Samen met je ‘klant’ je bedrijf bouwen is niet makkelijk!

0
126

Een keer in de week zit het kernteam van Meetberlage bij elkaar om vanuit onze visie alle dagelijkse en lange termijn zaken te bespreken. Als we de day-2-day hebben gehad komen we altijd weer met een stuk of 10 geweldige ideeën. En iedere keer weer op het punt ‘we hebben niet genoeg tijd om dit allemaal te doen!’.

Na zo’n 5 keer kwam gelukkig Sharon met het geweldige idee: ‘we organiseren een sessie met onze harde kern van free-agents, kantoor gebruikers en andere fans om te kijken wat hun ideeën zijn’. Onder het motto ‘Met 100 bedenk je betere ideeën en krijg je meer gedaan dan met 5’. Da’s pas co-creatie! Vorig jaar hebben we – met toen nog een heel ander team – ook zoiets getest – lees hier terug -, wat SUPERgaaf was, maar minder effect heeft gehad dan gewenst.

Ditmaal hebben we met Chantal Klaver – dank je wel held! – heel goed voorbereid. Na te starten met een spel zijn we via verschillende idee-brainstorm sessies tot 3 kern ideeën gekomen. Het laatste uur was het belangrijkst, de concrete uitwerking tot actieplannen en commitment van de aanwezigen.

De belangrijkste les? Het begint allemaal met 1 persoon, niet met 50. We hadden een kleine maar sterke groep, waarmee we veel meer impact maken dan met een losse groep van 50. Deze kern is de basis voor verdere ‘het beste idee van’ sessies. Hoe meer ik lees over voorbeelden als Valve, Medium of assembly.com, hoe meer ik er achter kom dat co-creatie niet begint met grote groepen rondom een idee. Het start met 1 of 2 personen, en groeit heel rustig uit. Welke structuur je gebruikt om een hele snelle groei toe te staan is de sleutel denk ik. Veel traditionele bedrijven konden enkel in de breedte groeien, ruimte voor innovatie was er niet in de controlerende systemen. Veel nieuwe organisaties groeien juist alle kanten op en blijven hun – snel veranderende – tijd goed bij omdat gelegenheidsformaties ook snel af kunnen sterven. Ik heb het gevoel dat holacracy.org ons veel goede lessen gaat meegeven! Nu eerst ons idee uitwerken!

Mijn commitment – ons idee?

Uiteindelijk ben ik met Andre op de ‘wishlist’ gedoken. We hebben een systeem uitgewerkt waarbij we de projecten inzichtelijk kunnen maken waar we binnen meetberlage allemaal aan mee kunnen bouwen. Aan de ene kant kun je meebouwen aan een project, aan de andere kant kun je meebouwen aan een kleine taak binnen een project. We zullen zodra het eerste prototype hangt een foto met uitleg delen!!

2015-02-27 17.27.54