Stress? Zo kom je er vanaf!

0
59

Stress. Ooit ontworpen door ons lichaam om onze alertheid te verhogen en energie te geven die we nodig hebben om ons best te doen. Maar stress is niet altijd goed. Wanneer je teveel en te lang stress ervaart, kan het je lichaam fysiek zelfs beschadigen. In deze samenleving lijkt stress in overvloed aanwezig te zijn. Tijd om dat aan te pakken, dus. Maar hoe kom je er vanaf? Eén manier om stress aan te pakken, is anders te kijken daar waar het allemaal begint: je brein.

Realistisch denken: makkelijker gezegd dan gedaan
Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. En dat is het ook. Tot op de dag van vandaag, heb je waarschijnlijk altijd dezelfde denkpatronen gehad. In een bepaalde situatie, reageer jij op een bepaalde manier. Dat verander je niet in één of twee dagen. Maar het is wel vaak de oorzaak van veel stressreacties. Het is dan ook belangrijk om te erkennen dat stress vooral vanuit jezelf komt. Ondanks dat een deel van de stress wordt veroorzaakt van buitenaf, zijn wij vooral zelf verantwoordelijk voor stress.

Zet de afstandsbediening op pauze
Vaak is er tijdens een stress-situatie één bepaald moment waarop het écht even teveel werd. Eén gebeurtenis die ervoor zorgde dat je net even anders handelde dan je zou willen, dat je je ondergewaardeerd voelt of onnodig zorgen maakt. Wat voor mij werkt, is om de afstandsbediening even op pauze te zetten. Wat was nou precies dat moment dat het fout ging? Kijk dan vooral om je heen: was er een bepaalde handeling of een zin die iemand zei, waardoor je stress kreeg? Door dat goed te ontleden kan je makkelijker de gedachtes die je toen had analyseren, en daarmee ombuigen naar realistische gedachten.

Plak een label op jezelf
Hokjesdenken wordt vaak als negatief gezien. Toch kan het soms handig zijn om een label op jezelf te plakken. Op die manier herken je namelijk sneller je eigen gedachtes en daarmee je valkuilen. Door te herkennen welke negatieve gedachte vaak in je opkomt, kan je deze makkelijker omzetten in een meer realistische gedachte. Daarmee neem je verantwoordelijkheid, maak je het bespreekbaar en kan je het aanpakken. In de RET (Rationele Effectiviteits Training) zijn er vijf irrationele denkpatronen die veel voorkomen.

  • Overdreven perfectionisme: “ik mag geen fouten maken”
  • Rampdenken: van een mug een olifant maken.
  • Lage frustratietolerantie (LFT): “Zie je wel, het gaat niet”.
  • Lovejunk: “Als ze mij niet aardig vinden, stel ik niets voor.”
  • Moraalridder: “Anderen moeten zich gedragen naar mijn opvatting.”

Deze irrationele gedachten kunnen gedrag en emoties veroorzaken die je onder spanning zet of van streek maakt. Uiteindelijk zorgt dat vaak voor onproductief gedrag. Maar wat doe je er dan tegen? Tijdens de RET leer je hoe je daar mee om kan gaan en het positief te benaderen.

Wees lief voor je brein
Je hersenen hebben ruimte nodig om op te laden en tot rust te komen. Je brein wordt op verschillende manieren geprikkeld waardoor je meer focus houdt, maar ook beter in je vel zit. Er zijn verschillende manieren om je hersenen op een positieve manier te beïnvloeden.

  • Beloon jezelf als je hard hebt gewerkt. Koop een cadeautje, laat ‘m het liefst ook nog even inpakken. Je hebt het verdient, toch?
  • Blijf in beweging: maak een wandeling, het liefst buiten. Niets is beter voor je hoofd dan een rondje lopen.
  • Neem een andere route naar je werk.
  • Haal een keer alle klokken en andere vormen die tijd weergeven, uit je beeld.
  • Wees een dag (of meerdere) onbereikbaar voor de digitale wereld.

Als onderdeel van mijn work&learn traject bij Seats2Meet mocht ik deelnemen aan de cursus “Rationeler denken en Effectiever functioneren” van Schouten en Nelissen. In drie volle dagen ga je aan de slag met persoonlijke situaties, struikelblokken en stress. Samen met andere deelnemers ga je jouw situaties te ontleden. Door succes te delen en elkaar te helpen, groei je niet alleen als persoon maar ook als groep. Elke dag ga je weg met een kleine uitdaging voor jezelf, om de patronen echt te doorbreken.