Test jouw vooroordelen, 6 tips om uit je bubbel te breken en Starbucks sluit een paar uren om discriminatie tegen te gaan.

0
370

Ruim 8000 Starbucks filialen sluiten vandaag voor een aantal uren, vanwege een bijscholing voor haar medewerkers. Deze bijscholing is speciaal ontwikkeld om men bewust te maken van vooroordelen en discriminatie. De bijscholing is samengesteld in samenwerking met acitivisten en experts speciaal voor Starbucks om haar medewerkers bewust te maken van (onbewuste) vooroordelen richting klanten.

Vanmorgen las ik een artikel van Noortje Deutekom in de NOS over deze discriminatie-cursus. Ze begon haar artikel met het volgende raadsel om je te laten inzien hoe vooroordelen erin kunnen sluipen, ook als je denkt dat jij ze niet heb:

“Een man en zijn zoon krijgen in een regenachtige nacht een verschrikkelijk ongeval. De man overleeft het niet, zijn zoon belandt met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. De chirurg die naar de operatiekamer wordt geroepen herkent de jongen meteen en roept: “Ik kan hem niet helpen. Deze jongen is mijn zoon.”

De vraag is, wie is de chirurg?

Dit is een voorbeeld van een methode die wordt gebruikt bij de bijscholing van de Starbucks medewerkers. Onderaan deze blog zal ik het antwoord met je delen.

Spanning of nieuwsgierigheid?
Ik geloof erin dat alles wat je niet kent een bepaalde spanning met zich mee brengt.
We reageren allemaal anders op spanning. De een zal het leuk vinden, het als een avontuur zien, de ander houd zich er liever van af en weer een ander vind het vooral eng.

Eerst proeven dan pas klagen!
Zoals mijn ouders vroeger zeiden tegen mij en mijn zusje: “Eerst die nieuwe maaltijd proberen, voordat jullie een oordeel vellen.” We hebben vaak een mening (positief, negatief, neutraal) over culturen, gewoontes, levenswijzes, idealen, geloofsovertuigingen en kleding? Ook als we deze zelf nog nooit geproefd hebben.

Vooroordelen zijn gekoppeld aan emoties
Ik geloof erin als we meer momenten faciliteren waarbij men uit zijn of haar bubbel breekt en in contact komt met meer diversiteit we een veel breder beeld krijgen van onze wereld.

HET beste ingrediënt voor een onverwachte, relevante ontmoeting; een moment van serendipiteit, is diversiteit.

Open jij je voordeur voor je buurt?
Laatst vroeg iemand aan mij, hoe divers is Seats2meet?
Toen dacht ik hierover na, elke locatie is een afspiegeling van de omgeving waarin de locatie zich bevindt. Hierbij zeg ik niet dat Seats2meet een afspiegeling is van de samenleving. Elke locatie is weer anders, dus dit trekt vanzelfsprekend ook een divers publiek aan die per locatie weer verschilt. Mis jij dus een bepaalde vibe of type locatie; voel je vrij er zelf een te beginnen! Dit kan al heel laagdrempelig met het programma Seats2meet for Locals; Dé airbnb voor ontmoetingsplekken. Iedereen kan zijn eigen woonkamer openen om zijn of haar buren te verwelkomen, samen te werken, een brainstormsessie te organiseren of elkaar te helpen. (stuur een mailtje naar Nynke@seats2meet.com als je jouw woonkamer wilt openen).

Wat de samenhanger is van elke locatie is dat we ontmoetingsplekken faciliteren waar serendipiteit gegarandeerd wordt. Diversiteit is dus van groot belang (als 1 van de belangrijkste ingrediënten van serendipiteit) om dit tot een succes te maken. De Serendipity Machine, de tool waarmee we relevante ontmoetingen ondersteunen kijkt niet naar achtergrond, leeftijd, nationaliteit of sexe, dit is immers niet nodig om tot een relevante ontmoeting te komen. Je kan zelf bepalen wat je wilt delen, dit kan dus zoveel of zo weinig zijn als je zelf wilt.

5 tips om uit jouw bubbel te breken!
De wereld die jij om je heen creeërt is jou referentiekader, de bubbel waarin je leeft. Probeer dus af en toe iets nieuws toe te laten, uit je bubbel te breken en kijk wat het je oplevert.

Vandaag beginnen? Hier een aantal tips:

  1. Probeer vanavond nog een maaltijd van “Mama’s Koelkast”.
  2. Ontmoet 1 van je matches in de Serendipity Machine.
  3. Naar welke cultuur, geloofsovertuiging of levenswijze ben jij benieuwd?
    Ga opzoek naar een plek bij jou in de buurt waarbij je hier meer over kan leren. Of volg BAPAHO (Backpack Holland) voor een reis bij jou in de buurt die je meeneemt over de wereld.
  4. Bekijk de documentaire “Marokkaanse moeders” van Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp & De Hokjes Man; Jurjen Blick op VPRO.
  5.  Wat is jou ochtend ritueel? Kan je deze voor 1 dag doorbreken door het proberen van 1 van deze wereldse ochtendrituelen. 
  6. Open je deur voor een buur en start jou Seats2meet for Locals locatie vandaag nog!

De chirurg…
Ik heb je even laten nadenken over wie je denkt dat de chirurg is.
De chirurg is de moeder van de zoon die binnenkomt in het ziekenhuis.
Ik kies er bewust voor om de meest genoemde antwoorden hier niet te benoemen, omdat ik van mening ben hoe meer we bepaalde vooroordelen voedde (ook al is het in de context van dit artikel) we er niet uitbreken.

Het raadseltje over de chirurg is een beproefde methode die gebruikt wordt om men bewust te maken van (onbewuste) associaties. Ik ben benieuwd wat jij vandaag gaat doen om je bubbel te doorbreken?