Naar de co-working space? Denk aan je digitale veiligheid!

0
13
Co-working space

Benieuwd hoe jouw data beschermd is bij Seats2meet?

BEKIJK ONZE GDPR WEBSITE

Werken in een co-working space zorgt ervoor dat je effectief bent in je werk. Je werkt samen met anderen aan verschillende projecten. Het doet denken aan kantoor, maar het is toch anders omdat je niet voor hetzelfde bedrijf werkt. Veel werkenden vinden zo’n ruimte inspirerend en gezelliger dan thuiswerken. Maar hoe veilig is het eigenlijk om digitaal te werken op een plek waar alle datastromen door elkaar lopen?

Is een co-working space wel veilig voor je data?

In een co-working space werk je vaak online via wifi. Doorgaans wordt er werk gemaakt van digitale veiligheid, maar het is en blijft een verbinding die je deelt met anderen. En die anderen kunnen ook kwaadwillenden zijn of mensen die graag even rondkijken op het netwerk. Heel vervelend als je vertrouwelijke data moet behandelen of moet inloggen op omgevingen met vertrouwelijke gegevens.

Beveiliging is misschien wel het meest cruciale aspect van een co-working space omdat er externe werknemers van verschillende bedrijven, werknemers en allerlei kleine bedrijven van hetzelfde netwerk gebruikmaken. Aanbieders van co-working spaces doen hun best om de digitale veiligheid te optimaliseren, maar cyberinbraken liggen op de loer, omdat je bij een co-working space je eigen persoonlijke apparaat (zoals je laptop of tablet) meeneemt. Volgens de Universiteit van Maryland wordt elke 39 seconden ergens een cyberaanval gepleegd. En dat kan dus ook op jouw verbinding gebeuren.

Maatregelen bij co-working spaces

Bij co-working spaces worden steeds vaker maatregelen genomen voor de digitale veiligheid. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met ‘rolgebaseerde toegangscontrole’ en nieuwe technieken voor firewalls. Vaak werk je met een gedeelde sleutel om toegang te krijgen tot het netwerk en heb je slechts beperkte rechten op het netwerk.

Dat is een voordeel omdat het de veiligheid verhoogt, maar mogelijk een nadeel in je vrijheid om online te bewegen. Bovendien worden hackers steeds slimmer. Daardoor blijft er behoefte aan een netwerk dat is ontworpen met de juiste beveiliging.

Zelf actie ondernemen: een VPN gebruiken

Een VPN gebruiken is al een goede eerste stap in dit soort openbare gelegenheden. Met een VPN versleutel je je data en werk je via een externe server (vaak in het buitenland). Derden zouden in theorie data kunnen onderscheppen, maar niet gebruiken, omdat het een onleesbare brei aan code is geworden. Bovendien werk je met een apart IP, waardoor je niet herleidbaar bent. IP’s traceren is de meest gebruikte manier om je reclame voor te schotelen of om aanvallen te plegen.

Door een VPN te gebruiken kun je ook gebruikmaken van lokale apps voor je bedrijf, zoals je payroll software, je video conferencing software of service request apps als Zendesk. Zo werk je niet alleen veiliger, maar heb je ook alle software bij de hand die nodig is.

Je device delen: liever niet

Een co-working space is een perfecte plek om sociaal verbonden te zijn en misschien ben je dan geneigd om je telefoon, tablet, laptop of USB-stick te delen. Het is een aardig gebaar, maar je kunt het beter niet doen. Wees voorzichtig met het delen van ieder apparaat dat belangrijke data zou kunnen bevatten. Het maakt niet uit hoe goed je iemand lijkt te kennen. Bovendien is het rond laten gaan van apparaten een ultieme manier om virussen en malware op het netwerk te verspreiden. Houd daarom je data voor jezelf.

Het lijkt misschien of een co-working space een nachtmerrie is voor je data, maar zo erg is het ook weer niet; het is niet onveiliger dan gebruikmaken van wifi op een normaal kantoor. Maar je wilt natuurlijk wel zo veilig mogelijk met je data omgaan.

 

Benieuwd hoe jouw data beschermd is bij Seats2meet?

BEKIJK ONZE GDPR WEBSITE