Waarom zonnepanelen een goede investering zijn

Heb jij al zonnepanelen? Waarom niet? Wie zonnepanelen op het dak heeft, is duurzaam bezig. Niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook duurzaam voor de portemonnee. Aan het einde van dit artikel weet jij waarom investeren in zonnepanelen een goede investering is.

Waarom zonnepanelen?

Zoals gezegd zijn zonnepanelen een goede investering, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Laten we dit even opsplitsen.

Waarom zijn zonnepanelen duurzaam voor het milieu?

Er zijn veel sceptici die denken dat het maken van een zonnepaneel meer energie kost, dan dat het uiteindelijk zou opleveren. Dit komt omdat er een stofje in verwerkt zit genaamd: silicium. Silicium is het basisbestanddeel van een zonnecel. 

Silicium winnen is een proces waar veel energie bij wordt gebruikt. In het begin der tijden van de zonnepanelen kosten het inderdaad meer energie om deze stof te winnen dan dat een zonnecel opleverde. Maar tegenwoordig zijn zonnecellen al lang niet meer zo ouderwets en zijn ze CO2 rendabel. Atse Louwen, een duurzame energie-onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, legt uit dat uit zijn onderzoek naar voren kwam dat de zonnecel-industrie wereldwijd al sinds 2011 een break-even-punt heeft bereikt op het gebied van energie en broeikasgasemissies.

Dit wil zeggen dat sinds 2011, de verhouding van energie en broeikasgassen die worden gebruikt voor het produceren van de cellen, lager is dan dat de cellen opbrengen. Dankzij alle innovaties in de zonnecel-industrie zijn deze verhoudingen steeds meer richting de duurzame kant en zijn de zonnecellen officieel duurzaam.

Waarom zijn zonnecellen goed voor de portemonnee?

Het is algemeen bekend dat zonnecellen energie opwekken. En doordat een zonnecel energie opwekt, kun jij die energie gebruiker zonder dat je ervoor hoeft te betalen aan de energiemaatschappij. Dit betekent dat je energiekosten omlaag gaan. 

Doordat deze kosten omlaag gaan betaal je maandelijks minder aan je energiemaatschappij. Het voordeel van zonnepanelen is dat je ze slechts een keer hoeft te plaatsen en dan zijn ze goed voor tientallen jaren.

Het is dus een passieve investering.

Daarnaast is het vaak mogelijk om een lening te krijgen om zonnepanelen aan te schaffen. Gemeenten verschaffen vaak deze lening, omdat ze willen dat hun gemeente duurzamer wordt. Deze groene leningen zorgen ervoor dat je zonnepanelen kunt kopen. De lening moet je natuurlijk gewoon terug betalen, maar vaak tegen een lage rente. En doordat de rente van deze leningen zo laag is en het rendement van je zonnecellen hoger is het een rendabele investering. Je begint eigenlijk vanaf het eerste moment al winst te maken.

Daarnaast moet je nog wel opletten dat je de juiste zonnepanelen aanschaft, want niet alle panelen zijn hetzelfde. Hoe hoger de kwaliteit, hoe duurzamer de panelen.

Als je besluit om zonnepanelen te kopen, kies dan voor een betrouwbare leverancier. De grotere bedrijven zijn vaak betrouwbaarder en hebben meestal ook scherpe prijzen. Hierdoor zit je altijd veilig.

Kortom: als jij zonnepanelen aanschaft dan help je zowel jezelf als het milieu. Een echte win-win dus.