Waarom leven we zoals we leven?

0
597

Vraag jij je wel eens af waarom je doet wat je doet? Of waarom we in onze samenleving nog steeds op een bepaalde manier werken, een manier die eigenlijk helemaal niet meer past bij de ontwikkelingen die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt? Veel van wat we als mensen doen komt voort uit de verhalen die we hebben meegekregen in onze levens. De verhalen van onze ouders, leraren, vrienden, partners en de boeken die hebben gelezen, de films die we hebben gezien. Alles laat een indruk achter.

 

Waarom doe je wat je doet?

 

Ook ik herken bepaalde patronen die ik graag anders zou willen. Tijdens mijn burnout afgelopen jaar begon ik me steeds vaker af te vragen, waarom doe ik wat ik doe en raakte gefascineerd door het idee dat we allemaal bepaalde patronen hebben aangeleerd en dat we die maar moeilijk lijken te kunnen veranderen. Patronen die voor ons persoonlijk gelden en patronen die we als maatschappij volgen. Ik ben benieuwd waarom we zo vaak hetzelfde gedrag herhalen, terwijl dat lang niet altijd een gunstig resultaat heeft voor onszelf of de generaties die na ons komen.

Het gaat dan wat mij betreft over het ritme dat we hebben gecreëerd met elkaar op het gebied van werk, scholing, voeding, wonen. Waar komt dit vandaan, waarom is het zo moeilijk het anders te doen? Ik ken veel mensen die het anders willen, maar geldt dit voor iedereen? Of vinden we het ook ok dat het is zoals het is?

Ik wil weten wat er voor nodig is het anders te doen. Kunnen we schoolsystemen aanpassen, organisatiestructuren veranderen, een wereld creëren waarin we in contact staan met onze eigen natuur, ritme en de aarde waarop we leven?

 

Kan het anders?

 

We gaan volledig tegen onze natuur in en dat wordt nog eens bevestigd door de nieuwe generatie (de millenials) die nu de arbeidsmarkt betreedt. Zij willen geen 40-urige werkweek, omdat ze ruimte willen houden voor andere dingen. Ze halen hun voldoening niet uit geld en bezit, maar uit ervaringen en vrijheid.

We leven in een tijd van disruptieve digitale veranderingen èn er zijn initiatieven die willen laten zien dat je zonder bezit of geld kunt leven. Pioniers hebben het altijd zwaar, doordat ze continu te maken hebben met systemen die niet passen bij hun nieuwe vorm of omdat er een gebrek is aan geld of andere middelen. En toch gaan de echte pioniers door en laten zien dat het wél anders kan.

 

Onderzoek Waarom leven we zoals we leven en kan het ook anders?

 

Dit voorjaar doe ik onderzoek naar het waarom van ons gedrag en daarbij kan ik jouw hulp goed gebruiken! In juni en juli vinden er verschillende groepsgesprekken over dit onderwerp plaats in een van de Seats2meet-vestigingen in Utrecht en je bent natuurlijk van harte welkom! Op mijn site vind je de data en kun je je aanmelden.

Kun je niet bij een van de gesprekken zijn en wil je wel je kennis delen of ken je iemand die ik echt moet interviewen over dit onderwerp, laat het me weten!