FLOOR Academy: een plek waar jongeren met een beperking hun potentie ontdekken en tonen

0
168

Hallo, ik ben FLOOR. Wij zijn FLOOR. FLOOR jongerencoaching.

FLOOR jongerencoaching, een project dat is ontstaan uit het succesvolle initiatief NSGK jongerencoaching. Enerzijds geïnspireerd in naamgeving door stand up comedian Floor van der Wal en anderzijds als uitnodiging aan jongeren met een beperking of ziekte om hun plek in de maatschappij in te nemen. Ofwel; “The floor is yours.” We zijn nu ongeveer een jaar actief met dit project. We overleggen bij Seats2Meet over ons nieuwe plan; de FLOOR Academy.

Vrijwillige coaches

We werken met vrijwillige coaches, door heel Nederland. Zij helpen jongeren aan de hand van de methode Persoonlijke Toekomstplanning om een leven te creëren dat bij hen past. De jongeren die gecoacht worden willen dingen, maar weten niet goed hoe ze daar kunnen komen. Of ze weten nog niet helemaal wat ze willen. Dit gaat over meer dan werk of studie. Bijvoorbeeld ook over meer vrienden maken, zelfstandig wonen, een relatie, hobby’s. Onze coaches helpen de jongeren dat zelf te gaan ontdekken en te organiseren met behulp van hun netwerk. Want, iedereen heeft een netwerk. We gaan er-van-uit dat ze zelf het antwoord hebben. De basis hiervan is je eigen gebruiksaanwijzing leren kennen en daarover communiceren. Uitgaan van wie jij BENT en wat jij KUNT. Wat je talenten zijn, maar ook wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Eigenlijk voor iedereen handig om te weten, het zou wellicht een hoop burn-outs schelen.

“FLOOR jongerencoaching haalt mij uit mijn eigen denkcirkels, daagt mij op een goede manier uit en brengt mij zo uit mijn comfortzone, waardoor ik kan groeien. Dit is essentieel voor mijn eigen ontwikkeling. Ik krijg nieuwe ideeën en impulsen en voel mogelijkheden, waar eerder beperkingen leken te zijn. Mooi als naast individuele coaching ook bijeenkomsten zijn die uitdagen.”- Coachee Vincent

We hebben al tientallen succesvolle trajecten afgerond en onze FLOOR jongeren inspireren weer hun omgeving. Daarnaast zijn we actief op scholen.

Groot dromen

Jongeren met een beperking durven vaak niet groot te dromen, zo is onze ervaring. Dat komt omdat we als maatschappij uit gaan van het principe ‘iemand met een beperking=zorg’ en minder vanuit wie de persoon is, los van de beperking of ziekte en wat deze persoon kan. Bij FLOOR denken we in mogelijkheden en talenten van de jongere zelf om zichzelf in hun kracht te zetten.

Daarom dromen ook wij groot. Wij dromen zo groot, dat we een FLOOR academy voor ons zien. Een online en offline plek waar verbinding ontstaat. Want er zijn al genoeg eilandjes. Genoeg initiatieven voor en door deze doelgroep, ieder weer met een eigen achterban. Ons plan is deze initiatieven zoveel mogelijk te verbinden en samen te werken. En daarom vergaderen we af en toe bij Seets2meet. Wij, projectleider Gigi Dingler, Tim Kroesbergen, Maarten Dik, Liann Daalder, Britt Gerhardt. Jongeren die zelf allemaal een beperking hebben maar zich niet laten beperken. Die dingen hebben bereikt en vastbesloten zijn door te geven aan andere jongeren om ook groots te dromen en stappen te zetten richting die droom.

FLOOR Academy

Webinars, workshops over Toekomstplanning en persoonlijk leiderschap, het geven van trainingen en andere jongeren opleiden. Fysiek en online. We willen enerzijds verbinden en anderzijds verbreden. Dat gaat de insteek zijn. DreamSupport, onze partner hierin, gaat het programma ontwikkelen om de kaders hiervoor te scheppen. Wij organiseren het. Een kernteam van ongeveer 10 jongeren (die elkaar allemaal kunnen vervangen) zal zelf bepalen hoe ze dit gaan organiseren en wat de taakverdeling gaat zijn.

Anderzijds willen we een online community oprichten, voor oud-coachees om aan de bak te blijven gaan na het traject. Maar ook voor jongeren die (nog) geen coachtraject doen, omdat we merken dat jongeren tegenwoordig vooral inspiratie ‘shoppen’ her en der, omdat een coachtraject veel tijd en aandacht kan vragen. Dan is de academy een laagdrempelige manier om kennis te maken met FLOOR.

Uiteindelijk gaat de academy open zijn voor alle jongeren, ook zonder beperking. We willen een fysieke en online plek creëren, een plek van verbinding en inspiratie. Met positieve rolmodellen in het kernteam. Natuurlijk zal er ondersteuning zijn de eerste tijd, maar uiteindelijk zal het kernteam zelfstandig de academy gaan runnen.

Een groot plan. Een spannend plan. We zijn heel enthousiast en ook de fondsen lijken vooralsnog geïnteresseerd in dit plan. Langzaam worden de plannen meer concreet. Dit krijgt voor een groot deel vorm bij Seats2Meet Utrecht CS. We zijn dankbaar ons op deze plek te kunnen verbinden, zodat wij weer anderen kunnen gaan verbinden.

Dus, mocht je ons zien bij Seats2Meet of contact willen zoeken omdat jij ideeën hebt voor onze Academy, of op andere wijze kunt helpen; benader ons dan vooral. Vinden we leuk.

En volg onze Academy plannen via:

www.floorjongerencoaching.nl

Facebook, Instagram, Linkedin

contact@floorjongerencoaching.nl

Voor communicatiedoeleinden: britt@floorjongerencoaching.nl

Auteur: Britt Gerhardt

communicatie coördinator FLOOR jongerencoaching en vrijwillig coach