Mijn eerste ‘video or die’ presentatie

0
1

Alle ondernemers raad ik aan om live te gaan. Jou ook. Wat ik daarmee bedoel is dat je, bij voorkeur wekelijks en op een vast moment, een live uitzending doet op social media. Wanneer ik dat zeg, dan zeggen vrijwel al die ondernemers iets wat lijkt op: ‘ja dat heb ik ook in de planning.’ Super. Ik hou van planningen. Maar niet wanneer planning wordt gebruikt om iets dat bijvoorbeeld spannend is voor je uit te schuiven. Dus doe het meteen.

Alweer tweeëneenhalf jaar geleden hoorde ik tijdens een marketingconferentie iemand op het podium zeggen: ‘video or die’. Degene met wie ik op die conferentie was, hoorde het ook en keek mij veelbetekenend aan. We hadden het er al vaak over gehad. Ook in had dat live gaan een soort van op de planning staan. Ik had er ook allerlei andere verklaringen en redenen voor om geen video’s te maken. Ik kan het me nu haast niet meer voorstellen, maar dit waren de dingen die ik ondermeer zei:

  • Daar zit onze doelgroep echt niet op te wachten.
  • Ik heb geen goede stem.
  • Ik weet niet wat ik moet vertellen, want wie zit er nou op mij te wachten…
  • En meer van dit soort ónzin. Echt, dit was allemaal klinkklare onzin wat ik prima onder de noemer ‘ik durfde niet’ wegstopte.

1 kijker
Tijdens diezelfde conferentie werd ook uitgelegd dat je in het begin allerlei dingen niet goed doet. Dat je aan het worstelen bent. Dat je je voice moet vinden. Dat je zelf gewend moet raken aan dit soort uitzendingen. Plus het gegeven dat je in het begin maar 1 kijker hebt. Het staat er goed: één kijker. Dat dat waarschijnlijk iemand is die jou heel lief vindt en daarom kijkt. En dat dat prima is. Want je moet dus nog die draai, die voice en je onderwerpen vinden. Conclusie: je moet het doen.

Mijn eerste keer
Na die video or die presentatie, wat begon te voelen als een preek, was er toch wat veranderd in mij. Direct erna was het pauze en mijn collega ging koffie en thee halen. Maar niet zonder deze ondertussen historische woorden: “Wanneer ik terugkom ga ik je live video’en voor Facebook, bedenk jij maar vast wat je allemaal wilt vertellen” en hij liep weg. Help! Ik wist dat ik het moest doen. Hij zou me ook geen keuze laten.

Heb ik het toen gedaan? Natuurlijk. Mijn eerste keer live viel me uiteindelijk enorm mee. Ik ben maar gewoon gaan praten alsof ik iemand zou bellen en zou vertellen wat ik allemaal beleefde tijdens die conferentie.

Wekelijkse live’s
Sinds die keer ben ik wekelijks die live’s blijven doen. De eerste keren was het echt nagelbijten, want wat zou ik gaan vertellen. Zouden er wel mensen kijken (nope), en zouden de onderwerpen wel aanspreken (yes). Na een heel aantal lives, toen ook ik wat meer tevreden raakte over mijn vrijdagse presentaties, zijn we ze gaan downloaden en o.a. op YouTube gaan zetten.

#FreeFriday Masterclasses
Ondertussen heten deze live’s #FreeFriday Masterclasses. Iedere week behandel ik een onderwerp dat over marketing, sales of ondernemen gaat. Mijn onderwerpen komen uit de actualiteit, uit vragen die klanten of leads mij stellen, uit de boeken die ik lees en luister en only God knows waar ik nog meer inspiratie vandaan haal.

Tipje van de sluier
Graag nodig ik je uit om je tegoed te doen aan alle video’s. Als je een trouwe lezer bent van mijn blogs, dan heb je er vast al eens een paar bekeken. Hieronder staan een drietal video’s van de afgelopen weken. Grasduin lekker rond en doe je goed aan de vele tips en concrete adviezen die ook jou als ondernemer en je onderneming sterker maken. Want dát is mijn doel: iedere ondernemer succesvol helpen maken.

1 – Denk Groot & Word Rijk – De 5 belangrijkste lessen
Deze masterclass gaat over een van de populairste boeken voor ondernemers. Laat de titel je niet afleiden, het gaat niet per se om vreselijk veel geld verdienen alleen. In de masterclass deel ik mijn 5 belangrijkste bevindingen. Allemaal ondernemerslessen die superhandig zijn!

2 – Waarschuwing voor ondernemers die Facebook gebruiken 
We weten allemaal dat met enige regelmaat de algoritmes van grote platforms als Facebook en Google veranderen. Waarom is dat eigenlijk? En belangrijker nog, hoe kan je jezelf beschermen tegen de gevolgen ervan? Want met name de kleinere ondernemers worden door dit soort veranderingen geraakt. Kijk wat je zelf makkelijk kan doen (het bespaart je naast hoofdpijn ook een bom duiten).

3 – Wat ondernemers leren van Max Verstappen
Ik ben geen mega fan, alhoewel ik Formule-1 wel van huis uit heb meegekregen. Hier in huis worden de races en Max Verstappen in het bijzonder gevolgd, maar daar gaat het me niet om. Wat ik nou echt interessant vond was het interview dat ik zag over het Red Bull-team. Daarin zijn prachtige parallellen te vinden met ondernemerschap die je direct zal herkennen. Ook al houd je niet van racen of dat Formule 1-circus, deze masterclass ga je geheid interessant vinden.

Mail me met jouw vraag of onderwerp
Ik zou het superleuk vinden wanneer je me wil laten weten wat je van de masterclasses vindt. En heb je zelf onderwerpen die je graag een keer behandeld zou willen zien? Dat vind ik het allerleukste om te doen, om jouw vragen te beantwoorden. Mail me met jouw vraag of onderwerp, ik zet het graag op de onderwerpenlijst. Een mooie week weer en… tot vrijdag a.s. om 10 uur!

P.s. Hier kan je de live’s volgen: