Zo creëer je een optimale bereikbaarheid voor je organisatie

0
24
ondernemer die op haar mobiel kijkt

De mogelijkheden om bereikbaar te zijn als bedrijf zijn sterk gegroeid. Naast de fax (wie gebruikt hem nog?), de normale telefoon is er ook e mail, WhatsApp, Facebook Messenger, Facetime, Skype en tal van andere apps om klanten het gemakkelijk te maken in contact te komen met jouw bedrijf. Het is belangrijk om als ondernemer belangrijk te zijn. Door het slim te organiseren is het niet erg om op tal van manieren bereikbaar te zijn. Het belangrijkste is dat jouw klanten de manieren vinden welke zij prettig vinden om contact met je op te nemen. 

 De klantentevredenheid en de bereikbaarheid

Wanneer een bedrijf goed bereikbaar is zal het een hogere klantentevredenheid hebben. Een slechte bereikbaarheid daarentegen zorgt ervoor dat je meer onvrede zal opwekken bij een klant. Wanneer er iets misgaat en ze kunnen je niet bereiken en dan wordt de frustratie alleen nog maar groter. De negatieve reactie zullen alleen maar groter worden. Zorg dus voor een goede bereikbaarheid om frustraties direct in de kiem te smoren en op te lossen. Een goede bereikbaarheid zorgt voor een betere reputatie. 

Minder omzet

Wanneer je niet goed bereikbaar bent als ondernemer is het ook mogelijk om minder loyale klanten te krijgen. Een goede bereikbaarheid is essentieel om de klanttevredenheid hoog te houden. Een slechte bereikbaarheid kan klanten kosten. Een betere bereikbaarheid daarentegen verhoogd de kans om een offerte uit te brengen en ook om een opdracht te scoren. Het betaalt zich dus eigenlijk terug om goed bereikbaar te zijn. Wanneer je zelf weinig tijd hebt om de telefoon op te nemen is het mogelijk om gebruik te maken van een antwoordservice. 

Mobiele telefonie

Natuurlijk is het ook belangrijk om op persoonlijk niveau goed bereikbaar te zijn. Hiervoor is het goed om een mobiel abonnement af te sluiten. Het is dan mogelijk om ook via de mobiele telefoon goed bereikbaar te zijn. Kies voor een mobiel met een goede accu, zodat je hem weinig hoeft op te laden, zoals bijvoorbeeld een iPhone of Samsung Galaxy telefoon. Ongelukken kunnen jammer genoeg altijd voorkomen. Door de grote schermen breekt het glas van telefoons nou eenmaal snel bij een val. Het is dan vervelend als je je telefoon dagen of soms zelfs weken kwijt bent voor een reparatie. Gelukkig zijn er alternatieven om je scherm binnen enkele uren al te laten repareren. De telefoon wordt in sommige gevallen zelfs bij je opgehaald en teruggebracht of je krijgt tijdelijk een vervangend toestel. Handig als het scherm van je iPhone 8 gerepareerd wordt! Hiermee kan je kapotte toestel weer omgetoverd worden tot een goed en sterk toestel.

Verbeter de interne processen

Om optimaal gebruik te maken van de bereikbaarheid van je bedrijf is het slim om een CRM systeem te gebruiken. Hier kunnen alle contactmomenten in opgeslagen worden. Het is zo mogelijk om een beter inzicht te krijgen in de contacten die de klant heeft met het bedrijf. Vervolgens is het mogelijk om voor iedere medewerker te zien waarover de klant al eerder contact heeft gehad. Het voelt dan als een warm bad voor de klant. Het is fijn als de medewerkers op de hoogte zijn van elkaar. 

Het gebruik van social media

Naast de telefoon is het ook belangrijk om via social media goed bereikbaar te zijn. Laat iemand alle binnenkomende reacties, tags en berichten afhandelen. Door iemand ieder uur dit na te laten kijken is het mogelijk om ook hier punten te scoren bij de klanten. Veel klanten vinden het fijn om vanuit hun social media contact op te nemen. Wanneer de concurrentie dit niet doet dan zul je al snel veel punten scoren. Het is misschien net de extra stap om de klant over de streep te trekken en dus een kans niet je niet mag missen.