Volt laat een nieuwe politieke wind waaien

0
852

Een gesprek met Reinier van Lanschot (lijsttrekker Volt) is als een brainwash in alles wat ik ooit geloofde over politiek, eigen verantwoordelijkheid en de Europese Unie. Nu ben ik nooit zo politiek geengageerd geweest, maar het leven van politici en hoe zij hun werk doen fascineert me toch altijd weer. En in gesprek met deze jonge politicus, die aan het hoofd staat van de Nederlandse tak van de eerste Pan-Europese politieke partij, gaat bij mij opeens een vuurtje branden. En vraag ik me af: “Als we met z’n allen weer gaan geloven dat de partijen de vertegenwoordiging zijn van ons burgers, wat zou er dan veranderen? Zou de politiek dan ook luisteren naar de behoeften van haar burgers?”

Volt, een jonge, frisse internationale beweging

Reinier van Lanschot is lijstrekker van de Europese partij Volt in Nederland en vertelt me vol vuur waar hij en zijn nieuwe partij voor staan. Reinier had een jaar geleden nog een leuke baan met gezellige collega’s bij Ahold. In zijn vrije tijd hield hij zich vaak bezig met het vraagstuk waarom er geen antwoord is op het opkomende nationalisme in de politieke partijen. Zijn uitgangspunt was dat we als democratie dat probleem wel zouden oplossen. Het werkte niet zo en terwijl Reinier zijn hoofd er nog eens over boog, waren daar ineens de drie jonge oprichters van Volt, een Italiaan, Fransman en een Duitser. Zij hadden het antwoord wat hij al jaren zocht, Reinier hoefde niet lang te denken en sloot zich bij hen aan. “Volt wil de politiek Europees maken door de eerste overkoepelende Europese partije te starten. Ik vond het een top-idee, zo simpel eigenlijk dat ik me afvroeg waarom ik dat zelf niet had bedacht. Ik besloot ze te helpen en naast mijn baan werd ik vrijwilliger bij Volt.”

En daar bleef het niet bij. Al snel bleek dat Reinier zich fulltime op Volt wilde richten en zei – net als voorzitter Laurens Dassen – zijn baan op, om in de wereld van de politiek te stappen. “Ik wil dat we met elkaar het vertrouwen in de politiek weer terugvinden. Het is voor velen een ver-van-m’n-bed-show; we geloven niet meer dat de politiek ons zal helpen grote problemen op te lossen. Maar we moeten het samen doen. Echt grote veranderingen, zoals het klimaatprobleem moeten we juist samen oplossen. De politiek maakt de wetten en als die niet veranderen, dan kunnen we het klimaatprobleem als burgers niet oplossen.”

We spreken onder andere over het feit dat er nog steeds geen belasting wordt gerekend over kerosine, waardoor vliegen zo goedkoop blijft. Als de overheid dit niet op Europese schaal aanpakt, zal er nooit iets veranderen en blijven we de lucht vervuilen met goedkoop reizen door de lucht. Waardoor het klimaatprobleem niet opgelost kan worden. Een ander pijnlijk voorbeeld is dat Nederland een belastingparadijs voor tech-multinationals is geworden, omdat we de vennootschapsbelasting voor deze bedrijven laag houden. Zo blijven deze bedrijven in Nederland gevestigd, maar staat wat ze afdragen in schril contrast met het percentage vennootschapsbelasting dat de normale MKB’er afdraagt.

Impact maken door het anders te doen

Ik vraag Reinier wat de impact kan zijn van een partij als Volt. “Doordat we in heel Europa plaatselijke partijen hebben, kunnen we nu al een grote impact maken. Maar op de lange termijn veel meer. Daar denken we nu ook aan, we zijn al bezig met de verkiezingen voor over vijf jaar. De verkiezingen dit jaar zijn nog maar een eerste stap. Gelukkig wordt onze beweging en -daardoor onze impact- steeds groter. Het gaat er om dat we de jonge stemmers laten zien dat we met elkaar een stem hebben en dat we op deze manier de problemen kunnen oplossen waar we allemaal iets bij voelen. Wij werken aan de problemen die we nu als maatschappij allemaal aan willen pakken. Iedereen op straat is het eens met de ideeën die wij hebben.”

Reinier is bevlogen, een wervelwind en heeft de kracht te overtuigen. Volt is jong, dynamisch en enthousiast. Je voelt aan alles dat dit mensen kan aantrekken, mensen die ook willen strijden voor een mooiere, betere en andere wereld.

En daar kan Volt natuurlijk hulp bij gebruiken!

Dus wil jij je creatieve talenten inzetten voor de goede zaak? Ben jij een creatieve contentmaker, filmer, editer? Volt is altijd op zoek naar vrijwilligers.

En Volt is natuurlijk op zoek naar leden en donateurs om hun stem nog meer te laten gelden in de Europese politiek.

Meer informatie over Volt vind je op https://www.volteuropa.org/of bekijk deze aflevering van Tegenlicht. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2018-2019/next-generation-democratie.html

Reinier van Lanschot en zijn team zijn ook aanwezig tijdens het S2M Festival Connecting Stories op 29 maart 2019.