Binnen ons netwerk zijn we doorlopend bezig dingen sneller, beter en slimmer te doen, maar ook om lastige situaties om te buigen en iets te creëren. Ook nu.
Daarom dit keer een kort artikel – ja echt – middenin de lockdown, middenin coronatijd.
Het is een inkijkje in de culturele wereld rondom (Dilmah) thee, in mijn persoonlijke achtergrond en in een nieuw project(!).
Koffie
Het oude normaal
Ik was nooit zo’n liefhebber van thee. Ooit was er alleen Pickwick met 1 of 2 smaken. Mijn ouders leerden me van jongs af aan filterkoffie en Wiener Melange drinken. Wat associaties over thee deden de rest. En met mijn eerste baan als pensioenspecialist wilde het wel met de automaat koffie. Alleen ‘s ochtends gingen er al zo’n 6 tot 8 bekertjes cappuccino doorheen. And counting! Want zeker als er teamoverleg volgde liep dat met zwarte koffie nog verder op. In het weekend zat ik dan met een koffiekater. Dat vond ik normaal.
Pas toen ik weer eens een cholesteroltest had gedaan, stopte ik subiet met de cappuccino.
Een half jaar lang…
En het nieuwe: de weg vooruit is nooit de weg terug
Daarna nam ik 1 cappuccino bij diezelfde automaat op dezelfde afdeling. Ik was er binnen het uur letterlijk ziek van. Zo gaat dat als je zeg maar ‘afkickt’.
Inmiddels werk ik al een jaar of 6 niet meer voor een werkgever. Een andere associatie is weggevallen. Afgelopen jaar brak ik definitief met de koffie dankzij een graan- en vruchtenkoffiesoort: A. Vogel Bambu. Deze vervanger bestaat vooral uit cichorei, tarwe en eikeltjes.
De truc is dat je niet in één keer overschakelt, want dan gaan je smaakpapillen theater zitten maken, maar dat je het 50/50 combineert met gewone koffie. En vervolgens breng je het deel koffie dat je nog gebruikt, telkens een stukje terug. Totdat je verhemelte volledig gewend is.
Thee
Celestial Seasonings
Nu kwam ik enkele jaren terug bij het Permanent Future Lab op een Tech Tuesday dankzij Isaac Shawky voor het eerst in contact met biologische thee: Celestial Seasonings. Het was Organic Ginger & Turmeric; voornamelijk gember en kurkuma dus. En ook al is het aanbod bij Seats2meet Utrecht CS ruim en gezond, van deze theesoort had ik nog nooit gehoord.
Van kurkuma oftewel geelwortel wel. Dat is bijvoorbeeld het hoofdbestanddeel in kerrie. Verder is de werkzame stof, het Curcuminoïde extract, behulpzaam bij allerlei processen in ons lichaam:
“Het is een sterke ontstekingsremmer. Bij sommige voedingssupplementen ligt de verhouding tussen dit Curcuminoïde extract / Curcuma longa op 54/280 μg, maar meestal is dit 95/100 μg of 100/105 μg. Zo’n 95%.
Organic Ginger & Turmeric thee bevat zo’n 20% kurkuma en daarvan is dan ongeveer 14% Curcuminoïde werkzaam,” aldus de medewerksters en filiaalmanager van G&W Kampen.
Maar dit is maar één van de vele toepassingen die kurkuma heeft. Vanwege het pigment kun je het ook als verf gebruiken en ermee schilderen.
USDA Organic
De thee had het keurmerk USDA Organic. Normaal gesproken let ik er niet zo op, maar dit keurmerk kwam ik eerder tegen op organisch vogelvoer. Mijn ouders hadden heel lang een volière en ik heb ook graag dwergpapegaaien, zebravinken, kanaries of andere vogels als huisdier. Alleen gingen ze allemaal met 5 à 10 jaar na een ziekbed dood.
Volgens (gepensioneerd) dierenarts en gedragstherepaut Jan Hooimeijer van de Adviespraktijk voor Vogels in Meppel komt dit door slecht voer: standaard zaadmengsels, ei- en krachtvoer. Met betere voeding kunnen vogels wel 35 jaar(!) een levensgezel zijn.
Hij beval me Harrison’s Bird Foods aan dat alleen bij dierenartsen verkrijgbaar is. Met dit keurmerk.
Dilmah thee en Permanent Furure Lab op een nieuwe locatie
Terwijl ik steeds meer de Celestial Seasonings ben gaan uitproberen, is er nog niet zo lang geleden in Amsterdam een nieuw Permanent Future Lab geopend in Het Sieraad. Waar ook Dilmah Benelux kantoor houdt.
Uiteraard wordt ook hier weer gave technologie gedeeld zoals een Pancakebot, een EEG-hersenscanner, een SCiO, een 3D-Pen Starterskit.
En uit een Dilmah welkomstpakket – compleet met timer voor de verschillende trektijden – heb ik al diverse theesoorten uit kunnen proberen. Onder andere: Dilmah Peaceful, Dilmah Organic, Dilmah Infusion, Dilmah Dreamy.

Tot nog toe zijn mijn ervaringen uitermate positief! Allevier de soorten zijn fris van smaak. En stevig en uitgebalanceerd (licht)zoet. Belangrijk, omdat het anders te sterk wordt. Vooral bij infusion-series kan de smaak extreem sterk worden. Ook wordt er bij andere merken te vaak kruidnagelen in combinatie met zoethout en kaneel gebruikt. En hoewel gezonder, is het dan soms net of je suiker gebruikt.
Meetup & events
Vanwege het coronavirus liggen fysieke events op de Permanent Bèta Meetup Groep stil.
Wel hopen we je na de lockdown weer te mogen begroeten op onze nieuwe locatie in Amsterdam, Postjesweg 1.
Onder het genot van een kopje Dilmah thee!
De toegang, koffie, water en natuurlijk de thee(!) zijn op basis van sociaal kapitaal. Je betaalt niet met geld, maar met je aanwezigheid en het delen van kennis, oplossingen en/of technologie, gadgets die je bij je hebt.
Bij @DilmahNL is er plek gecreëerd om de meest innovatieve tech te ontdekken onder het genot van een kopje thee. O.a. @bartroorda deelt daar een Oculus Quest VR bril. Tof zo’n @permanentfuture #PFLab weer in Amsterdam te zien! Kom ook naar de Postjesweg. https://t.co/PIADR3rGP5 pic.twitter.com/EbOSCUfK5o
— Jurjen de Vries (@jurjendevries) August 17, 2020
Digitaal buurten
Je kunt natuurlijk wel digitaal toegang krijgen tot ons netwerk. Er is een Permanent Bèta open Facebook groep en op Twitter kun je ons vinden onder Twitter handle @PermanentBetaNL.
Ook is er een Permanent Bèta community op Okuna (eerder Openbook).
Op aanvraag kun je hiervoor per mail een uitnodiging krijgen. Laat hiervoor ajb een reactie (zonder e-mailadres) achter in de comments!