5 praktische tips om je eigen privacy bij Zoom te beschermen

0
4
seats2meet den bsoch - zoom en veiligheid

Gastblog van Learnit, trainingscentrum

Veel mensen hebben sinds de coronacrisis, ervaren hoe belangrijk videobellen is geworden. Online programma’s zoals Microsoft Teams en Google Meet zijn ineens een essentieel communicatiemiddel gebleken om met je collega’s in contact te blijven. Uit onderzoek is gebleken dat Zoom een van de meest gebruikte programma’s is op het gebied van videobellen. In deze blog legt Learnit je uit hoe je je eigen gegevens kan beschermen voor, tijdens en na een Zoom vergadering.

Online security blijft belangrijk nu veel meer mensen online aanwezig zijn, dus de volgende tips kun je gebruiken om je gegevens extra te beveiligen.

1. Zorg ervoor dat je notificaties ontvangt wanneer er een Zoom vergadering van start gaat

Ineen in een andere Zoom vergadering verschijnen, zonder dat je dit doorhebt, kan vervelende en soms zelf ongemakkelijke situaties opleveren. Het is daarom verstandig om je Zoom notificaties aan te zetten, zodat je altijd eerst een melding krijgt voordat je deelneemt aan een vergadering. Dit kan je doen door het boxje met de tekst ‘Always show video preview dialog when joining a video meeting’ aan te vinken bij de instellingen.

2. Heb je een vergadering wel echt verlaten?

Iedereen kent die pijnlijke filmpjes wel, dat iemand nog steeds in beeld is terwijl hij dat niet doorheeft. We hoeven vast niet uit te leggen, dat je hierdoor per ongeluk ongewenste informatie met anderen kunt delen. Dit kun je gemakkelijk voorkomen door in je instellingen het volgende boxje ‘Ask me to confirm when I leave a meeting’ aan te vinken.

3. Zet je recording instelling handmatig uit

Wist je dat Zoom beschikt over een opname mogelijkheid die mensen in staat stelt om een video recording van jezelf op te nemen tijdens een Zoom meeting? Op het moment dat je privacygevoelige informatie deelt met anderen en gebruik maakt van een account waar meerdere mensen bij kunnen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je in ieder geval je eigen recording instellingen uit hebt staan. In de standaardinstellingen van Zoom staat de ‘record video during sharing’ vaak automatisch aan, het is dus handig om dit boxje uit te vinken.

4. De verantwoordelijkheden als ‘host’ 

Ben je zelf de host van een vergadering? Dan is het belangrijk om je te realiseren dat als je ervoor kiest om een vergadering op te nemen of bepaalde informatie uit een chatgesprek op te slaan, je dit officieel gezien wel met andere deelnemers moet delen. Als host is het namelijk niet toegestaan om zomaar opnames te maken of gegevens op te slaan, als dit niet is besproken met de overige Zoom gebruikers. Let er dus op dat deelnemers jou hiervoor verantwoordelijk kunnen houden.

5. Voorkom dat deelnemers gesprekken opslaan

Als host heb je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat andere deelnemers niet zomaar gesprekken kunnen opslaan tijdens een Zoom meeting. Wil je voorkomen dat gesprekken opgeslagen worden, dan kun je het beste de optie ‘prevent participants from saving chats’ aanvinken bij je instellingen.

Training in Zoom

Wil jij meer weten over Zoom en hoe je Zoom het beste kan inzetten op de werkvloer? Bekijk dan eens de training ‘Zoom: online bijeenkomsten organiseren’ van Learnit. In twee korte sessies van elk 3 uur leer jij wat je nodig hebt om succesvol met Zoom te kunnen werken, daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan hoe je je eigen gegevens het beste kan beschermen tijdens een Zoom vergadering. Klik hier voor meer informatie over deze training.

 

Seats2meet Brabant vindt het fijn artikelen van gastbloggers een podium te geven, want wij zijn nu eenmaal geen standaard vergaderlocatie. Bezoek jij ook regelmatig een van onze locaties en heb je een artikel te delen of een online training? Let us know! Of wil je gewoon lekker onze artikelen in de nieuwsbrief lezen?


Wil je meer artikelen lezen?

nieuws

En nog heeeeeel veel meer leuke artikelen én evenementen vind je op de sites van onze 2 andere locaties

Doe er je voordeel mee! Groet,

Helma Schellen, marketing Seats2meet (en ja, connecten is fijn)