Pensioen regelen als zzp’er: dit moet je weten

0
1

Het fijne aan ondernemen is natuurlijk de vrijheid die het geeft! Je bepaalt vaak zelf waar je werkt, wanneer en voor wie. Maar voor jezelf werken betekent ook: zelf dingen regelen. Zoals je pensioen! Makkelijk te vergeten (of uit te stellen), maar daardoor niet minder belangrijk. In tegendeel… Pensioen is niets anders dan een pot geld voor later die net zoveel vrijheid geeft in de toekomst, als het ondernemen nu.

Tip: Wil je alle verschillende manieren weten om je pensioen te regelen? Op 21 en 23 december geeft Sjaak van BrightPensioen het webinar “Zo regel je je pensioen als zzp’er en ondernemer” Meld je hier aan!

Wat is pensioen?

We beginnen met de basis: een lesje pensioen. Er zijn veel definities van pensioen, maar misschien wel de meest simpele: “pensioen is een spaarpot voor later”. Niets meer en niets minder. Wat het anders – en aantrekkelijker – maakt dan een gewone spaarpot? Dat doet de Belastingdienst. Je krijgt namelijk flink belastingvoordeel op je pensioenpot. Pensioen opbouwen kan daardoor veel aantrekkelijker zijn dan gewoon sparen.

Ons pensioenstelsel

Het Nederlandse pensioenstelsel bestaat uit drie pijlers.

De eerste pijler is de AOW. Een basispensioen waar je niets voor hoeft te doen. Die basis is trouwens niet echt hoog. Vandaar dat de meeste mensen nog wat extra doen.

De tweede pijler is pensioen via een werkgever. Bij een pensioenfonds, een pensioenverzekeraar of een premiepensioeninstelling. Dit betekent trouwens niet automatisch dat je ‘goed zit’. Niet iedere werkgever bouwt de volle 100% voor je op. Iets wat niet iedereen weet. Daarnaast; het is überhaupt niet voor iedereen in loondienst geregeld. En ook niet voor zzp’ers, freelancers en ondernemers. Voor die mensen is er de derde pijler.

De derde pijler heet ook wel individueel pensioen (lijfrente). Deze individuele pensioenpot is altijd aan een persoon (jou) gekoppeld. Vandaar: lijfrente. Dit is dé pijler voor mensen die zelf hun pensioen moeten regelen. Maar dat ‘zelf regelen’ gebeurt lang niet altijd. En het vervelende daarvan is… Dat ‘kost’ je waarschijnlijk veel meer dan je doorhebt.

Dit kost je pensioen uitstellen

Ben je bijvoorbeeld 30 en begin je met een inleg van € 250 per maand. Met een rendement van 6% levert dit je op je 67ste zo’n € 370.500 op. Begin je vijf jaar later, op je 35ste? Dan bouw je al snel € 103.500 minder op! (In die drie jaar zou je daarvan € 15.000 hebben ingelegd, de rest is rendement…) Je mist een stukje tijd en rendement.

Pak je belastingvoordeel vóór 31 december

Als het even kan op tijd (en vooral: überhaupt) beginnen is dus cruciaal. Het liefst gisteren, maar anders vandaag. Daarnaast heb je bij pensioen opbouwen in de derde pijler te maken met jaarruimte. Simpel gezegd: je kunt belastingvoordeel krijgen als je pensioen opbouwt als zzp’er. Deze jaarruimte is gebonden aan het jaar. Dus wil je jouw jaarruimte (belastingvoordeel) van dit jaar nog gebruiken? Dan moet je het regelen vóór 31 december.

Denk je nu: waar te beginnen? Geen paniek! Onze partner BrightPensioen helpt je op weg. Meld je aan voor het pensioen webinar op 21 december om 20:00 uur of kom op 23 december om 13:30 gezellig langs bij Seats2Meet Utrecht. Binnen een uurtje weet je precies hoe het werkt en waar te beginnen. En natuurlijk is er ruimte voor al je vragen. Aanmelden voor beide events kan hier

Liever lezen dan het webinar bekijken? Lees dan dit whitepaper over de zeven manieren om je pensioen te regelen.