Nice2meet: Abdel Harchaoui van Dok030

Abdel Harchaoui, Dok030

Op een grijze vrijdagochtend fiets ik naar Overvecht, de wijk in Utrecht waar sinds een paar jaar Dok030 gevestigd is. Een bijzondere plek, waar ondernemerschap in de wijk gestimuleerd wordt. Een plek waar ondernemerschap en onderwijs elkaar ontmoeten.

Abdel Harchaoui woont al bijna 20 jaar in Overvecht en startte zo’n 5 jaar geleden met Dok030. “Ik had op dat moment een klein kantoor en werkte samen met het onderwijs. Ik vond het wel interessant me bezig te houden met de wijk. Ik maakte deel uit van de Wijkraad Overvecht en merkte dat er veel was wat de Wijkraad  deed, maar niets op het  het gebied van ondernemerschap. Na overleg met een groot aantal ondernemers uit de wijk en de gemeente Utrecht, ontdekten wij dat ondernemers in de wijk vooral een plek nodig hadden waar ze terecht konden voor advies, over alles wat met ondernemen te maken heeft. Samen met  de gemeente is een plan gemaakt dat voldeed aan deze wensen. De gemeente, gaf hiervoor groen licht en heeft besloten het project voor 3  jaar gedeeltelijk financieel te ondersteunen. Van de ondernemers van het eerste uur ben ik de enige die nog veelvuldig met Dok030 bezig is. In ons pand bieden we flexwerkplekken en zalen die we verhuren. Daarmee zorgen we voor de dekking van de vaste lasten.”

Aanlegplek voor ondernemende mensen

“Dok staat voor Dromen, ondernemen en krachten bundelen. Wij zijn een aanlegplek voor ondernemende mensen, vandaar ook de titel Dok. Je kunt hier even rusten, aanhaken, we hebben goede matrozen en stuurlieden die je op weg helpen.” 

Opleiding als pizzabakker

Na een aantal jaar is Dok030 niet alleen een vraagbaak en ontmoetingsplek voor ondernemers, er worden vooral  projecten ontwikkeld en uitgevoerd voor de wijk Overvecht en daarbuiten. Abdel is onder andere veel bezig om, samen met onderwijsinstellingen, nieuwe opleidingen te creëren. Altijd aansluitend op een vraag uit de markt. De bekendste is ‘het pizza-project’, een opleiding om pizzabakker te worden. Een erkende opleiding voor pizzaiolo bestond nog niet in Nederland. In februari start alweer de vijfde groep leerlingen. De groep die gestart is, bestaat uit statushouders die opgeleid worden tot gediplomeerd pizzabakker.

Deze opleiding kon ontstaan vanuit de kracht van het netwerk van Dok030, waar Abdel duidelijk de spil is. Abdel heeft hard gewerkt om allerlei partijen bij elkaar te krijgen, zodat er meer goed geschoolde en gediplomeerde pizzabakkers zijn voor de horeca en steeds meer mensen uit de bijstand kunnen. Sinds twee jaar is deze opleiding erkend en krijgen de leerlingen na afronding van de opleiding een diploma. “Niet iedereen gaat na het afronden van de opleiding als pizzaiolo aan de slag. Sommigen ontdekken dat ze iets anders willen en gaan alsnog de bijstand uit. Dat is uiteindelijk toch ook ons doel; mensen weer aan het werk krijgen.

“Andere voorbeelden die we gerealiseerd hebben samen met het onderwijs (ROCMN en HU) zijn een administratiekantoor dat gerund wordt door studenten en professionals (ZP) en student Hosts die bij Shopping Center Overvecht ondernemers helpen en dienstbaar zijn voor bezoekers. Met de Hogeschool Utrecht (Academie van de Stad) hebben we een bijzonder project om ondernemers met schulden te helpen. Ook hier werken we nauw samen met de gemeente Utrecht.”   

Wij zijn de enige in Utrecht

“Wij zijn de enige locatie in Utrecht waar je binnen kunt stappen voor advies, vragen en concrete hulp in je onderneming. Maar ondertussen zijn we er niet alleen meer voor de ondernemers in Overvecht, maar komen ondernemers uit Utrecht en daarbuiten bij ons langs met vragen. We proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen. Vooral mensen met een migratie-achtergrond, we helpen ze bijvoorbeeld met het schrijven van een businessplan, we schrijven een verhaal waar ze zich in herkennen, zodat ze gedegen aan de slag kunnen.” Dit aanbod is mede mogelijk gemaakt door de goede samenwerking met Bureau Zelfstandigen van de gemeente Utrecht. 

Dit is mijn ‘hobby’, ik verdien hier mijn geld niet mee

“Veel mensen denken dat ik geld verdien met Dok030, maar dat is niet zo. Ik vind dit hartstikke leuk om te doen, maar mijn geld verdien ik met mijn andere baan als BBZ-specialist bij een aantal gemeenten. Doordat ik weet hoe de regelingen zijn, kan ik ondernemers die willen starten echt goed helpen. We werken hier met professionals die we inhuren op basis van commitment, we betalen geen hoge tarieven, maar via ons kun je ook weer iets terug doen. Als freelancer werk je hier ook om jezelf te ontwikkelen.

Het is soms gekkenwerk, want het is druk, maar ik vind het vooral heel erg leuk. Soms komen dingen op je pad en dan ga je dat doen. Ik weet het niet, soms denk ik dat het mijn waanzin is die me drijft dit allemaal te doen. Maar ik heb een ding geleerd in mijn leven, als er een kans langs komt, grijp hem aan en ga er wat mee doen.” 

Succesverhalen van de vloer

Als Abdel even een telefoontje aanneemt tijdens ons gesprek heb ik een kort gesprek met Denise, een van de mensen met wie Abdel actief samenwerkt. Denise kwam binnen als verhuurcoördinator en is ondertussen voor zichzelf begonnen en runt allerlei projecten voor Dok030. Een mooi voorbeeld voor mij van hoe ondernemerschap ontstaat als je samenkomt met inspirerende mensen. Denise vertelt dat ze wel al ideeën had om te gaan ondernemen, ze werd hierbij begeleid door de gemeente. “Als ik had geweten dat Dok030 bestond, was ik waarschijnlijk het traject met de gemeente niet eens ingegaan. Hier bij Dok030 krijg je veel meer persoonlijke begeleiding, dan in het traject bij de gemeente, waar de begeleiding heel algemeen is.”

Het mooiste cadeau

Aan het einde van ons gesprek vraag ik Abdel wat het mooiste is dat hij heeft bereikt in de vijf jaar dat Dok030 nu bestaat. Het is een mooie les die iedere ondernemer zou moeten vasthouden om door te blijven gaan. “We worden nu gevraagd aan projecten deel te nemen. Vroeger moesten we trekken en sleuren om de juiste partijen bij elkaar te krijgen, nu we successen hebben behaald willen mensen met ons werken en benaderen ze ons om mooie projecten samen vorm te geven. We hebben hele gave en grootse plannen voor de toekomst, daar kunnen we nog niet heel veel over zeggen, maar de groei die we willen is groot en veelbelovend voor de komende jaren.”

Iedereen is welkom

“Je kunt hier altijd komen flexwerken. Je bent van harte welkom, de koffie en thee krijg je van ons. Als we je vaak terug zien, dan krijg je een sleutel en ben je een ‘Dokker’. Dat betekent dat we je af en toe om hulp vragen als er reserveringen zijn en dat we je kunnen bellen als we jouw expertise nodig hebben. Je vindt hier een fijne combinatie van ondernemers en studenten die meer willen dan hun studie alleen.”

Ga dus eens langs in Overvecht en laat je verrassen door de energie bij Dok030.