5 redenen om eens naar nieuwbouw te kijken als startende ondernemer

0
67
Er veranderen 3 belangrijke dingen voor hypotheken in 2018

Misschien heb je er nooit bij stilgestaan dat het ook als startende ondernemer mogelijk is om een huis te kopen. Toch kan het. Gelukkig maar: want er zijn in Nederland bijna 1,5 miljoen zelfstandigen. Ga je voor een huis kijken? Er zijn 5 redenen waarom een nieuwbouwhuis voordelig is voor starters.

Voor groene huizen mag je meer geld lenen

Nieuwbouwhuizen worden altijd energiezuinig gebouwd, de overheid stelt hier namelijk strenge eisen aan. Daarnaast wil de overheid aanmoedigen dat er groene huizen worden gekocht. Voor de hypotheek mag je daarom 9.000 euro extra lenen bovenop wat je normaalgesproken maximaal mag lenen. Voorwaarde is wel dat je (gezamenlijke) inkomen minimaal 33.500 euro bruto is.

voor groen mag je meer lenen en het scheelt je in je energierekening

Groen betekent een lagere of geen energierekening

Energiezuinig betekent natuurlijk ook dat je bespaart op de rekeningen iedere maand. Ieder jaar worden nieuwbouwwoningen energiezuiniger. Soms zijn ze zelfs energieneutraal, als er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen. Dit betekent dat de woning zichzelf compleet van energie voorziet. Je betaalt dan geen extra kosten voor de energie.

Voor de hypotheek zelf heb je minder eigen geld nodig

Als je een hypotheek afsluit dan heb je eigen geld nodig. Je mag namelijk niet meer lenen dan de woningwaarde terwijl je bijvoorbeeld ook kosten hebt voor de notaris en het hypotheekadvies. Als je een bestaand huis koopt dan betaal je een overdrachtsbelasting. Deze belasting bedraagt 2% van de koopprijs. Bij nieuwbouw ben je de eerste eigenaar dus hoef je deze belasting niet te betalen. Dit scheelt je zo een paar duizend euro.

Gemiddeld heb je voor de hypotheek bij nieuwbouw een paar duizend euro minder eigen geld nodig

Je hebt geen 2 hypotheken tijdens de bouw van het huis

Als je al een huis hebt met een hypotheek en je koopt een nieuwbouwhuis dan moet je aan de bank waar je de Hypotheek Nieuwbouw aanvraagt aan kunnen tonen dat je de dubbele lasten aankan. Anders willen ze je minder geld lenen. Als starter heb je dit probleem niet, want huur wordt niet meegerekend in het bepalen van hoeveel je mag lenen voor de hypotheek.

Je betaalt in het begin minder rente

Voor een hypotheek betaal je ook rente aan je bank. Anders zou het niet interessant zijn voor hun om je het grote bedrag te lenen. Bij een nieuwbouwhuis betaal je in het begin van de looptijd van je hypotheek relatief weinig rente. Dat werkt zo. Als je een nieuwbouwhuis koopt dan wordt het geld van de hypotheek gestort op een speciale rekening: het bouwdepot. Naarmate de bouw vordert wordt er steeds wat geld uit het bouwdepot gehaald. In het begin zit er dus nog veel geld in dit spaarpotje. Over dit geld ontvang je ook rente, de depotrente. Je betaal tegelijkertijd ook al hypotheekrente aan de bank. Maar per saldo ben je in het begin van de hypotheek minder aan rente kwijt.