Van offline masterclasses naar online webinars

0
2

We worden gebombardeerd met webinars. Veel van die webinars worden masterclass genoemd. Een ander deel heet gewoon webinar, en soms heet het een training. Feit is dat de meeste webinars niet doen wat ze moeten doen: ondersteunend zijn aan je marketing en sales. Waar dat aan ligt en hoe dan wel, dat ontdek je in dit blog.

We gaven gratis les
Het zal ergens in 2014 of 2015 zijn geweest. Ik runde toen nog een marketingbureau. We deden niet zomaar marketing, we namen de marketing van ondernemers over. Dat deden we toen met inbound marketing als belangrijkste strategie. Inbound marketing zorgde ervoor dat we snel goede leads kregen. We waren op dat moment een van de weinigen die een ongewoon hoge lead-conversie hadden. Hoe we dat deden? We gaven gratis les en noemden dat masterclasses. Het vullen van die klassen was toen nog een eitje, ze zaten bommetje vol.

Het geheim van de smid
Gratis les, dat deed bijna niemand, dus de titel van de masterclass was toen nog niet zo belangrijk (dit is de eerste hint); het feit dat we het gratis deden was genoeg. De promotie was makkelijk: wanneer we weer een groep wilden vullen, dan verspreidden we berichten in allerlei groepen op LinkedIn en hop, de klas was weer vol. Het geheim van de smid was … er was geen geheim, we waren één van de eersten.

De masterclass van toen ging online
Ondanks dat wij iets slims deden, kwam er iets veel slimmers, namelijk de ónline masterclass, nu bekend als webinar. Het principe is in de basis hetzelfde: gratis informatie aanbieden. Webinars werden in no time enorm populair. Grofweg zijn er twee soorten webinars: (1) het live webinar en (2) het vooraf opgenomen webinar. Daarnaast kan je webinars op twee manieren gebruiken:

  • om leads te generen
  • om te verkopen
  • (of natuurlijk de combi van beide)

Deelnemers écht helpen
Wat wij deden in de masterclasses – en nu doen in onze webinars – is echt lesgeven. Heel veel waarde geven en de deelnemer écht helpen. Voordat we destijds de masterclass begonnen, stelde iedere deelnemer zich voor en deelde zijn of haar grootste uitdaging. Achteraf was er een borrel waarin we voorzichtig peilden of de deelnemer vond dat wij konden helpen om de uitdaging op te lossen. We wisten of iemand klaar was om te gaan kopen of niet.

De voordelen van webinars
Wij breidden destijds uit naar zo’n zes verschillende masterclasses en de zalen die we gebruikten werden steeds groter. Webinars zijn veel beter schaalbaar, omdat ze online zijn. In de meeste webinars maakt het niet uit hoeveel deelnemers er zijn. Daarnaast hoeft de deelnemer niet te reizen en in veel gevallen kan iemand deelnemen wanneer hij wil of een gemist webinar later nog nakijken. Maar er zijn ook een paar flinke moeilijkheidsfactoren.

De nadelen van webinars
Een webinar is hoe dan ook onpersoonlijker dan zo’n ouderwetse masterclass. Er is tegenwoordig over vrijwel ieder onderwerp een groot aanbod (concurrentie), dus om op te vallen moet je hard werken en/of investeren in advertenties.

Van docent naar verkoper
Het lastigste aan een webinar geven is je doel halen. Een webinar geef je om het vertrouwen te versterken of om te verkopen. Maak vooraf een keuze, welke van de twee opties kies je? In een webinar heb je meerdere petten op: die van gastvrouw/-heer, die van docent en wanneer je kiest voor het het verkopen van je dienst of product, die van verkoper. Je moet dus, terwijl je het webinar geeft, van pet wisselen. Het goede nieuws is, als je dat een paar keer hebt gedaan, dan gaat het makkelijker. Maar in het begin is het iets om tegenop te zien. Zeker de wissel van docent naar verkoper.

Waarom toch doen?
Wanneer je dit leest, dan denk je toch direct: dát ga ik dus niet doen. Fout. Ik snap je goed en herken dit gevoel 100%. Aanvankelijk besloot ik zelfs niet aan webinars te doen. Fout, fout, fout. Webinars, mits goed uitgevoerd, leveren een enorm belangrijke bijdrage aan je marketing- en salesresultaat.

Het perfecte webinar
Ondertussen is er zoveel uitgeprobeerd dat er zoiets bestaat als de perfecte opbouw van een webinar; een logische opbouw die de deelnemer stapje voor stapje meeneemt. Die opbouw heb ik in twee afzonderlijke #FreeFriday masterclasses uitgelegd die je uiteraard weer via de onderstaande links kan kijken:

(link 1 – https://www.youtube.com/watch?v=6OWhpF02IgQ&t=5s)

(link 2 – https://www.youtube.com/watch?v=5crs0uvmwq0)

 

 

Ik hoop dat ik je hiermee weer wat verder heb geholpen in jouw succes, want dat is toch het mooiste wat er is, succesvol zijn – wat dat ook voor jou betekent!

Groet van Laura

PS Misschien vraag je je wel af, hoe krijg ik meer websitebezoekers of hoe krijg ik meer klanten? In ons webinar leg ik dat uit – https://www.funnelguru.nl/schrijf-je-in-voor-masterclass-laat-je-bedrijf-groeien-in-3-simpele-stappen. Geen zin in een webinar en direct in gesprek over jouw strategie? Klik dan op https://funnelguru.nl/30-minute-strategy-call/nl en maak rechtstreeks een afspraak in mijn agenda. Zo’n strategiegesprek is echte hulp en ga je
net als iedereen die je voorging bij van worden!

Volg mij ook via:
Facebook: https://www.facebook.com/lcdhamer
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/laurahamer/
Instagram: https://www.instagram.com/lauracdhamer/