Wat is jouw ware verhaal?

0
4
Photo by Alex Shute on Unsplash

In mijn vorige blog vertelde ik al over het belang van het delen van eerlijke en oprechte verhalen. Het delen van de waarheid is in alle situaties het belangrijkste wat je kunt doen. Zelfs al weet je dat je een ander daar wellicht pijn mee doet. Als het gaat over elkaar verhalen vertellen of je verhaal delen op social media is het ware verhaal altijd leidend. Ik leerde wat het betekende mijn waarheid te spreken toen ik me ging verdiepen in de yogafilosofie. Voor die tijd was ik me niet altijd bewust van het feit dat ik regelmatig niet eerlijk was.

Eerlijkheid duurt het langst

Om niet anders te zijn dan de mensen om me heen, praatte ik vaak mee, terwijl ik ondertussen een heel ander verhaal in mijn hoofd had. Ik zag de wereld anders, maar durfde dat lang niet altijd te delen. Vooral uit de angst om afgewezen te worden. Maar juist het echte verhaal maakt dat anderen jou kunnen zien en waarderen om wie je bent. En afwijzing van jouw verhaal gaat nooit over jou, het gaat altijd over degene die op jouw verhaal reageert.

In de spiegel kijken

Momenteel kijk ik de serie The Bold Type op Netflix. Om af en toe even niet bezig te zijn met wat er in mijn eigen leven gebeurt, maar het inspireert ook. Een van de hoofdpersonen is journalist bij een tijdschrift en wordt vaak uitgedaagd over thema’s te schrijven die in haar eigen leven spelen. Haar writer’s block ontstaat steeds als ze om haar waarheid heen probeert te draaien. Op de momenten dat ze niet in staat is het gesprek met zichzelf aan te gaan, loopt ze vast. Door de hoofdredactrice wordt ze steeds uitgedaagd net dat stukje dieper te gaan en haar echte waarheid onder woorden te brengen. Ik deel graag dit fragment met je waarin de hoofdpersoon een award wint en een speech geeft over het belang van het delen van de waarheid.

Vertel je eigen verhaal

Tegenwoordig deel ik veel via LinkedIn. Ik deel wat ik ervaar en vertel mijn eigen verhaal. Wat me opvalt is dat op LinkedIn steeds meer mensen hun persoonlijke verhalen delen en dat daar ook veel op gereageerd wordt. Verhalen over ziekte, nieuwe stappen die gezet worden en dingen die niet altijd iets met werk of carrière te maken hebben. Persoonlijk vind ik dat mooi om te zien. Want het raakt mensen vaak en in mijn ogen is dat ook juist wat het leven mooi maakt. Je kwetsbaarheid tonen, je hart laten spreken op een liefdevolle manier en eerlijk zijn, dat is wat een verhaal mooi maakt.

Open je hart

Mocht jij je nog inhouden in je blogs, artikelen of je berichten op social media, probeer dan eens echt vanuit je hart te spreken. Begin een verhaal en stel je zelf de vraag, wat wil ik nu eigenlijk echt zeggen. Laat los wat van je verwacht wordt en deel eerlijk. Probeer daarbij niemand iets te verwijten, maar houd het bij jezelf en wat jij voelt of ervaart. Boosheid levert meestal niet het gewenste resultaat op, liefdevol de waarheid spreken wel!