Tips om zonder gedoe je bedrijfspand te (ver)bouwen

0
27
amsterdam

Ben jij binnenkort van plan om jouw woning of kantoor te verbouwen? Of ben je van plan om in de tuin of rondom het pand te bouwen? Een project als dit brengt al veel stress met zich mee en daar wil jij natuurlijk geen juridische problemen bij. Dan doe jij je er verstandig aan om een kadastrale kaart op te vragen. Benieuwd welke voordelen dat met zich meebrengt? Je leest het in dit artikel. 

Wat is een kadastrale kaart?

Een kadastrale kaart is een kaart met daarop de specifieke buurt die aangevraagd is. De kaart geeft informatie over de grootte en de grenzen een woning. Daarbij kom je erachter wat de kadastrale grenzen zijn van een perceel. Een perceel is een stuk grond, waarbij de eigenaar ook de rechten heeft. Op deze manier kun je dus ontdekken wat jouw wettelijke stuk grond is en of uitbouwen mogelijk is.

De kadastrale kaart geeft de buurt van boven weer. De perceels zijn aangegeven met zwarte lijnen. Ieder perceel heeft zijn eigen, unieke nummer en wordt eenmalig gebruikt. Binnen deze zwarte lijnen, kun je controleren of er gebouwd is. De bebouwingen binnen een perceel worden aangegeven met rode lijnen. Heb jij een kadastrale kaart met gele lijnen? De gele lijnen tonen de grenzen aan die ingemeten zijn, maar nog niet officieel zijn geregistreerd. Dit proces kan tot een jaar duren.

Een complete kadastrale kaart bestaat uit de volgende punten:

  • de naam van de gemeente
  • de sectie, bestaande uit een letter
  • het nummer van de perceel
  • de schaal.

Wat zijn de voordelen van een kadastrale kaart?

Het grootste voordeel van een kadastrale kaart is niet alleen de kadastrale informatie die je opdoet, maar de afwegingen die je kan maken op basis daarvan. Kadastergegevens worden opgevraagd vanuit verschillende behoeftes. 

Het uitbouwen van de woning en de tuin zijn daar goede voorbeelden van. Zonder het opvragen van kadastrale gegevens bestaat de kans dat je bonje met de buren gaat krijgen. De grenzen van onze woningen die wij zien met het blote oog, hoeven niet de rechtsgeldige grenzen te zijn. Wanneer je zonder te controleren aan je project start, kunnen daar flinke juridische- en financiële risico’s aan verbonden zijn.

Het opvragen van een kadastrale kaart is ook erg handig wanneer je een woning wilt kopen. Al helemaal als het gaat om een woning in het buitenland. Met deze gegevens weet je tenminste zeker wat daadwerkelijk jouw terrein zult zijn.

 

Kadastrale gegevens wijzigen

Het is niet mogelijk om kadastrale grenzen te wijzigen, omdat deze definitief zijn vastgesteld. Het is wel mogelijk om de gebruiksgrens te wijzigen. Dit is de grens die momenteel gebruikt wordt. 

Het wijzigen van de gebruiksgrens brengt wel een aantal voorwaarden met zich mee. Allereerst moet het stuk grond daadwerkelijk gebruikt worden en daar moet bewijs voor komen. Grote wijzigingen zijn niet mogelijk. Het grondgebied mag namelijk niet groter zijn 100 vierkante meter. Tot slot moeten alle betrokken partijen akkoord geven voor de grenscorrectie. 

Verschillende soorten kadastrale kaarten

Er wordt een drietal aan verschillende soorten pakketten aangeboden met kadastrale gegevens: het standaardpakket, een kadastrale kaart met maatvoering en een grenscorrectie. 

Voor verbouwing is de kaart met maatvoering aan te raden. Je krijgt inzicht in de exacte afmetingen van het huis. Dit is niet in het standaardpakket opgenomen. Met een grensreconstructie bescherm jij jezelf van aantoonbare grenzen die verjaard zijn. Verjaarde grenzen zijn niet meer rechtsgeldig.