En daarom worstelen ondernemers met groeien

0
4

Marketing heb ik altijd een geweldig leuk vak gevonden. Niet alleen omdat er mooie dingen gemaakt worden zoals websites, whitepapers etc. Maar omdat het gaat om de verbinding tussen wat je klanten willen en wat jij graag doet. Ik vind het ook een leuk vak omdat het moeilijk is, echt goede marketing doen is echt geen makkie. Een paar jaar geleden was ik live bij een seminar met Tony Robbins. Ik zat heel dichtbij, op aanraakafstand. Zo dichtbij zelfs dat ik zijn stem een fractie eerder hoorde voordat het door de boxen knalde. Hij zei: “Marketing is de belangrijkste functie in iedere organisatie.” 

Bestickeren vs de QR-code
Veel ondernemers en ondernemingen groeien niet zo hard als ze willen. Dat heeft diverse oorzaken. En er is altijd één hoofdoorzaak: de marketing functioneert niet voldoende. Ik heb al vaker blogs geschreven over het verschil tussen branding en marketing, en ik hou het hier gewoon even kort door een voorbeeld te geven.

Branding is een auto bestickeren met je logo.
Marketing is de QR-code onder dat logo
die je direct leidt naar de startfunnels
om iemand te helpen om zaken met je te doen. 

 

Marketing is als de binnenkant van een horloge
Waarom is marketing zo lastig? Marketing bestaat uit ontzettend veel tactieken en er komen bijna dagelijks nieuwe tactieken bij. Bovendien verandert de wereld continu en je moet maar steeds ‘bijblijven’ en overwegen hoe belangrijk dat nieuwe is. Bijvoorbeeld artificial intelligence (AI), met als bekendste toepassing ChatGPT. Moet je daar nou ook weer wat mee? Het antwoord is ja.

Marketing vergelijk ik vaak met de binnenkant van een horloge.
Om de goede tijd aan te geven heb je een samenspel nodig
van allerlei verschillende radertjes die precies goed in elkaar grijpen.
Vergelijk de goede tijd met je doelen halen,
en de radertjes met alle verschillende marketingtactieken. 

 

Waarom Loeki?
Als kind had ik al interesse in marketing. Ik zat bij mijn moeder op de bank reclames te kijken en had allerlei vragen. Mag AEG zeggen dat ze de beste zijn? Waarom maken sommige merken een stomme reclame? Waarom Loeki? Die interesse in marketing is niet weggegaan. Wanneer je kijkt naar mijn masterclasses dan zie je een goed gevulde boekenkast achter me staan met voornamelijk marketingboeken. Per jaar lees ik minimaal twintig managementboeken en de meesten gaan over marketing. Want wat Robbins zei klopt: marketing ís de belangrijkste functie.

Op slippers
Er wordt soms heel simpel gedaan over marketing. Wanneer je dat tegenkomt, klik of zap dan meteen weg. er wordt je iets verkocht dat waarschijnlijk niet waar is. In het verleden heb ik vaak allerlei ‘marketing-spullen’ gekocht die mij beloofden snel klanten te krijgen. Cursusjes, opleidingen, software. Het waren in het beste geval een of een paar radartjes in het geheel van dat horloge. Wat ik nodig had, was overzicht. Gek genoeg bood niemand dat. Een soort volledig stappenplan, een model, een framework, waarin iedere stap van marketing wordt uitgelegd. Bij het ontbreken ervan ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik heb dat toen niet bijgehouden, maar ik weet nog wel dat ik met een warme trui aan een mega hoeveelheid post-its aan het ordenen was en dat ik op – eenmaal klaar om mijn ‘model’ te testen bij klanten en buyer persona’s – de ramen openstonden en ik op slippers liep. Het funnel marketing framework – zoals het nu heet – was geboren.

Hoeveel punten scoor jij?
Om jouw marketingkennis te testen heb ik een quiz gemaakt. Die quiz bestaat uit slechts 10 vragen over marketing. Ik geef je er ook de antwoorden bij en context waar nodig. Want er zijn best een aantal misvattingen over marketing (waar anderen weer een behoorlijk lekkere boterham aan verdienen). Doe de quiz hier: https://www.facebook.com/FunnelGuruNL/videos/233204466129176

Schrijf in ieder voor jezelf op hoeveel punten je scoort. Een slechte score is niet erg, het is mogelijk een indicator dat je marketingkennis niet voldoende is. Heb je een slechte score én te weinig klanten? Dan is het tijd om stappen te ondernemen.

Er is maar één volgorde
De belangrijkste eerste stap in marketing is om het geheel te overzien. Om al die verschillende stappen te begrijpen. Het salesfunnel framework gaat 100% over je klant en alle stappen die die potentiële klant zet voordat hij of zij bij jou aan boord komt. Het framework is niet alleen een stappenplan, het bevat ook alle tactieken die je nodig hebt om die stappen goed te doen. Want er is niet alleen een volgorde, er is ook een specifieke set aan tactieken die in de juiste volgorde horen. Die daardoor wel zorgen voor de groei die je wilt. Alle ondernemers die ik spreek en ontmoet en die worstelen met hun groei hebben ‘gaten’ in die verschillende stappen. Het goede nieuws is: dat is te fixen. Niet appeltje eitje, wel stap voor stap. En dan zie je al heel snel het eerste resultaat, dat wel!

Wanneer je precies weet hoe marketing werkt…
Lang heb ik gedacht dat een superondernemer – zo’n Tony Robbins bijvoorbeeld – een speciale gave heeft om zo bizar succesvol te zijn. Je hebt er ook vast ervaring mee, dat hij en al die anderen zeggen: “Ik heb geen speciale krachten. Ik weet wel hoe marketing werkt.” Ik ben het daarmee eens. Daarom heb ik mij toegelegd om het gehele speelveld wat marketing behelst, te leren begrijpen. Wat wel te doen en wat niet te doen.

En wanneer je weet, precies weet hoe marketing werkt,
dan word ook jij zo succesvol als je wilt en haal je je doelen.
Stap .. voor stap.
Begin hier, doe de quiz.

 

Entrepreneurs Club
Kom je dit blog wat later tegen en is de video niet meer beschikbaar? Bekijk de quiz in de Entrepreneurs Club via www.entrepreneursclub.nl en je weet het … You. Can. Do. It!