Werken of leven, hoe kijk jij naar werk?

0
4
Picture by Unsplash

Vandaag scrollde ik een beetje door mijn LinkedIn posts. En zag een post voorbij komen waarin werd gesteld dat we de wereld niet gaan redden met mensen die steeds minder willen gaan werken. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Volgens mij is het helemaal niet nodig om harder te werken om de wereld te redden. Je kunt je afvragen of we allemaal de wereld moeten gaan redden op een grote schaal. Of dat het ook gewoon een beetje minder kan, door juist niet zo hard te werken, maar de dingen te doen die goed zijn voor jou en de wereld om je heen. De vraag die bij me opkwam is wil je werken of leven?

Is fulltime werken echt nodig?

Schrijver Jesse Geul maakt zich zorgen over het feit dat steeds minder mensen fulltime voor één baas willen werken. Dat ze liever naast hun werk ook nog andere dingen willen doen. Ik snap al die mensen wel, ik ben er zelf ook een. Ik wil helemaal niet 40 uur of meer per week voor een baas werken. Niet alleen omdat ik denk dat het ongezond is, maar ook omdat ik er niet in geloof dat ik mijn werk per se in 40 uur moet doen. Hoe langer ik met het concept werk bezig ben, hoe vaker ik denk dat het iets is waar we heel gewichtig over doen, terwijl er genoeg mensen zijn die er niets aan vinden en veel liever op een andere manier hun dagen invullen.

Je levensmissie vervullen

Tegelijkertijd weet ik dat als je een doel hebt waarvoor je wilt strijden, je toch wel in actie komt. In mijn post over Save Soil, liet ik al zien dat er mensen zijn die alles op alles zetten om vernieuwing te brengen. Als je iets wilt, dan ga je er echt wel hard voor lopen. Zelfs als je al bijna met pensioen mag. En dan is het geen werk, maar ga je voor je levensmissie. Wat een heel ander gevoel geeft dan jezelf elke dag naar je (thuis-)kantoor slepen.

Werken of leven?

Als je kenniswerker bent, heeft het sowieso weinig zin om heel veel uren te ‘werken’. Maar je kunt je ook afvragen wat werk nu eigenlijk betekent. Wat is werk en wat heb je ervoor nodig het te doen. Afgelopen weekend sprak ik met een vriend die met zijn werkgevers afspreekt dat hij zijn werk doet op zijn manier. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid, is bereikbaar op de momenten dat het nodig is, haalt altijd zijn deadlines en werkt sneller dan menig collega.

Als kenniswerker ben je altijd ‘aan het werk’

Het gaat niet om het aantal uren dat je doorbrengt achter je computer, werk gebeurt in je hoofd en dat neem je toch altijd met je mee. En om echt productief te zijn, heb je tijd nodig weg van je computer en op plekken die je inspireren. Of dat nu het bos is, of een koffietentje waar je graag komt.

Dus of je nu in loondienst bent of niet, kijk hoe je je werk efficiënter kunt maken. Wat is wel en niet bevorderlijk en deel zo je dag in. Dan kun je waarschijnlijk veel minder uren achter je computer doorbrengen en veel meer realiseren.