Saskia op de Weegh werd uitgenodigd voor avontuur

0
136

Saskia op de Weegh begon 2,5 jaar geleden aan een nieuw avontuur, nadat ze op haar vrije dag het boek “trekhaak gezocht” had gelezen van Tjerk Ridder. Tijdens het S2M Festival & Permanent Bèta dag vertelt ze over het pad dat ze intuitief insloeg. Lees verder als je alvast een inkijk wil in Saskia haar avontuur. 

Saskia, vertel eens meer over jouw afgelopen 2,5 jaar?

“Het begon allemaal met het boek “Trekhaak gezocht” van Tjerk Ridder. Hij beschrijft in dit boek dat hij liftend door Europa trekt. Thema? Je hebt anderen nodig om verder te komen. Toen ik het boek dichtsloeg heb ik mezelf de vraag gesteld: “wat betekent avontuur voor mij”? Het eerste wat er in me opkwam was het maken van een boek. Uiteraard zei iets in mij: “dat is geen goed idee”. Maar ik besloot om het idee niet volledig af te schieten.”

Wanneer ging je over tot de volgende stap?

“Eigenlijk de volgende dag al, haha! Want toen kwam ik tijdens een wandeling langs de IJssel een vrouw tegen. We wandelden samen een stuk en toen vertelde ik haar over het idee van mijn boek. Ze vroeg me waar ik het over wilde hebben in het boek. Eigenlijk wist ik haar al heel gauw van een antwoord te voorzien. Ik wilde het hebben over pioniers en voorlopers in de samenleving. En ik wist ook al welke twee vrouwen ik graag als eerst wilde interviewen. Ook leuk: de vrouw met wie ik wandelde bleek eindredacteur te zijn en wilde wel de redactie voeren van mijn boek.”

En hoeveel pioniers heb je uiteindelijk gesproken?

“In het eerste jaar heb ik negen mensen gesproken. Die negen interviews leidden nog niet tot een volledig boek, dus ik moest nog meer mensen verzinnen om te spreken. Ik besloot daarom om even stil te staan om nieuwe ideeën in me op te laten komen.”

Heeft dat stilstaan je geholpen?

“Ja, zeker! Want hoewel ik van plan was om vooral los te laten en even niet met het boek bezig te zijn tijdens mijn vakantie op Schiermonnikoog, kwam ik weer tot nieuwe inzichten. Dit gebeurde tijdens het maken van natuurfoto’s, een hobby van me. Ik besloot om eens een keer een pad in te slaan dat niet was gemarkeerd en stuitte op een pad dat doodliep op een grote plas water. Bij die grote plas realiseerde ik me weer dat ik al op het goede spoor was en ik eigenlijk vooral mijn hart moest volgen.”

Hoe heeft dit volgen van je hart je verder geholpen?

“Ik besloot onder meer om Hans Molenburg (93) te gaan interviewen, een voorloper in de natuurlijke aanpak van ziektes. En voor wie ik enorm veel bewondering heb.”

Het klinkt alsof alles heel organisch verliep, heb je ook tegenvallers gehad? 

“Uiteraard is het lastig om alles te financieren. En moest ik even mijn hoofd buigen over de vraag of het boek moest worden uitgegeven of dat ik het zelf ging drukken. En op dit moment zit ik tussen de stapels boeken die verkocht mogen worden. Maar ook dat zal zich vast vanzelf weer oplossen.”

Hoe ben je nu bezig met de promotie van je boek?

 “Ik ga langs festivals waar ik lezingen geef en stond onlangs in de regionale krant. Dit zal me vast ook weer op andere ideeën brengen om het boek te verkopen.”

Wat kunnen deelnemers van je lezing op 25 juni verwachten?

“Ik ga ze nog meer vertellen over mijn ontdekkingstocht en deel mijn belangrijkste inzichten met ze. Daarnaast hoop ik dat de deelnemers worden geprikkeld om hun eigen avontuur te gaan ondernemen.”

Heb je al verhalen gehoord dat mensen dit zijn gaan doen?

“Ik heb meegemaakt dat degene die ik interviewde zelf weer nieuwe energie ervoer om op avontuur te gaan. En op de dag van de moeiteloosheid, waar ik een lezing gaf, inspireerde ik de organisator van het festival om een tweede editie van deze dag te gaan organiseren!”

Bezoek het S2M festival & Permanent Betadag en kom luisteren naar het avontuur van Saskia. Aanmelden doe je hier.