“Rabo loopt in vrijetijdstenue zaken te doen met jonge ondernemers op jullie locatie. Mag dat?”

0
487

Wat een prachtig moment, misschien wel het leukste moment in de afgelopen 6 jaar dat ik bij Seats2meet.com betrokken ben als oprichter van Berlage meet and workspace! We ontvingen een review van een van de workspace gebruikers:

De Rabobank Amstelveen loopt in vrijetijdstenue zaken te doen met jonge ondernemers op jullie locatie. Dat voelt vreemd voor mij. Voor jullie iets om over na te denken, lijkt me. Past dit binnen de uitgangspunten van Seats2Meet?”.

Allereerst een kleine correctie, het zijn medewerkers Rabobank Amsterdam. Mijn antwoord op je vraag wil ik graag delen op deze plek, je leest hieronder waarom dit volgens mij de hele wereld in moet.

In 2 delen:

De Rabobank Amstelveen loopt in vrijetijdstenue zaken te doen met jonge ondernemers op jullie locatie. Dat voelt vreemd voor mij.

Mijn eerste reactie is om op mijn stoel te gaan springen en te juichen en schreeuwen, “ze doen mee!!! Eindelijk!!!”. Vanaf de allereerste groep mensen die samen geld gingen beheren heeft de bank een belangrijke en niet onlogische rol gespeeld in onze samenleving. In de afgelopen jaren hebben hun pakken, spiegelglazen kantoren, simpelweg misbruik van hun macht en oneerlijk zaken doen mijn vertrouwen volledig verloren. Ik heb keihard moeten werken met grote groepen mensen om manieren te vinden om zo min mogelijk met de bank samen te werken bij het opstarten van mijn bedrijf. Allereerst omdat ik ze niet vertrouw, en ten tweede omdat ik niet in aanmerking kom voor krediet (dat ik best goed had kunnen gebruiken), omdat het helemaal op slot zit door de fouten die deze bank heeft gemaakt.

Maar wat nou als zo’n krediet aanvraag niet door een niet te vertrouwen machine wordt gehaald, en we elkaar eerst leren kennen in een persoonlijk gesprek. Als we elkaar beter kennen en we weten dat we elkaar kunnen vertrouwen (daar heeft de bank een uitdaging, hoe gaan ze die gigantische machines transparant maken?), dan zou ik die bank weleens HEEL goed kunnen gebruiken, om bijvoorbeeld mijn bedrijf door te schalen met een ondernemerskrediet.

Nogmaals, banken kunnen een ontzettend belangrijke functie hebben in de ondersteuning van jonge ondernemers die al ondernemend deze maatschappij opnieuw aan het opbouwen zijn, met broodnodige kapitaal dat nog steeds in de ‘oude wereld’ van corporates en banken vastzit. Als ik dan met de bank ga praten, dan doe ik dat veel liever in een gezellige seats2meet. En daarbij: wanneer ik tegenover een bankier in pak zit in zijn kantoor, gaan we er veel langer over doen om een vertrouwensrelatie op te bouwen dan bij seast2meet.com in een casual smart outfit.

Yes, dat voelt voor mij ook vreemd. Maar op een hele fijne, verfrissende en nieuwe manier, ik hoor namelijk overal alleen maar dat de bestuursleden en boosdoeners van banken nu op andere functies boos aan het doen zijn. Maar nu lopen ze ineens bij ons binnen en willen ze je echt leren kennen om je te kunnen helpen met je bedrijf. WOW!

Voor jullie iets om over na te denken, lijkt me. Past dit binnen de uitgangspunten van Seats2Meet?

Volgens mij is dit voor ons allemaal iets om heel goed over na te denken. Een uitgangspunt op onze locatie is ‘wij faciliteren ontmoetingen, waardoor nieuwe waarde kan worden gecreëerd’. In sommige gevallen heb je alleen nog steeds geld nodig om iets van de grond te krijgen. Als we alle Zp’ers, ondernemers en nieuwe organisatievormen samen kunnen laten werken met de grote corporates en banken die nog veel geld en invloed (binnen bepaalde groepen) hebben, kunnen we onszelf gezamenlijk veel sneller uit de problemen werken.

Maar alles op basis van vertrouwen. In een Seats2meet.com omgeving denk je er niet aan om je buurman op te lichten, dan kun je je plek en warme welkom in onze waardenetwerken wel vergeten. Banken hebben ons opgelicht in het verleden, maar ik sta er voor open om ze een tweede kans te geven, als ze er voor open staan om samen de problemen op te lossen. Ze zijn naar ons toegekomen, en zijn heel bewust en voorzichtig eerst met mij het gesprek aangegaan. Dat maakt de intentie tot een nieuwe aanpak wel duidelijk, ze staan in ieder geval niet in hun pak in de lounge te schreeuwen dat je ook een verzekering bij ze kunt kopen:)

Wat denk jij?