Organisatie 3.0, de gaafste #s2m sessie die ik heb meegemaakt!

0
200

Een verslag van de leukste sessie die ik ooit heb meegemaakt. Wellicht niet m’n beste schrijfwerk, ik hoop dat ik kan overbrengen hoe ik net (weer) heb meegemaakt dat ons waardenetwerk ZO veel slimmer en krachtiger is dan ik ooit als ondernemer zou kunnen zijn.

DE UITDAGING

Monique en ik liepen tegen een gigantische uitdaging aan. We bouwen keihard met z’n allen aan een podium waarop society3.0 kan ontstaan, maar we zijn zelf nog lang geen organisatie3.0. En we vielen zelfs in de valkuil van het opzetten van een traditioneel team van medewerkers onder een bedrijfsleider, in plaats van het waardenetwerk uit te nodigen om de taken die nodig zijn om het podium draaiende te houden samen met ons te vervullen. In de eerste maanden ontstond het heel natuurlijk. Simina en Andre stonden op van hun werkplek in de lounge om me te helpen als het druk werd. In m’n eentje kon ik het niet meer aan, en ze deden gezellig mee. Begonnen ondertussen ook mee te denken over een online strategie, events te organiseren, bedrijven in de buurt te benaderen… En toen ben ik een team gaan inrichten. Met die bedrijfsleider en een team dat werd aangestuurd. Een paar maanden later al kwamen de eerste geluiden dat deze medewerkers niet echt met plezier naar hun werk gingen, terwijl Andre, Simina en ik de tijd van ons leven hadden. Das dus ergens misgegaan, een duidelijke mismatch in visie en strategie, maar de oplossing wisten we echt niet te bedenken met z’n 2en. We hebben 15 mensen uit ons waardenetwerk uitgenodigd die OF al meehielpen (bijv. Andre en Simina), OF ervaring hadden met zo’n organisatie 3.0, OF expert waren op HR gebied. Peter LINK kwam ook ineens binnenlopen, die had het event op onze website zien staan. Een grotere groep mensen dan ik had mogen dromen, die klaar zaten om mee te denken over de oplossing voor dit probleem.

HET RESULTAAT

Het proces was eigenlijk wel het leukste van de hele sessie, maar de uitkomst natuurlijk van groot belang voor onze toekomst. In de tientallen ideeën en suggesties hebben we een paar hoofdpunten kunnen vinden:

  • Alhoewel het niet makkelijk is om te doen, gaven alle deelnemers eigenlijk aan dat wij te weinig daadwerkelijk om hulp vragen. Alle aanwezigen gaven aan heel graag mee te helpen, maar niet te weten wat ze voor ons kunnen doen.
  • We moeten mensen uitnodigen mee te bouwen aan onze visie vs. een losse taak, de specifieke taken die daarvoor nodig zijn worden dan snel duidelijk.
  • Een van de belangrijkste lessen (wat in deze sessie ook weer duidelijk werd): Doe en bedenk het niet allemaal zelf. De groep als geheel heeft hoogstwaarschijnlijk meer kennis, ervaring en daarmee betere oplossingen voor problemen die de realisatie van een gedeelde visie in de weg staan. Het begint overigens al bij die visie, de visie die we met al deze ondernemers samen kunnen bedenken kan vele malen mooier zijn dan de visie die wij nu al voor ogen hebben.

DE SESSIE

Monique en ik hebben 3 weken voorbereid. De volledige 2 uur waren in kaart gebracht volgens een strak schema van korte uitleg van de visie achter seats2meet.com, tot een schets van het waardenetwerk en een ideale situatie waarin wij samenwerken met dat hele waardenetwerk ipv een traditionele bende personeel. Het idee was om hierna een brainstorm in te duiken om in kaart te gaan brengen hoe die organisatie3.0 er eigenlijk uit zag, om daarna in groepen uiteen te gaan en scenario’s te schetsen over de strategie die hiervoor nodig was. En toen gebeurde het. Screen Shot 2014-05-02 at 20.13.52 De groep stelde ons een stuk of 5 vragen. En toen nog 10. En ze begonnen elkaar te antwoorden, ervaringen te delen, en vragen op vragen te stapelen. Monique en ik vielen stil.

Een paar minuten later begonnen werd uit alle vragen en antwoorden een proces duidelijk dat nodig was. Ons werd verteld dat de brainstorm en scenario’s (waar we zo lang aan hadden gewerkt:) niet nodig waren, we gingen het anders doen. De groep bleef doorsparren tot er een bepaalde energie opborrelde, en een deelnemer opsprong en riep “oke, nu gaan we in groepen uit elkaar en gaan we alle uitwerken, ik moet schrijven!”. En iedereen bleek het eens te zijn, 2 minuten later lagen er overal flipover vellen. 1 groepje van 2 man, 1 van 6, 4 mensen doken een aparte ruimte in om rust te zoeken. Monique en ik stonden af en toe bij een groepje mee te denken, maar dat was eigenlijk echt helemaal niet nodig.

Screen Shot 2014-05-02 at 20.14.00De energie borrelde door, en eigenlijk kwamen alle 4 de groepen op hetzelfde moment met hun conclusie. Ik hoefde enkel de knoop door te hakken en aan te geven dat de groepen over 5 minuten gingen presenteren. De kern van het verhaal was meteen ook de kern van ons probleem. “Jullie nodigen ons helemaal niet uit om mee te doen, we willen dat echt wel”. En toen kwamen er een stuk of 100 ideeën die de groep had bedacht, en waar voor sommigen al concrete actieplannen uit waren gekomen die ze meteen gingen uitwerken.     Screen Shot 2014-05-02 at 20.14.06

Ik heb nog nooit zo’n energieke vrijmibo gezien na afloop, waarbij Jeroen een hele coole mini-gavedingendoen sessie hield, terwijl de helft van de groep niet op wilde houden met praten over de voorgaande sessie. Nu zit Jeroen boven een echte gavedingendoen sessie te houden, en ik barst nog van de energie van al die supergave mensen die zo enthousiast meedenken met de plek die we hier met z’n allen proberen te bouwen. Dank jullie allemaal voor deze superstart, en we zullen jullie absoluut uitnodigen om de volgende stappen samen te ondernemen!