensen van de klanten, heb ik mijn werkstijl dan ook nog meer omgegooid: flexibel werken! Of terwijl: mijn laptop is mijn nieuwe kantoor geworden. We hebben nu geen vaste locatie meer waar studenten uit heel het land naartoe moeten komen, maar maken gebruik van flexibele (professionele) locaties door heel het land. Zo heeft Seast2meet een aantal goede plekken waar je ook de mogelijkheid hebt om een aparte ruimte te boeken, ideaal! Het scheelt mij niet alleen een hoop kosten, maar levert mij vooral veel meer business op. Door deze flexibiliteit, zijn er nu scriptiebegeleiders door heel het land beschikbaar; klanten waarderen het dat ze altijd in de buurt goede begeleiding kunnen krijgen en dat tegen lage kosten! En natuurlijk komen we regelmatig met alle begeleiders samen om een team te zijn en blijven, op een centrale plek in het land. En indirect levert het ook meer business op; het aansluitend coworking op verschillende plekken is niet alleen inspirerend, maar leidt ook vaak weer tot nieuwe business.

Het is natuurlijk al vaker aangetoond, maar ik geloof oprecht in de flexibiliteit van onze (werkende) samenleving. Hoe flexibel ben jij als ondernemer geworden en hoe anticipeer jij op deze ontwikkelingen?