Zin in je werk

0
24

Meer dan 20% van de mensen  heeft het idee dat hun baan geen enkele zin heeft. Ze kunnen dit idee hebben omdat ze vinden dat hun baan geen enkel nut heeft. Of ze vinden dat hun werk in gaat tegen belangrijke principes die ze zelf hebben. Dit soort werk wordt ook wel bullshit jobs genoemd.

Zinloosheid in je werk

Het gemis van zin in een werk neemt niet alleen je werkplezier van weg, het zorgt ook voor veel grotere problemen zowel op je werk als  thuis; zo word je veel minder stressbestendig  en loop je een vergroot risico op een burn-out. Omgaan met werkdruk en werkstress gaat dus veel verder dan efficiënt werken. Het is dus ook niet alleen de zaak van de individuele werknemer die niet goed genoeg met stress om kan gaan. 

Zo maakt het ook uit wat de inhoud van je werk is, welke missie de organisatie heeft waarvoor je werkt en in hoeverre het werk dat jou afdeling/organisatie doet past bij wie jij bent. Juist jou positie in dit grotere geheel draagt bij aan of je het gevoel hebt dat je werk zin heeft. Want nut hebben en/of zingeving kun je niet in je eentje doen.

Te groot voor mij alleen?!?

Nu krijg je misschien het idee dat ik je voorhoudt dat je bij een hele maatschappelijk verantwoorde organisatie moet werken en hard aan de slag moet om de wereld te verbeteren. En dat wanneer je niet bij zo’n soort organisatie werkt, je ook geen zingeving in je werk zult vinden. Maar dit is niet wat ik bedoel. Het gaat niet om perfectie of om aan alles wat je belangrijk vindt tegelijk te werken. Waar het wel om gaat is dat je iets aan zin ervaart. Dat je niet het gevoel hebt dat wat jij doet geen enkel verschil maakt of, nog erger, dat wat jij met je werk doet de wereld tot een slechtere plek maakt. Wat ik bedoel is dat je je werk kunt doen wat jij belangrijk vindt en het gevoel hebt dat je kunt bijdragen aan een betere wereld. Hoe klein de invloed ook is die je hebt, zolang jij het gevoel hebt dat het enige verschil maakt in positieve zin is het voldoende.

Zelf zin geven in je werk

Het goede nieuws is dat je niet alleen passief hoeft af te wachten of je werk je zin geeft. Je kunt hier namelijk zelf actief mee aan de slag. Als je weet wat jij écht belangrijk vindt om na te streven in je leven en je werk kun je  er tijdens je werk veel meer rekening mee houden. Zo kun je in je huidige werk meer de nadruk leggen op die aspecten die je helpen om de zin van je werk te vergroten. Ook kan weten wat je echt belangrijk vindt helpen om, wanneer je een andere baan wilt, voor de juiste baan in de juiste organisatie te kiezen.

Workshop

Lijkt het jou wel wat  om actief  aan de slag te gaan om nog meer zin en voldoening  in je werk te ervaren?  Kom dan naar mijn workshop Zin in je werk tijden het Seats2meetfestival Werk, hoe zit dat? op maandagmiddag 28 oktober  in Utrecht.