10 goede en sociale voornemens!

0
42

Article originally publishe at SIFUtrecht.nl

Ben jij een ondernemer en wil je in 2018 niet alleen beter voor jezelf zorgen maar ook voor de rest van de wereld? Zet deze tien goede voornemens dan maar op je lijstje! 

 

Meer sporten, gezonder eten, stoppen met roken… die goede voornemens kennen we allemaal wel. Een betere wereld begint bij jezelf. Maar wil jij in 2018 echt meer gaan betekenen voor anderen? Start dan met deze tien goede, sociale voornemens!

  1. Koop minder spullen

Lang leve minimalisme! Vergeet de consumptiemaatschappij en koop minder. En laat wat je koopt dan alsjeblieft een beetje duurzaam zijn. Fair fashion, slaafvrije chocola, dat werk.

  1. Pak vaker de fiets

Laat die auto (en files) voor wat het is en ga lekker op de fiets naar je werk. Beweging voor jou, minder vervuilend voor de aarde. En het scheelt ook nog eens in de portemonnee!

  1. Zorg voor jouw eigen unieke kledingstijl

Stippen? Strepen? Panter print? Als je meelift op de kleding trends van nu blijf je maar items kopen. Creëer je eigen tijdloze stijl en kies voor duurzame merken of vintage stukken.  

  1. Reis duurzaam

Reizen en duurzaamheid in één zin? Dat klinkt tegenstrijdig. Reizen – en zeker vliegen – is enorm milieuvervuilend. Toch doen we het maar al te graag. Compenseer eens de CO2-uitstoot van je vlucht, kies voor een duurzame reisorganisatie of blijf eens dicht bij huis. Toerist in eigen stad, hoe leuk is dat?

  1. Eet vaker vega

We vragen je heus niet om abrupt vegetariër te worden, maar iets minder vlees eten kan best, toch? Kleine moeite om één à twee maaltijden per dag vleesloos te eten. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af om samen vega te lunchen. En daarna te wandelen. En een havermelk-cappuccino te halen!

  1.  Huur en leen meer

We leven in een deeleconomie. Delen is het nieuwe bezit! Zo zijn er minder spullen nodig en dat is beter voor het milieu. Ook kunnen zo de kosten gedeeld worden. Auto’s, huizen, gereedschap, campers, werkplekken, what’s next?

  1. Begin met het minimaliseren van je afvalproductie

In de supermarkt is zo goed als alles verpakt in plastic of karton. (Voorgesneden) groenten, rijst, yoghurt, kaas.. Zelfs koeken die per stuk verpakt zijn en weer zijn verpakt in een grotere verpakking. Bizar toch eigenlijk? Koop je spullen vaker bij een groenteboer in de buurt. Onder andere pasta, rijst en noten en andere onmogelijke producten zonder verpakking? Daar bestaan speciale verpakkingsvrije winkels voor!

  1. Doe meer aan yoga en/of meditatie

We schreven er laatst al over: word een zentrepreneur en daarmee liever voor jezelf en degenen met wie je werkt. Als we allemaal wat minder zouden stressen zou de wereld een veel fijnere plek worden!

  1. Let’s get digital

Het is 2018, dus die papieren zijn nu écht passé. Weg met die printer en lekker digitaal gaan werken. De mail werkt prima! Bye papieren boeken, hello ebook!

  1. Maak social impact

Het liefst willen we natuurlijk dat iedereen een sociaal ondernemen wordt. Dat sociaal ondernemen het nieuwe normaal wordt. Heb jij geen sociale ondernemer? Dan hopen we dat je in ieder geval andere sociaal ondernemers een warm hart toedraagt.

Dit stuk is geschreven in samenwerking met Suzanne van Duijn. Neem een kijkje op de blog van Suzanne van Duijn, oprichter en eigenaar van SuusjeHQ – PR & Content.