Je kunt de wind niet bepalen, maar wel de stand van je zeilen

0
265

Als zeiler ben ik altijd gefocust op de wind. Het maakt nogal uit hoeveel wind er staat; er moet wel wind zijn, maar niet te veel. Ook wil ik als zeiler de richting van de wind weten. Niet omdat ik alleen daar naartoe kan gaan waar de wind heen waait, maar ik zal me er wel op moeten aanpassen. Alleen al omdat het niet mogelijk is om recht tegen de wind in te varen. Als ik toch die richting op wil, dan zal ik moeten laveren.

Als zeiler leerde ik dus om eerst te kijken naar de omstandigheden (o.a. windkracht en windrichting) en dan te bepalen waar ik heen wil.  Als ik beide weet, kan ik gaan varen én weet ik hoe ik mijn zeilen moet zetten om  op mijn bestemming te komen.

Koers bepalen in je leven

Toen ik dit eenmaal door had, besefte ik dat dit principe ook in de rest van mijn leven toepasbaar is. In ieder leven heb je te maken met omstandigheden die je beïnvloeden, zoals in welk deel van de wereld je woont, wat je financiële situatie is, of je gezond bent en in mijn geval ook mijn lichamelijke handicap. Net zoals ik me met zeilen moet aanpassen aan de wind, zo moet ik mijn leven aanpassen aan mijn handicap. En zo moet ieder ander zijn of haar leven aanpassen aan de omstandigheden van zijn/haar leven. Dit betekent niet dat jij en ik niets in te brengen hebben; ook in het leven kun je een bestemming of doel(en) kiezen.

Zo heb ik als doel om andere mensen te helpen veerkrachtiger te worden. Dit kan ik alleen doen als ik rekening houd met mijn omstandigheden, onder andere met mijn eigen belastbaarheid of de rolstoeltoegankelijkheid van locaties.  Ook kan ik bekijken of mijn omstandigheden ook positief kunnen uitwerken, bijvoorbeeld dat mensen geïnspireerd raken door mijn manier van met mijn handicap omgaan om zelf veerkrachtiger te worden.

Laveren door het leven

Ook kan het zijn dat ik, net zoals met zeilen, soms moet laveren omdat in een rechte lijn op  m’n bestemming of doel afgaan niet altijd mogelijk is. Ik zal me  dus  moeten aanpassen aan de omstandigheden, zonder mijn doel(en) uit het oog te verliezen.  Zo kies ik er dus voor om mensen niet bij hun thuis te begeleiden, omdat er teveel woningen niet rolstoeltoegankelijk zijn, maar dit staat me niet in de weg om mijn doel te bereiken. Het vraagt alleen om een andere invulling van dit doel, namelijk dat mensen naar mij toe komen.

Het komt er eigenlijk op neer dat ik het roer van mijn leven in eigen handen neem. Wil jij dat ook? Dat kan, want het is voor een deel te leren. Onderdeel hiervan is dat je oog hebt voor je omstandigheden en  weet om te gaan met beperkingen en mogelijkheden. Hoe je dat kunt doen leer ik je bij mijn workshop ‘Beperkingen en mogelijkheden’.  Je ontdekt hoe je kunt laveren in je eigen leven aan de hand van een voorbeeld uit je eigen leven.

Praktisch

De workshop vindt plaats op vrijdag 20 september a.s. om 15.30 uur bij Seats2meet op Utrecht CS. Iedereen die zin heeft is welkom om deel te nemen aan deze gratis workshop. Aansluitend is er een borrel waarbij we nog even kunnen napraten over het geleerde of gewoon gezellig kunnen samenzijn.