De 48-uur regel bij netwerken

  0
  297

  Je hebt contact gemaakt bij Seats2Meet. Met je buurman aan tafel, bij de koffie automaat of tijdens de lunch. Jullie hebben een leuk gesprek gehad over je bedrijf en over het oplossen van grote levensvragen. En nu? Hoe maak je van dit leuke contact een waardevolle relatie?

  De 48-uur regel
  Denken dat je klaar bent met netwerken na een bijeenkomst is hetzelfde als na de middelbare school denken dat je met pensioen kunt gaan.

  Je hebt nieuwe contacten gemaakt, daarmee is een basis gelegd. Het is aan jou om deze ontmoetingen uit te laten groeien tot waardevolle contacten en een sterk netwerk. Het is belangrijk om je eerste actie niet uit te stellen. Hanteer de zogenaamde 48-uur regel: binnen deze tijd zit een ontmoeting nog vers in het geheugen. Mensen zullen je gezicht herinneren en weten waar jullie over hebben gesproken.

  5 stappen die je kunt ondernemen na een netwerkbijeenkomst:

  • Linken. LinkedIn is het ideale zakelijke netwerk om in contact te blijven met de mensen die je ontmoet. Het is laagdrempelig en vrijwel iedereen maakt er tegenwoordig gebruik van. Maak je uitnodiging persoonlijk door de standaardtekst te vervangen door een persoonlijke tekst. Refereer hierbij naar jullie ontmoeting.

  • Belofte nakomen. Wellicht heb je iemand beloofd de naam van een boek te mailen of een contact door te sturen. Zorg ervoor dat je de afspraken die je maakt ook nakomt. Zo bouw je krediet op en het geeft vertrouwen.

  • Tweede ontmoeting. Op een bijeenkomst worden contacten gelegd. Door elkaar beter te leren kennen kunnen deze ontmoetingen uitgroeien tot waardevolle contacten in je netwerk. Ga bijvoorbeeld eens koffie drinken met iemand of spreek af tijdens de lunch, eten moet je toch! 😉

  • Pak de telefoon. Ben je nieuwsgierig naar iemand maar heb je weinig tijd? Maak eens een telefonische afspraak. Aan de telefoon kom je sneller ‘to the point’ en je ontdekt gauw of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen. Bovendien is het een stuk persoonlijker dan e-mail.

  • Verrassen. Wil je dat mensen je onthouden? Maak dan eens op een verrassende manier contact. Je kunt bijvoorbeeld een kaartje van je eigen bedrijf, sturen. Of nodig iemand uit als introducee voor een andere netwerkbijeenkomst.

  Een waardevolle relatie heeft tijd nodig en een sterk netwerk moet groeien. Heb geduld en denk op de lange termijn. Zorg ervoor dat je bij mensen op hun netvlies blijft staan en bouw krediet op zodat anderen je willen helpen. Benieuwd hoe je dat kunt doen? De volgende blog gaat over het onderhouden van je netwerk. Mis hem niet en volg het Netwerkkleed op Facebook!

  Hongerig naar meer netwerktips? Lees ook de blog over de voorbereiding en de netwerkbijeenkomst.