Laat je to-do lijsten los tijdens mindful pilates van Jasmijn

0
139

Wil jij gebalanceerd je weekend in? Kom eens een keer mindful pilatessen bij Jasmijn. Ze startte in 2017 met haar onderneming “Slow Pilates”, en geeft sinds kort de weekafsluiter op vrijdag om 14:00 bij Seats2Meet Utrecht Centraal. Als je wil weten wat deze mindful afsluiter van de week inhoudt, lees dan vooral verder.

Jasmijn, waarom heb jij ervoor gekozen om mindful pilates docente te worden?

Het is eigenlijk een samenkomst van heel veel dingen. Waar het op neer komt: mijn lijf vindt het niet leuk om heel veel achter de computer te zitten, dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om klachten te verminderen. Ik kwam toen via via uit bij een fysiotherapeute (Sanne Nijenhuis), en zij heeft een vorm van pilates ontwikkeld die heel goed bij mijn behoeftes aansloot om rug, nek en schouderklachten te genezen en te voorkomen. Ik volgde een jaar of drie geleden les bij haar en besloot na een jaar om zelf ook docente te worden, omdat ik anderen ook heel graag leer wat ik heb geleerd. Namelijk: hoe je je spieren kunt leren ontspannen tijdens het werken, maar ook na werken. 

Waarom heet jouw onderneming Slow Pilates?

In sportscholen wordt een heel andere vorm van pilates gegeven. Deze vorm past niet bij mij, daarom wil ik me met mijn naam onderscheiden en gelijk al duidelijk maken dat het gaat om een ander soort vorm pilates. Zoals de naam al zegt, ik ben van het langzaam de oefeningen uitvoeren, langzaam voelen, langzaam bewust worden van je eigen lijf, je eigen kwaliteiten en minpunten.

Wat is het verschil tussen jouw vorm van pilates en yoga? 

Ik krijg deze vraag de laatste tijd heel vaak en naarmate ik me meer verdiep in allerlei oefeningen zie ik wel een aantal overeenkomsten met hatha yoga oefeningen. Dus er zit vast wat overlap in. Maar mijn vorm van pilates is ook best theoretisch. Ik leg veel uit over basishoudingen, over een pijnspiraal waar mensen in komen, hoe hersenen pijn vast leggen en registeren. Dus in mijn les gaat het om begrijpen en voelen. Terwijl het bij hatha yoga vooral om voelen gaat, vermoed ik.

Wat wil jij mensen graag bijbrengen met jouw lessen?

Ik wil mensen graag bewust maken dat ze zelf van hun klachten kunnen afkomen, door steeds beter hun eigen grenzen te leren kennen. Ik herhaal heel vaak de zin “stop als het pijn doet” of “voel je eigen grenzen”. Dan hoop ik dat mensen tijdens hun werk ook aan mij denken en dat als ze een half uurtje hebben gecomputerd gewoon even lekker opstaan om een kopje thee te pakken en een rondje te wandelen. Verder is het natuurlijk altijd mooi meegenomen als mensen ontspannen de deur uit lopen.

Waarom moeten mensen naar jouw weekafsluiter toe?

Omdat ze zichzelf en hun lichaam beter leren kennen, even alle to-do lijsten los kunnen laten, er meer ruimte ontstaat voor andere ideeën, en er meer connectie komt tussen lichaam en geest.

Jasmijn verzorgt vanaf deze vrijdag wekelijks de weekafsluiter om 14:00. Een les duurt 30 minuten en is gratis. Als je een volledige les bij haar wil volgen kan dat op Springweg 82, op dinsdagavonden. Check www.slowpilates.nl voor meer informatie.