Even opladen? Neem een natuurmomentje!

0
217

Anselien School / Studio School / 14 mei 2018

Wat maakt nou dat mensen zich prettig voelen in een ruimte? Want als je je prettig voelt, dan functioneer je beter. Hebben we allemaal wel eens aan den lijve ervaren toch? Met deze schijnbaar eenvoudige vraag, houd ik mij al enkele jaren bezig.

Biofilie: onze aangeboren liefde voor de natuur

In mijn zoektocht naar omgevingsfactoren die maken dat je je in een ruimte niet alleen prettig voelt maar ook beter kunt werken, kwam ik het begrip ‘biofilie’ tegen. Dat betekent zoveel als ‘aangeboren liefde voor de natuur’. Hoe dieper ik in de materie duik, hoe voor de hand liggender het eigenlijk wordt: wij hebben de natuur nodig om ons goed te voelen.

Nu zie ik menig wenkbrauw rijzen: ‘De natuur? Die bewaar ik voor vakanties; doe mij maar de reuring van de stad’. Is ook heerlijk. Heb zelf jaren midden in Amsterdam gewoond en ik genoot van de gezelligheid en de inspiratie om me heen. Wel voelde ik dat mijn hoofd steeds vol- en soms ook overliep. Groot gegroeid op het platteland verlangde ik soms zo intens naar die weidse vertes, naar dat groene ‘niets’. Zo kwam het dat ik mijzelf één weekend per maand uitliet en alle uithoeken van Nederland verkende via de Lange Afstands- Wandelingen (LAW’s). ’S maandags kroop ik dan weer helemaal opgefrist achter mijn bureau.

Eigen interieurconcept

Jarenlang bracht ik als werknemer in uiteenlopende kantoorruimtes (en organisaties) door, totdat ik voor mezelf begon. Verrijkt door die ervaringen, met als fundament de gedragswetenschap en als toetje een vakopleiding interieurontwerp, heb ik mijn eigen interieurconcept ontwikkeld. Er inmiddels van overtuigd dat ruimtes positief bij kunnen dragen aan de vermogens van mensen. En dat mensen daarin van elkaar verschillen, met als uitersten de prikkelzoekers en de prikkelmijders. Logisch zul je zeggen, toch pakt dat in de praktijk vaak anders uit. Ga maar na bij jezelf. Je ervaart vast dat sommige plekken werken en andere gewoon niet. Zo hebt je bij S2M vast je favoriete plek.

Via via kwam ik met S2M in contact. Zij zochten iemand om Zaal 18 opnieuw in te richten en ik zocht een omgeving waar ik het principe van ‘Buiten naar binnen halen’ in een (samen)werkomgeving, feitelijk toe kon passen. In het eerste verkennende gesprek met Nynke Visser bleek al snel dat we beiden een fijne werkomgeving voor mensen voor ogen hadden. De kernwaarden Connect, Collaborate en Grow van S2M kon ik naadloos – en wat ‘Grow’ betreft zelfs letterlijk- vertalen in interieurvisie en beleving.

Leeg gewerkt? Een natuurmomentje laadt direct op!

Terug nu naar de biofilie, want die liefde voor de natuur hebben we in aanleg allemaal gemeen. Gewoon omdat wij deel uitmaken van de natuur. Al verdringen we dat soms, of ontwikkelen we zelfs een biofobie. Ons brein is echter zo geprogrammeerd dat verbinding met de natuur wezenlijk bijdraagt aan onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Een omgeving die voortdurend een appèl op je doet, gecombineerd met een tekort aan natuurmomentjes om even op te laden, leidt vroeg of laat tot stressklachten. Als dat lang aanhoudt, zelfs tot chronische stress met alle bijbehorende ziekten en klachten als burn out, depressies en hartklachten van dien.

Onderzoek heeft aangetoond dat alleen al het zien van natuur (Ulrich), of een korte wandeling in de natuur (Kaplan), herstel van je vermogens laat zien. Dat is echt super boeiende materie waar ik een boek over vol zou kunnen schrijven. Dat heb ik (nog) niet gedaan. Voor mijn balans moet ik achter die laptop vandaan en als ontwerper die natuur naar binnen halen. Zoals ik bij S2M Utrecht heb gedaan. Met echte planten in de lounge en in de verbeelding van Amelisweerd in zaal ‘ecosystem’.

“Ode aan Amelisweerd
hier wijkt grijs voor groen
brengen we buiten naar binnen
om te herstellen en op te laden
onderdeel te zijn van een ecosysteem
in balans met de natuur en ónze natuur
want in een natuurlijke omgeving
Functioneren en voelen we ons beter”

 

Anselien School

Meer lezen?
http://studioschool.nl/blog
– Van Big Bang tot Burn out ( 2017 Witte Hoogendijk en Wilma de Rek)
– The Nature Fix (2017, Florence Williams)
– Mismatch (2016, Ronald Giphart en Mark van Vugt)
– The Economics of Biophilia ( 2015, Terrapin Bright Green)
– The nature Principle ( 2012, Ricard Louv)
– Living sensationally ( 2008, Winnie Dunn, vertaald: Leven met sensaties)
– Last Child in the Woods ( 2005, Richard Louv, vertaald: Het laatste kind in het bos)
– How to grow Fresh Air ( 1996, BC Wolverton)

Meer zien?

https://www.ntr.nl/Iedereen-Verlicht/273