Jezelf opnieuw uitvinden, zo doe ik het.

0
316
Reinvention

Sommige mensen snappen niks van wat ik de laatste jaren zoal doe. ‘Jij doet ook iedere keer wat anders’, hoor ik dan. Ik snap dat ze dit denken. Zo ben ik bedrijfsadviseur, sta ik in het theater, ben ik auteur, spreker, recensent, dan weer transitiestrateegstartup developer, innovatief videoproducent, en speel ik zelfs één dag in de week voor ‘schooldirecteur’. Misschien ben ik wel een jobhopper in de wereld die ik zelf creëer. En waar ik mezelf steeds weer opnieuw uitvind. Voor mij voelt het vrij en vooral heel erg als mijzelf. Want in dat zigzagpatroon zit een sterke rode draad. In deze blog deel ik er iets van; een opmaat voor de meetup Personal Reinventions op 23 maart aanstaande in Eindhoven.

In 2005 en 2006 overleden op te jonge leeftijd mijn beide ouders. Ik viel in een gat, voelde dat de wortels van mijn eigen bestaan waren weggeslagen. Ik besloot het anders te gaan doen en belandde in een onmetelijk doolhof. De zoektocht naar ‘Wat wil ik eigenlijk’ was begonnen.

Ik dacht: ik praat wat rond, doe hier en daar inspiratie op en daarna besluit ik (lekker rationeel) wat ik wil. De werkelijkheid is weerbarstiger. Een proces van vallen en opstaan, experimenteren, hoop en frustratie, flops en successen. Een achtbaan, zeg maar. Maar doordat ik hard geconfronteerd was met de eindigheid van het leven, was ik vastberaden ergens voor te gaan. Meer uit het leven te halen dan het ‘ge-micromanagement’ waar ik tot dan toe mee bezig was geweest: elk jaar duf 20% meer omzet binnenhalen. Of maandelijkse rapportages op tijd indienen. Een wit voetje halen bij het hoger management. Wat deed dat ertoe? Nee, ik wist: ik wilde m’n dromen waarmaken. Screw it, let’s do it. Dat idee.

Als je ergens voor gaat, is ‘t handig als je ook weet waar je voor staat. Jezelf kennen is dan je startpunt. Sterker, het is het baken, het rustpunt, het centrum van waaruit je verder gaat en je potentieel tot ontwikkeling brengt. Dat is voor iedereen anders. Mijn kerndrive is bijvoorbeeld creëren; nieuwe dingen willen doen, op figuurlijke plekken komen waar nog nooit iemand is geweest. Verbeelden, fantaseren, innoveren. De status quo ter discussie stellen. Het liefst buiten het pad van het dozijn. Iets wat ik als kind van nature al deed.

Waar begin je, in zo’n proces? Terug naar het kind in jezelf is helemaal niet zo’n gek idee. In mijn jongste jaren hield ik van tekenen, opstellen schrijven, toneelspelen, grappen maken, sporten. Ik was energiek, ook constant afgeleid en zat meer achterom dan dat ik naar de juf of meester luisterde. Op school werd ik daardoor regelmatig bekritiseerd en ‘teruggefloten’, en zo begon ik onbewust mijn natuurlijke aard te bedekken en mijn creatieve talenten weg te stoppen onder een geconditioneerde laag van gewenst gedrag. Toen ik dat pas veel later besefte en ontdekte dat mijn jeugdige gedragingen mijn eigenlijke talenten waren, kreeg ik het ineens Spaans benauwd. Waarom deed ik hier niet veel meer mee?

Het antwoord was simpel: ik dacht dat ik m’n keuzes al gemaakt had. Studie afgerond, werkervaring opgedaan, een cv dat toch wel consistent moest blijven (want anders creëer je voor mogelijke werkgevers een verwarrend beeld en dat vergroot niet bepaald je kansen, toch?). Daarnaast vond ik eigenlijk dat elke volgende carrièrestap er een omhoog moest zijn (lees: meer geld, meer status). Een zijstap, stap terug of zelfs een radicale omschakeling kwamen in mijn loopbaanpatroon niet voor. En zo liep ik onbewust in de val van de collectieve overtuigingen die mijn eigen potentieel beperkten. Routes die afgesneden werden. Nee, die ik zélf afsneed. Hoe verder ik verwijderd raakte van mijn eigen talenten, drijfveren en dromen, hoe minder ik deed waar ik écht goed in was en blij van werd.

Time for reinvention. Terug naar jezelf is het loslaten van overtuigingen, opvattingen, verwachtingen die je ooit had, misschien ook de verwachtingen van anderen. Het vergt een hoop moed en hard werken, maar het is de moeite waard. Eenmaal losgekomen uit de greep van collectieve geloofssystemen en verwachtingen, kun je – zonder oordeel – elke situatie opnieuw bekijken. Baan kwijt? Zie het als een kans op een andere toekomst. Deal gaat niet door? Heb vertrouwen dat het zo moest zijn, dat er ongetwijfeld iets beters in ‘t verschiet ligt. Trein gemist? Geheid dat je nu iemand tegenkomt die je op dat moment nodig hebt. Als je maar open naar de wereld kijkt en kunt vertrouwen op jezelf en de situatie. Een beetje toeval is mooi meegenomen, maar op deze manier val ik de laatste jaren van het een in het ander. En dat is niet alleen mooi en verrassend om te zien, de dingen die op m’n pad komen blijken bij mijn talenten en drijfveren te passen. En dan is een ‘carrièreswitch’ of een ‘jezelf opnieuw uitvinden’ ineens géén grote stap meer. Voor de buitenwereld misschien wel, maar voor jezelf niet of nauwelijks. Het vergt het ont-wikkelen van jezelf, het blootleggen van je eigen potentieel en dan de moed om keuzes te maken. Echte keuzes. Ergens voor gaan, wat ertoe doet.

Veel te veel mensen gaan ervan uit dat je moet kiezen voor één loopbaan. Of dat ze hun keuzes al gemaakt hebben, zoals ik dacht. Maar als mens ben je meervoudig getalenteerd. Niet alle talenten zul je in één baan kunnen vatten, maar het is daarmee toch niet gezegd dat je verschillende talenten niet opvolgend op elkaar kunt inzetten en verder ontwikkelt? Ik had enorm veel lol in het interim- en advieswerk, maar ik moet er nu even niet aan denken. Ik was er best goed in, maar de echte topper in mij wil nu zelf de ondernemer zijn.

Mijn droom van het succesvol neerzetten van een creatief en innovatief bureau in de media maak ik nu vol enthousiasme waar. Studio Interactive gaat voortvarend en de samenwerking met mijn mede-vennoot is als één brok creatieve en zakelijke synergie. Geheel toevallig kwam het in 2015 op mijn pad toen ik mijn boek geschreven had en er een filmpje bij wilde hebben. Serendipiteit ten top. Dingen kunnen raar lopen.

——————————————————————————————————

Wil je meer weten over persoonlijke reinventions? Op vrijdag 23 maart aanstaande organiseren we met de Dutch Discovery Schools een sessie, waarbij jezelf opnieuw uitvinden centraal staat. Je kunt er bij zijn, check deze pagina. Misschien tot dan!