Veeleisende opdrachtgevers: vloek of kans?

0
95

Ken je dat, een opdrachtgever met een hele specifieke opdracht? Je krijgt de opdracht, maar je moet wel voldoen aan een hele rits van instructies, voorschriften en regels. Wat is dan jouw 1e reactie? Roept dit irritatie bij je op over dat sommige opdrachtgevers vreselijk pietluttig en enorme zeuren zijn. Of je weet dat dit erbij hoort. Maar je zult blij zijn wanneer je weer verder kunt voor die andere opdrachtgever bij wie je alle vrijheid hebt.  

Creativiteit

Ook een opdrachtnemer in het tv-programma over interieur design had een veeleisende opdrachtgever. De opdrachtgeefster wilde een slaapkamer in Zweeds design van 1830. De designer die de opdracht kreeg wist in 1e instantie niet zo goed wat ze met de opdracht aan moest, maar toen ze eenmaal aan de slag was gegaan veranderde haar houding totaal. Zij ontdekte dat ze heel blij werd van zo’n specifieke opdracht. Want, zo vertelde ze, de grote uitdaging van een redelijk beperkte opdracht deed haar creativiteit juist toenemen. En in dit geval kan ik je verzekeren dat zij gelijk had, want ze kwam met een goed, origineel en creatief ontwerp. 

Verstikkende vrijheid

Lijkt een beperkte opdracht je nog steeds vervelend? Stel je dan eens de volgende opdrachtgever voor: Bij iedere vraag die je aan je opdrachtgever stelt krijg je te horen dat alles goed is en jij maar moet beslissen. Hoezeer je ook doorvraagt, je kunt niets van zelfs maar een lichte voorkeur ontdekken bij je opdrachtgever. 

Wat is hier je reactie op? Het zou mij persoonlijk erg onzeker maken over of dat wat ik doe wel past bij de opdrachtgever. En door de veelheid van mogelijkheden die ik voor me zie, wordt het echt moeilijk om een goede focus te houden. Dit is ook niet gek, het blijkt namelijk dat wanneer we te veel keuzemogelijkheden hebben we problemen hebben met het maken van (een goede) keuze. Wanneer we beperkingen krijgen, bijvoorbeeld binnen een opdracht, kunnen we onze aandacht beter richten op de keuzes die nog over blijven. En daardoor creatiever worden.

Frustraties

In je werk heb je dit mogelijk al gemerkt en pluk je hier de vruchten van. Maar om zo te denken over beperkingen verder in je leven is vaak een stuk lastiger. We streven allemaal naar zoveel mogelijk keuzemogelijkheden en willen alles zelf bepalen. Dit werkt soms averechts en laat je alleen maar meer tegen grenzen en beperkingen aanlopen. En dat roept veel frustraties op. 

Geen nood, dat geldt voor de meeste mensen. Toch kunnen ook deze beperkingen en frustraties je veel aanwijzingen geven over welke keuzes je wél wilt en kunt maken.  ‘Ja, maar hoe dan?”, denk je misschien. Dat kan ik je uitleggen, maar dat is een te lang verhaal voor deze blog. Vandaar dat ik hier een workshop over geef. We gaan vanuit de frustraties op zoek naar welke waarden voor jou belangrijk zijn, om van daaruit te zoeken naar waardevolle mogelijkheden. Zodat beperkingen niet alleen meer frustraties op hoeven te leveren en dat je weet hoe je beperkingen ook kunt gebruiken om waardevolle mogelijkheden te zien. Net zo als je duisternis nodig hebt om de sterren te kunnen zien.

Op vrijdagmiddag 20 september geef ik deze workshop bij Seats2meet Utrecht CS, van 15.30 tot 16.30. Iedereen die zin heeft kan gratis deelnemen. En aansluitend kunnen we nog ervaringen uitwisselen tijdens een borrel. Zie ik je dan?