Wat is SEO en wat kun je ermee als ZZP-er?

    0
    93

    Was je vroeger op zoek naar bijvoorbeeld een schilder in Amsterdam, dan pakte je de Gouden Gids of de Telefoongids. Tegenwoordig ga je als eerste zoeken via een zoekmachine; de meeste mensen gebruiken hiervoor Google. Je gaat naar Google en typt in: “Schilder Amsterdam”. Vervolgens kijk je naar de eerste resultaten in het zoekscherm en bekijkt of het er betrouwbaar uitziet, of er reviews zijn, of het bedrijf bij je in de buurt zit enz. Je kiest één of twee schilders uit en pakt de telefoon om een afspraak te maken.

    SEO: beter vindbaar maken van je website

    Maar liefst 88% van de intergebruikers zoekt via een zoekmachine naar een produkt of dienst. En hier komt SEO om de hoek kijken. SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel “zoekmachineoptimalisatie”. SEO is het optimaliseren van je website om zo zichtbaar mogelijk te worden in de zoekmachines, en op die manier meer bezoekers naar je site te krijgen. Voor de duidelijkheid: het gaat hier om de onbetaalde (natuurlijk of organische) zoekresultaten. Bij betaalde resultaten spreken we over SEA: Search Engine Advertisement.

    Hoe werkt SEO?

    Hoe werkt SEO nu eigenlijk? De belangrijkste zoekmachine, Google, maakt gebruik van spiders: dit zijn programma’s die als een spin door alle (inmiddels meer dan 60 triljoen!) pagina’s van het web kruipen. Continu doorzoekt de robot van Google – Googlebot – alle webpagina’s door van linkje naar linkje te gaan. Heb je zelf ook een site? Je kunt als eigenaar zelf bepalen welke pagina’s door Googlebot worden bekeken. Zijn er bijvoorbeeld pagina’s die je liever afschermt, bijvoorbeeld van een online cursusomgeving, dan kun je deze zetten op ‘no-index’. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld de Yoast SEO-plugin.

    Alle informatie die de spiders verzamelen, gaan naar de gigantisch grote database van Google en worden gebruikt voor het indexeren van alle webpagina’s. Op het moment dat iemand een zoekopdracht intypt in Google, gaan allerlei slimme algoritmes aan de slag om de juiste informatie voor je uit de database te halen. Google brengt daarbij een volgorde aan in de websites die ze tonen. Hoe ‘relevanter’ een zoekmachine je website vindt, hoe hoger je site in de zoekresultaten komt.

    Algoritmes en ranking-factoren

    Bij het tonen van de resultaten, weegt Google dingen mee als: de actualiteit van de pagina, de kwaliteit van de website, de lengte van de tekst, het zoekwoord in de titel en de domeingeschiedenis. Hoe deze algoritmes precies zoeken en welke factoren allemaal meewegen bij het bepalen van de volgorde (ranking) van het tonen van websites, houdt Google zoveel mogelijk geheim. Toch is er inmiddels wel informatie over, door bewijs of speculatie van seo-nerds.

    Wil je meer weten over de 200 ranking-factoren die Google gebruikt?
    >> Lees dan het artikel Googles 200 ranking-factoren, de complete lijst

    Zelf aan de slag met SEO

    Vaak wordt er nogal geheimzinnig gedaan over SEO, maar je kunt zelf heel veel bereiken met SEO. Zelfs als je weinig technische kennis hebt en geen of weinig budget. SEO is namelijk een van de goedkoopste en meest efficiënte vormen van online marketing. Als je goed aan de slag gaat met SEO, kan je het bezoekersverkeer naar je website verdubbelen, verdrievoudigen of misschien wel vertienvoudigen.
    En met meer bezoekersverkeer zal ook je omzet toenemen, immers: hoe meer mensen jouw website bezoeken, hoe meer klanten je eraan overhoudt!

    SEO bestaat grofweg uit 4 stappen:
    • Zoekwoord analyse
    • Techniek optimaliseren
    • Teksten optimaliseren
    • Linkbuilding

    Meer weten? Of enthousiast geworden en zelf aan de slag?
    >> Download de gratis SEO-checklist