Schrap ‘pensioen regelen’ eindelijk van je to do lijst

0
315

Heb jij ‘pensioen regelen’ ook op je to-do-lijst staan en is het ieder jaar weer je goede voornemen om er eindelijk iets aan te doen? Tijd om het nu echt van je lijstje te schrappen!

Pensioen regelen is voor veel mensen een complexe taak. Hoe maak je een keuze uit de verschillende mogelijkheden van pensioenopbouw? Bovendien gaat pensioen over een periode van je leven waar je liever nog niet aan denkt. Allemaal redenen om het voor je uit te schuiven. Dat is nu verleden tijd. We maken pensioen zo simpel dat je het zelf kunt regelen!

In 4 stappen ben jij klaar voor je pensioen
We hebben een aantal handige tools ontwikkeld zodat je geen reden meer hebt om je pensioen uit te stellen. Bovendien zul je merken dat het makkelijker is dan je dacht!

Het Stappenplan

Stap 1. Maak een overzicht
Zorg ervoor dat je weet hoe je pensioen ervoor staat. Via Mijn Pensioenoverzicht kun je eenvoudig zien hoeveel je bij verschillende werkgevers hebt opgebouwd en wat je aan AOW kunt verwachten.

Stap 2. Maak een inschatting hoeveel pensioen je nodig hebt
Nu je weet hoeveel je van je reeds opgebouwde pensioen kunt verwachten, is het tijd om een schatting te maken van hoeveel pensioen je nodig hebt. Hou hierbij rekening met het volgende:

  • Je vaste lasten kunnen anders zijn dan nu. Heb je bijvoorbeeld je hypotheek geheel of gedeeltelijk afgelost tegen de tijd dat je met pensioen gaat, dan zijn je vaste lasten lager.
  • Met welke leeftijd wil je met pensioen? Als je langer blijft werken blijf je actief in de maatschappij en heb je minder pensioen nodig.

Stap 3. Bereken hoe je dit bedrag bij elkaar krijgt
Als je een schatting hebt gemaakt van hoeveel pensioen je nodig hebt, kun je met de pensioenindicator berekenen hoeveel geld je hiervoor opzij moet zetten.

Let op: Er is een wettelijk maximum bedrag dat je jaarlijks opzij mag zetten. Dit heet de jaarruimte. Gebruik de jaarruimtetool om te berekenen hoe hoog dit bedrag voor jou is.

Stap 4. Kies een aanbieder die bij je past
Je weet nu hoeveel vermogen je bij elkaar wilt sparen en hoeveel je hiervoor maandelijks opzij moet zetten. Het is tijd om te kiezen hoe en bij wie je dat doet. Lees in dit blog waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van een aanbieder.